Sisustus

Tanja ja Vesa tekivät itse remontin kerrostaloasunnossa – katso upea lopputulos ja parhaat rahaa säästävät remonttivinkit

Tanja ja Vesa halusivat asunnon, jossa sai tehdä kunnon remontin. Hyvällä suunnittelulla helsinkiläispariskunta säästi huomattavia summia.

Kodin tervetuliaisseremoniasta pitää huolen Vincent-koira, joka ei aina muista olevansa aika iso. Muutoin Tanja Valon ja Vesa Pesosen kodissa vallitsee rauha ja harmonia. Ei uskoisi, että kerrostalo sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Mannerheimintien varrella.

Lue myös: Ulla, 40, remontoi kotinsa Kaivopuistossa huikeaan kauppaneuvostyyliin – katso kuvat!

Tanjan lempimaalaus on puolison työ Main Focus ja lempikoira viisivuotias Vincent.
Tanjan lempimaalaus on puolison työ Main Focus ja lempikoira viisivuotias Vincent. Kuva: Krista Keltanen
Pellavapäällysteinen Sits-sohva ja sementtipöytä on hankittu Vepsäläiseltä. Lepakko-tuoli muutti mukaan Kaapelitehtaalta. Nurkan Lampe Gras nivelvalaisin on saanut seurakseen BoConceptin pikkupöydän.
Pellavapäällysteinen Sits-sohva ja sementtipöytä on hankittu Vepsäläiseltä. Lepakko-tuoli muutti mukaan Kaapelitehtaalta. Nurkan Lampe Gras nivelvalaisin on saanut seurakseen BoConceptin pikkupöydän. Kuva: Krista Keltanen
Hyvät ateriat ja antoisat keskustelut valaisee Ay Illuminate. Ruokailuryhmä Dixon. Kulho Tom Dixon Hex ja kynttelikkö Normann Copenhagen Heima.
Hyvät ateriat ja antoisat keskustelut valaisee Ay Illuminate. Ruokailuryhmä Dixon. Kulho Tom Dixon Hex ja kynttelikkö Normann Copenhagen Heima. Kuva: Krista Keltanen

Tanja ja Vesa asuivat aiemmin Helsingin Kaapelitehtaalla. He viihtyivät siellä hyvin, mutta haaveilivat omasta asunnosta, jonka he voisivat remontoida mieleisekseen.

Kodin visuaalinen maailma on pariskunnalle tärkeä. Vesa on toiselta ammatiltaan kuvataiteilija ja Tanjallakin sisustaminen verissä.

Kodin vähät komerot ovat tietoinen valinta, sillä silloin turhaa tavaraa ei pääse kertymään.

”Minulle sisustaminen on vakavasti otettava harrastus. Meillä on hyvin samanlainen maku, eikä valinnoista tule erimielisyyksiä”, Tanja toteaa.

Remontin hallinnointia helpottavat excel-taulukot

Tanja ja Vesa tekivät asuntokaupat uudenvuodenaattona ja muuttivat jo helmikuussa 2019 keskelle remonttia. He tekivät sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta kaiken itse. Toukokuussa viimeisetkin jalkalistat olivat paikoillaan.

Tanja on tottunut vastaamaan budjeteista ja aikatauluista työssään mainostoimiston projektijohtajana. Hänelle oli luontaista laatia myös kodin remontin hallinnointia helpottavat Excel-taulukot. Hyvällä suunnittelulla ja remonttimateriaalien vaihtoehtojen kartoittamisella pariskunta säästi huomattavia summia ja saattoi panostaa itselleen merkityksellisiin asioihin.

Ikean runkoihin A.S. Helsingön ovet

”Keittiön valoisa tunnelma ja sisäpihan näkymä olivat ne asiat, joihin ihastuin tässä asunnossa ensin. Keittiö on edelleen lempipaikkani kotona. Halusin ehdottomasti A. S. Helsingön kaapistot. Oli kätevää, että ne sopivat Ikean runkoihin”, Tanja kertoo.

”Halusin ehdottomasti A. S. Helsingön kaapistot”, Tanja kertoo.
”Halusin ehdottomasti A. S. Helsingön kaapistot”, Tanja kertoo. Kuva: Krista Keltanen
Töölöläisasunnon henkeen keittiön nurkassa on kylmäkomero. Tässä perheessä siitä tehtiin ”baarikomero”, jossa lasit ja muut juomatarjoiluun tarvittava on siisteissä riveissä hyllyillä. Komerossa oli tilaa myös keittokirjastolle. Teline Showroom Finland, Mixrack säilytysteline.
Töölöläisasunnon henkeen keittiön nurkassa on kylmäkomero. Tässä perheessä siitä tehtiin ”baarikomero”, jossa lasit ja muut juomatarjoiluun tarvittava on siisteissä riveissä hyllyillä. Komerossa oli tilaa myös keittokirjastolle. Teline Showroom Finland, Mixrack säilytysteline. Kuva: Krista Keltanen
Entisessä palvelijanhuoneessa asuu joka toinen viikko Vesan poika Henri. Vesa suunnitteli makuuparven, jolle kavutaan Ikean kaapistoa pitkin. Parven alla mahtuu pelaamaan tai katsomaan tv:tä.
Entisessä palvelijanhuoneessa asuu joka toinen viikko Vesan poika Henri. Vesa suunnitteli makuuparven, jolle kavutaan Ikean kaapistoa pitkin. Parven alla mahtuu pelaamaan tai katsomaan tv:tä. Kuva: Krista Keltanen

Keittiössä on kaikelle oma paikkansa, mutta kaappitilaa harkitusti. Tanjalle kodin vähät komerot ovat tietoinen valinta, sillä silloin turhaa tavaraa ei pääse kertymään.

