Sisustus

Näin sisustat kotisi ekologisesti – asiantuntija jakaa vinkit, joita vain harva tulee ajatelleeksi

Vuodenaikojen vaihtuessa moni haluaa muuttaa kodin ilmettä ja sisustusta. Yhä useampi haluaa tänä päivänä myös tehdä sen kestävällä tavalla, uutta ostamatta.

Kysyimme ekologiseen sisustamiseen perehtyneeltä sisustussuunnittelija Hannele Lammilta parhaat vinkit, joilla uudistat kodin ilmettä ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Lue myös: Näin sisustat kotisi kalliin näköiseksi – käyttämättä paljoa rahaa! Lue 9 pikkurahan vinkkiä sisustussuunnittelijalta

1. Muuta vanhan huonekalun ulkonäköä

Yksi yleisimmistä tavoista on ostaa huonekalut käytettyinä kirpputoreilta tai huutokaupoista, kun halutaan sisustaa ekologisesti.

Aina ei tarvitse kuitenkaan ostaa edes käytettyä. Sisustusta voi muuttaa ekologisesti jo omistamiaan huonekaluja tuunaamalla.

Hyviä keinoja tähän ovat Lammin mukaan vanhan kalusteen öljyäminen, vahaaminen tai maalaaminen.

2. Korjaa rikkoutuneet kalusteet

Lammilla on oiva neuvo, jos haluat vaihtaa huonekalun uuteen naarmujen takia.

”Kuorellisen saksan- tai parapähkinän sisältämä öljy peittää ja tummentaa naarmuja, jotka ovat kalusteen omaa väriä vaaleampia. Riko kuori ja hiero pähkinää naarmuun puun syiden suuntaisesti. Kiillota lopuksi kalusteen pinta pehmeällä kankaalla”, Lammi vinkkaa.

”Monet elämisen jäljet eivät ole este huonekalun elinkaaren jatkamiselle.”

3. Keksi uusia käyttötapoja

Huonekalun käyttötarkoituksen muuttaminen voi auttaa antamaan vanhalle kalusteelle uuden elämän.

Lammi listaa esimerkkejä: Vaihda pöytälevyn materiaali tai lisää lasilevy puupinnan päälle, niin saat vanhasta työpöydästä uudenveroisen ja ruokapöydäksi kelpaavan. Ruokapöydästä saa sohvapöydän, kun siitä lyhentää jalat. Piironki voi muuntua wc:n allaskaapiksi. Moduulihyllyn voi pilkkoa, jolloin ovellisesta osiosta saa jalat lisäämällä kaapin ja hyllyosiosta hyllykön. Vanhoista vetolaatikoista saa muokattua seinähyllyjä tai rakennettua yöpöydän tai kokonaan uuden uniikin säilytyskalusteen.

4. Aloita pienistä projekteista

Usein helpoin keino kohti ekologista sisustamista on aloittaa pienten sisustusesineiden tuunaamisesta. Ne menevät usein nopeammin muodista kuin suuremmat kalusteet.

”Maljakon, kukkaruukun tai metallisen valaisimen kuvun voi maalata. Kaunis keittiöpyyhe toimii kehyksissä tauluna tai tyynynpäällisenä. Vanhoista pitsiliinoista voi sommitella verhon. Nupillisen naulakon saa maalaamalla ja nupit vaihtamalla aivan erinäköiseksi.”

Lammi muistuttaa, että erilaisilla pintakäsittelyillä arkiseenkin esineeseen saa uutta ilmettä, joten muista kalkkimaalien, struktuuripastojen, hiekkapintaisten maalien sekä askartelubetonin tuomat mahdollisuudet.

5. Sisusta pehmeästi

Pelkästään tekstiilejä vaihtamalla saa aikaan suuria muutoksia.

Jos käsityöt luonnistuvat, askeleen egolokisemmaksi voi heittäytyä ompelemalla, neulomalla tai virkkaamalla uusia sisustustekstiilejä, kuten tyynyliinoja tai torkkupeittoja.

Erilaisia käsityötekniikoita riittää, kokeile esimerkiksi makrameeta, kangaspuilla kutomista tai tuftausta.

”Aina ei tarvitse luoda uutta. Olemassa olevia tekstiilejä kangasväreillä värjäämällä vanhakin nuortuu ja verho tai pöytäliina voi saada uuden mahdollisuuden.”

Lue myös Annasta: Ryijyt ovat kokeneet hurjan muodonmuutoksen – nyt ne näyttävät kieltä ja ”töhrivät” seinää

6. Hyödynnä vihreyttä

Kasvit lisäävät kodikkuuden tuntua ja tarjoavat loputtomasti sisustusmahdollisuuksia. Jos et pidä itseäsi viherpeukalona, kokeile kuivakukkia, heiniä ja erilaisia oksia.

”Kasveja voi käyttää sisustuksessa monipuolisesti. Köynnöstävän kasvin voi ohjata kiipeilemään verhotankoa verhon sijasta tai niitä voi koota yhteen näyttäväksi viherseinäksi tai eri korkeuksille ripustetuksi amppelinurkkaukseksi.”

Kasvien pistokkaita voi kysellä ystäviltä ja sukulaisilta, ja usein kirpputoreillakin näkyy kasveja myynnissä.

7. Muista valo sisustuselementtinä

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että myös valolla voi sisustaa. Esimerkiksi vaihtamalla kodin lamppujen värilämpötilaa, saa koti hetkessä uuden tunnelman.

Lammi vinkkaa epäsuorasta valosta. Kun suuntaat valon kalusteen, seinän tai katon kautta, saat lempeämmän ja tunnelmallisemman valaistuksen verrattuna pelkän kattovalaisimen loisteeseen.

”Piilottamalla led-nauhaa tv-tason taakse tai keittiön yläkaappien päälle, valo heijastuu pehmeästi osumatta suoraan kenenkään silmiin.”

Valoilla voi myös korostaa tauluja tai muita kodin yksityiskohtia, kun suuntaat valon niitä päin.

8. Vaihda parempaan

Yksi hyväksi havaittu kestävä tapa saada kotiin uutta ilmettä on Lammin mukaan kutsua ystävät kylään “tavaroiden vaihtoiltaan”.

Kaikilta löytyy jokunen tyynynpäällinen, maljakko, kynttilänjalka tai astia, jotka joutaisivat eteenpäin.

“Yhdelle tarpeeton voi tuoda toiselle iloa ihan ilmaiseksi.”

Sopikaa jo etukäteen osallistujien kesken, mitä jäljelle jääneille tavaroille tapahtuu. Halutaanko tuodut tavarat itselle takaisin vai lahjoitetaanko ne eteenpäin ja kenellä on mahdollisuus ottaa tavarat kuljetettavakseen, jos tähän päädytään? Silloin illan kokoonkutsuja ei jää yksin tavaramäärän ja päätösten kanssa ja kynnys hauskan illan järjestämiseen madaltuu.

Nainen maalaa jakkaraa
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin sisustat kotisi ekologisesti – asiantuntija jakaa vinkit, joita vain harva tulee ajatelleeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.