Sisustus

Ultima Thule saa juhlavuoden kunniaksi värit

Suomalaisen muotoilun ikoni, Tapio Wirkkalan Ultima Thule juhlii viisikymppisiään. Sen kunniaksi Lemmenjoen jäisestä maisemasta ideansa saanut lasisarja värjäytyy siniseksi.

Ultima Thule on Iittalan kaikkien aikojen suosituimpia lasisarjoja. Juhlavuosi näkyy myös tuotannossa: Myyntiin tulee neljä sateensinistä ja yksi harmaa osa. Eli Ultimaa valmistetaan ensimmäistä kertaa värillisenä.

Ultima Thule värjättiin juhlavuoden kunniaksi savunsiniseksi.
Juhlavuoden uutuusväri on savunsininen.

Kuvasiko Wirkkala röpelöisellä pinnalla jäätä, kuten väitetään?

Hän vietti paljon aikaa Lapissa Lemmenjoella ja käytti yli tuhat tuntia kehittäessään tekniikkaa, jolla lasin pintaan saatiin jäätä muistuttava kuvio.

Ultima Thule
Ultima Thulen valmistus alkoi 1968. Seuraavana vuonna se otettiin käyttöön Finnairin New Yorkin -lennoilla ykkösluokassa. Tällä hetkellä jalattomat juomalasit ovat kysytyimpiä.

Miten tekijänsä kenties tunnetuin sarja siis syntyi?

Suunnitellessaan Wirkkala valmisti hyvin vettyneestä puusta muotteja, joihin lasimassa paloi puhallettaessa kiinni. Näin lasille muodostui röpelöinen pinta. Aluksi hän teki tällä tekniikalla uniikkeja taide-esineitä. Koska puumuottia ei voinut käyttää kuuman lasimassan muokkaamisessa montaa kertaa, puu korvattiin sarjatuotannossa metallilla.

Mitä Wirkkala mahtoi itse tuumata suosikkisarjastaan?

Hänen kerrotaan iloinneen siitä, että Ultima Thulessa tulivat esiin ideat, joita hän oli ajanut takaa jo vuosia. Aiemmin hän oli muovannut lasin pintaa hiomalla, mutta nyt hän sai haluamansa vaikutteet aikaan jo

puhallusvaiheessa.

Ultima Thulen syntyyn taisi vaikuttaa myös raaka-aineen laatu?

Kyllä, sillä 50 vuotta sitten lasimassa ei ollut aivan tasalaatuista. Siksi rosoinen pinta oli armeliaampi kuin sileä ja kiiltäväksi hiottu pinta.

Lähteenä Fiskarsin Communication and Marketing Coordinator Johanna Valtari.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ultima Thule saa juhlavuoden kunniaksi värit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.