Tanja ja Vesa ovat kokeneita ja rohkeita remontoijia. Taidot ovat karttuneet aiempia koteja ja vapaa-ajan asuntoa kunnostaessa. Niinpä he päättivät pistää uusiksi myös kylpyhuoneen, vaikka taloyhtiöön on jossain vaiheessa tulossa putkiremontti. Myös pariskunnan vanhemmat auttoivat remontissa. Kylpyhuoneen pinnat ovat nyt mikrosementtiä ja värivalinnat linjassa muiden huoneiden kanssa.

Pariskunta otti tietoisen riskin ja teki täyden kylpyhuoneremontin. Vanhojen kaakeleiden päälle laitettiin mikrosementtiä. Työvaiheet monine kerroksineen veivät aikaa ja vaativat kärsivällisyyttä. Kauniista lopputuloksesta nautitaan putkiremonttiin asti. 
Pariskunta otti tietoisen riskin ja teki täyden kylpyhuoneremontin. Vanhojen kaakeleiden päälle laitettiin mikrosementtiä. Työvaiheet monine kerroksineen veivät aikaa ja vaativat kärsivällisyyttä. Kauniista lopputuloksesta nautitaan putkiremonttiin asti. Samalla voi pohtia haluaako säilyttää tyylin jatkossakin. Allaskaappi Ikeasta. Kuva: Krista Keltanen

”Pidän todella paljon remontoinnista ja rakentamisesta – yleisesti käsillä tekemisestä. Nyt on mennyt muutama vuosi remontoidessa maalla ja sen päälle kodin remontti”, Vesa sanoo.

Hillityt värivalinnat ovat hyvä tausta taiteelle

Kodin hillitty värimaailma luo taustan taiteelle. Pintojen mieleiseksi saaminen oli iso urakka, sillä asunnon kaikilla seinillä oli lasikuitutapetti, joka tasoitettiin piiloon ja lopuksi maalattiin.

Makuuhuoneeseen haluttiin ripaus hotellitunnelmaa. Tanja maalasi Ikean lipaston mieleisekseen. Rauhallinen sisäpiha takaa hyvät unet. Seinällä Vesan maalaus ­Offline ja olohuoneen seinältä tervehtii No Cover.
Makuuhuoneeseen haluttiin ripaus hotellitunnelmaa. Tanja maalasi Ikean lipaston mieleisekseen. Rauhallinen sisäpiha takaa hyvät unet. Seinällä Vesan maalaus ­Offline ja olohuoneen seinältä tervehtii No Cover. Kuva: Krista Keltanen
Makuuhuoneen sisustuksen inspiraationa oli kirpputorilta kuudella eurolla ostettu pöytävalaisin. Sen ympärille rakentui harmoninen hotellitunnelma. Vuodevaatteet H&M, verhot Jotex, peili House Doctor, peilipöytä Maze Pythagoras. Artekin 10 Unit System -tuoli on puumuovikomposiittia. Ikkunalaudalla Kartellin valaisin. Seinämaali Vulkaniitti valittiin Tikkurilan mallistosta.
Makuuhuoneen sisustuksen inspiraationa oli kirpputorilta kuudella eurolla ostettu pöytävalaisin. Sen ympärille rakentui harmoninen hotellitunnelma. Vuodevaatteet H&M, verhot Jotex, peili House Doctor, peilipöytä Maze Pythagoras. Artekin 10 Unit System -tuoli on puumuovikomposiittia. Ikkunalaudalla Kartellin valaisin. Seinämaali Vulkaniitti valittiin Tikkurilan mallistosta. Kuva: Krista Keltanen

”Tämä on ensimmäinen koti, johon halusin värejä. Vesan töissä on voimakkaita sävyjä, kuten eteisen taulun turkoosi. Kokeilimme sitä aluksi makuuhuoneeseen, mutta se sopi paljon paremmin eteiseen ja makuuhuoneeseen toinen teos.”

Lue myös: Vintage-huonekalut – 5 parasta paikkaa tehdä löytöjä!

Taulut ovat löytäneet oman paikkansa muutamien kokeilujen jälkeen. Kodin seinillä on toistaiseksi lähinnä Vesan omia töitä eri kausilta. Niiden seuraksi hänellä on tarkoitus etsiä grafiikkaa muilta taiteilijoilta.

Eteisen puusohva asui aiemmin mökillä, mutta sai uuden urbaanin elämän Taka-Töölössä. Seinällä Vesan maalaus At Daylight. House Doctor Molecular -kattovalaisin ostettiin tähän kotiin. Ovi eteisen päädyssä vie täysin remontoituun kylpyhuoneeseen.
Eteisen puusohva asui aiemmin mökillä, mutta sai uuden urbaanin elämän Taka-Töölössä. Seinällä Vesan maalaus At Daylight. House Doctor Molecular -kattovalaisin ostettiin tähän kotiin. Ovi eteisen päädyssä vie täysin remontoituun kylpyhuoneeseen. Kuva: Krista Keltanen

”Remontin takia maalaamisessa on ollut pakollinen suvanto, mutta ideat uusista maalauksista luonnostuvat sitäkin vilkkaammin. On ollut hyvä huomata, miten tärkeää maalaaminen minulle on, kun en ole päässyt sitä hetkeen tekemään”, Vesa pohtii.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 4/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tanja ja Vesa tekivät itse remontin kerrostaloasunnossa – katso upea lopputulos ja parhaat rahaa säästävät remonttivinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.