Sisustus

Vuokra-asunnon sisustaminen onnistuu takuuvarmasti näiden 5 vinkin avulla – rempparajoitteista huolimatta!

Vuokra-asunnon sisustaminen voi olla haastavaa, jos asunnon remontoimiseen ei ole lupaa. Näillä sisustuksen ammattilaisen vinkeillä loihdit kotiisi kotoisan tunnelman.

Asutko vuokra-asunnossa, jossa ei saa remontoida vuokranantajan toiveesta? Onko seinien maalaaminen tai tapetointi kielletty lattian vaihtamisesta puhumattakaan? Toiveissasi on kaunis ja viihtyisä koti, ja pohdit kuumeisesti, miten vuokra-asunnon sisustaminen onnistuu erilaisten rajoitteiden vuoksi.

Monessa suomalaisessa vuokrakodissa kamppaillaan saman ongelman kanssa. Vuokra-asunnon pelkistetty ilme, valkoiseksi maalatut seinät, liian värikkäät kaapistot tai lattian materiaali eivät välttämättä ilahduta silmää. Edellisten vuokralaisten jäljiltä seinissä voi olla rumia reikiä tai asunto on rähjääntynyt vuosien myötä.  

Kotiliesi kysyi sisustussuunnittelija Aino Rajasuolta Koto sisustussuunnittelusta vinkit, joilla vuokra-asunnosta voi loihtia kotoisan paikan erilaisista remontointirajoituksista huolimatta.

1. Isot matot vievät huomion pois lattian tekstuurista

Asuntoon saa uutta ilmettä asettamalla mahdollisimman suuren maton yhteen tai useampaan huoneeseen. Pehmeät matot parantavat kodin akustiikkaa, ja niillä voi peittää helposti huonokuntoisen lattian.

Ison maton voi askarrella toisiinsa kiinnitettävistä tekstiililaatoista, jotka ovat monelle tuttuja työpaikkojen toimistotiloista. Laadukkaita tekstiililaattamattoja löytyy nykyään kodin tiloihin pitempinukkaisina versioina. Matosta ei jää lattiaan jälkiä, ja sen voi ottaa mukaan asunnosta pois muutettaessa.

Vuokra-asunnon sisustaminen.
Suuret ja pehmeät matot tuovat kotiin lämmintä ilmettä ja parantavat akustiikkaa. © iStockphoto

2. Kauniit valaisimet luovat kodikkuutta

Muutamalla kauniilla tai hauskan muotoisella valaisimella saa ihmeitä aikaan. Siirrettävät jalka- ja pöytävalaisimet tuovat tunnelmavalaistusta. Ne ovat käteviä valontuojia huoneisiin, joissa kattopistokkeet eivät ole halutussa kohdassa, ja niitä ei voi sen vuoksi käyttää halutulla tavalla.

Esimerkiksi ruokapöydän läheisyyteen voi laittaa varsivalaisimen, joka ulottuu ruokapöydän päälle. Oikeaan kohtaan sijoitettu valaistus tuo ruokailutilaan mukavamman tunnelman. Lamppuun kannattaa valita lämpimän värinen polttimo, joka lisää kodikasta tunnelmaa.

Lue myös: Tämä yleinen valaistusmoka pilaa harkitunkin sisustuksen! Näin vältät kömmähdykset ja luot kotiin harmonisen tunnelman valojen avulla

3. Seinien reiät piiloon lattiapeilillä

Taulun sijaan seinälle voi asentaa esimerkiksi ison lattiapeilin, jos et saa ripustaa seiniin tauluja tai mitään muutakaan.

Eteisen tai jonkin huoneen seinään asennettu peili luo taulumaisen fiiliksen ja saa kodin näyttämään avarammalta. Peilien avulla voi peittää seiniin jääneitä rumia reikiä.

Seinien jälkiä voi myös piilottaa seinävaatteella, modernilla ryijyllä tai isommalla julisteella. Kaupoista löytyy kauniita akustoivia seinätekstiilejä, jotka sopivat moderniinkin kotiin.

Vuokra-asunnon sisustus.
Peileillä voi peittää seinien rumia jälkiä ja ne luovat kotiin avaramman tunnelman. © iStockphoto

4. Tauluista installaatio vetolaatikoston päälle

Tauluja ei tarvitse aina kiinnittää seinään, vaan niistä voi tehdä installaation esimerkiksi senkin tai vetolaatikoston päälle. Kauniin asetelman saa tehtyä, kun laatikoston päälle asettelee erikokoisia tauluja, jotka nojaavat seinään. Erilaisilla taulujen kehyksillä saa tunnelmallisen fiiliksen. Taulujen eteen voi laittaa huonekasveja tai kynttilänjalkoja kynttilöineen.

5. Boheemi sisustus tuo kodikkuutta steriiliin kotiin

Boheemi, persoonallinen tai värikylläinen vuokra-asunnon sisustus vie huomion pois steriilistä tai yksivärisestä kodista.

Kodikkuutta voi lisätä jo yhdellä persoonallisella kaapilla tai nojatuolilla. Valitse kotiin tyynyjä ja huopia, joissa on kuvioita ja tekstuuria. Runsaat verhot tuovat lämmintä tunnelmaa olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen ja pehmentävät äänimaailmaa.

Viherkasvit tuovat kodikkuutta vuokra-asuntoon. Niitä voi laittaa lattialle, hyllyihin ja pöydille tai kiinnittää roikkumaan ikkunan yllä olevaan tankoon tai kiskoon.

Kauniilla pienesineillä loihdit kotiisi vau-efektin. Esimerkiksi keittiöön saa uutta ilmettä seinään tai lattialle sijoitetulla avohyllyllä, jonka hyllyille on laitettu itselle mieluisia purkkeja, astioita ja yrttejä.

Lue myös Anna.fi: Ainutlaatuinen, vanhaan kirjapainoon rakennettu koti hurmasi Sadun: ”Tässä oli jotain erikoista”

Persoonallinen ja mielenkiintoinen vuokra-asunnon sisustus vie huomion pois huoneiden epäkohdista. © iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuokra-asunnon sisustaminen onnistuu takuuvarmasti näiden 5 vinkin avulla – rempparajoitteista huolimatta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.