Koti

Unelmien ateljee kodin yhteydessä: Taiteilijan sävykäs puutaloasunto on täynnä tuoleja ja kierrätyslöytöjä

Taiteilija Noora Svärdin on vaikea vastustaa erilaisia istuimia. Niitä on kotona käytössä ja varastossa sekä lainassa ystävillä. Idyllisessä puutalokodissa on paljon kierrätys­­aarteita ja unelmien ateljee.

Ollaan vain kivenheiton päässä ”muoliman navasta” eli Kuopion vilkkaasta torista. Linnanpellon asuinalueella on sekä viime vuosina valmistuneita kerrostaloja että 1920-luvun kauniita puutaloja.

Läheisen torin kiireestä ei ole puutalon pihassa tietoakaan. Päinvastoin! Aika on kuin pysähtynyt, punaiset pelargoniat kurkkaavat pitsiverhojen takaa, ja ilmassa leijailee vastikään lämmitetyn puusaunan tuoksu.

”Asuinalue viehätti minua yhtä paljon kuin tämä talo”, Noora Svärd kertoo.

1920-luvun puutalokortteli aivan lähellä Kuopion keskustaa on kuin oma pieni maailmansa. “Tällä alueella asuu monta taiteilijaa, joten alue on tainnut inspiroida muitakin.”
1920-luvun puutalokortteli aivan lähellä Kuopion keskustaa on kuin oma pieni maailmansa. “Tällä alueella asuu monta taiteilijaa, joten alue on tainnut inspiroida muitakin.”

Noora muutti eron jälkeen yksin omaan uuteen kotiin muutama vuosi sitten. Hän oli uuden elämän edessä ja hyvin nopeasti myös unelmien kodin portailla. Koti on 1920-luvulla Venäjältä Kuopioon siirretty rakennus, jossa on toistakymmentä asuntoa. Tarina kertoo tämän talon olleen aikoinaan suuren kartanon piharakennus. Nyt yksi huoneistoista on Nooran koti.

Lue myös Anna.fissä: Kirsin unelmakoti Espanjassa tulvii värejä: ”Ystävät kehuvat, kun kaikki ei ole samaa tyyliä”

”Mikään hirsiseinä ei voi olla liian huonokuntoinen”

Koti oli kokenut remontin jo muutamia vuosia sitten edellisen asukkaan toimesta. Huoneet olivat hyvässä kunnossa, vaikka eivät olleetkaan ”omannäköisiä”. Noora ei lähtenyt kuitenkaan vaihtamaan keittiön kaappeja tai kylppärin kaakeleita, ne kun olivat ehjiä ja verrattain uusia.

Sen sijaan hän kurkisti keittiön seinän levyn taakse saatuaan edelliseltä remontoijalta vinkin, että sieltä löytyisi hirsiseinää, jonka kunnosta tämä ei tosin mennyt takuuseen.

”Mikään hirsiseinä ei voi olla minulle liian huonokuntoinen”, Noora nauraa ja muistelee, miten iloinen hän oli löydettyään hyvää hirttä.

Tuoleja ystäville lainaan

Noora on aina ollut toimelias, puuhaileva ja vahvasti esteetikko. Hän kasvoi käsitöiden, ompelun ja nikkaroinnin taitajien ympäröimänä.

”Sain tehdä paljon luovia juttuja ja minua on aina kannustettu. Uskon, että intohimoni kaikenlaiseen puuhasteluun, nikkarointiin sekä taiteeseen on varmasti jo niiltä ajoilta lähtöisin.”

Nooran kodin sisustuksessa tärkeässä roolissa ovatkin kierrätysaarteet ja tuunatut huonekalut. Jostakin syystä juuri etenkin erilaiset tuolit päätyvät Nooralle.

”Ostamiani tuoleja on kavereiden luona säilytyksessä, koska niille ei ole ollut enää omassa kodissa tilaa”, Noora naurahtaa.

Makuuhuoneen seinällä oli muuttohetkellä tapetti, mutta se ei tuntunut omalta. Noora maalasi seinät kahdella sävyllä ja lisäsi puolipaneeliseinän, joka toimii myös sängynpäätynä. Koristelista on tilattu Wallarkilta.
Makuuhuoneen seinällä oli muuttohetkellä tapetti, mutta se ei tuntunut omalta. Noora maalasi seinät kahdella sävyllä ja lisäsi puolipaneeliseinän, joka toimii myös sängynpäätynä. Koristelista on tilattu Wallarkilta.

Noora arvostaa vanhoja esineitä, suomalaista designlasia ja designhuonekaluja. Hän on muun muassa lasitaiteilijoiden, kuten Gunnel Nymanin, suuri fani. Nyman työskenteli uransa aikana niin Riihimäen, Nuutajärven kuin Iittalan lasitehtaissa. Lasimuotoilun lisäksi hän suunnitteli myös huonekaluja ja tekstiilejä sekä valaisimia Paavo Tynellin omistamalle Taito Oy:lle sekä Oy Stockmannin Ab:n omistamalle Orno Metallitehtaalle 1930- ja 1940-luvuilla.

”Luen paljon kirjoja oman alansa huippuosaajista. Heidän tarinansa ovat todella mielenkiintoisia. Mistä kaikki sai alkunsa ja millainen matka näillä kaikkien tuntemilla alansa huipuilla on ollut.”

Nooran töiden inspiraation lähteenä toimivat usein myös reissut, kuten kuukauden mittainen Borneon matka toissavuonna.

”Reissuillani tykkään seikkailla ja nähdä upeita paikkoja sekä tavata uusia ihmisiä turistipaikkojen ulkopuolella. Vasta sateisina päivinä vierailen taidemuseoissa sekä gallerioissa.”

Lue myös:  Rintamamiestalon seinään aukko liukuovelle ja keittiön siirto huoneesta toiseen – Meku ei pelkää isoja remontteja

Unelmana oma ateljee

Oma ateljee oli unelma, jonka Noora toteutti tässä kodissa, mutta se oli kovan työn ja vastoinkäymisten takana. Muuttohetkellä huone oli täynnä puusepän työkoneita ja muuta tarpeistoa. Ikkunanpuitteet olivat kostuneet, ja tilasta löytyi lopulta myös hometta.

Onneksi Noorasta löytyi sisukkuutta, luovuutta ja intoa. Kaikki puusepän työkalut ja koneet menivät yhdelle ostajalle, ja Noora aloitti oman ateljeen teon tilan totaalisella purkamisella.

Kosteus piti kuivattaa ja pintoja vaihtaa. Vanhan pönttöuunin helmat olivat kosteudesta pahoin vaurioituneet, joten Noora päätti kuoria vanhan päällisen pois ja rapata tilalle uuden.

Nooran remontointifilosofiaan kuuluvat säästäväisyys, kierrätys ja itsetekeminen. Hän pyrkii aina tekemään itse sen mitä pystyy, mutta remontissa piti toki käyttää esimerkiksi sähkö ja lvi-asiantuntijoita. Valmistuttuaan ateljee on ollut tärkeä tila Nooralle.

”Työmatkani on aika lyhyt, mutta siirtymä on minulle kuitenkin selkeä.”

Omaan työtilaan Noora voi jättää työnsä ja työvälineensä odottelemaan seuraavaa tilausta tai inspiraatiota.

Lue myös: Nyt on ihanan överi koti! Kullanhohtoisessa tassuammeessa kylvetään tuoksuvien terälehtien seassa

Hauska idea! Öljyvärit ovat taidetta jo itsessään, kun ne nostettiin kauniisti esille. Tästä on myös helppo napata juuri oikea väri.

Yllättävästä tilaustyöstä alkoi ura taiteilijana

Palataan noin kymmenen vuotta taaksepäin. Noora päätti vastata myöntävästi, kun bloggaaja kysyi häneltä tilausteosta.

”Siitä sai alkunsa ammattimainen tekeminen. En olisi nyt tässä vaiheessa uraani ilman sitä viestiä.”

Nooran töiden tavaramerkki on niin sanottu lyöntimetalli, jota on esimerkiksi hänen paljon käyttämänsä lehtikulta. Töissä näkyy tyypillisesti myös tekstuureja ja useita kerroksia.

”Työni on intohimoni. Olen onnellinen, että voin tehdä juuri tätä. Kun vuosia sitten olin uuden edessä, uskalsin vain unelmoida tällaisesta työstä ja elämästä. ”

Tässä kodissa näkyvät selvästi taide ja tuunaustaidot, täydellinen kombo.

Juttu on julkaistu Dekossa 6/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unelmien ateljee kodin yhteydessä: Taiteilijan sävykäs puutaloasunto on täynnä tuoleja ja kierrätyslöytöjä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.