Kuukauden kirja

Tervetuloa Kotiliesi Klubin Kuukauden kirja -sivulle! Saat klubilaisena käyttöösi kuukausittain vaihtuvan kirjan e- tai äänikirjana. Pääset myös keskustelemaan kirjasta muiden kirjafanien kanssa Kotilieden kirjaryhmässä Facebookissa.

Toimi pian, niin saat kuukauden kirjan

Kirja on luettavissa tai kuunneltavissa kunkin kalenterikuukauden ajan. Ohjeet kirjan lataamiseen sekä latauskoodin saat täältä. Toimi koodin saatuasi pian, sillä kirjoja on tarjolla rajoitetusti.

Paula Nivukosken Kerran valo katoaa kertoo
herkän rakkaustarinan jatkosodan jaloissa

Joulukuun kirja on Paula Nivukosken historiallinen romaani Kerran valo katoaa. Kirjailija palaa siinä esikoisteoksensa maailmaan, Koskiluhdan suvun tarinaan ja taloon Isossakyrössä.

Kolmas, Kerran valo katoaa -romaani jatkaa samaa tarinaa mutta aikaa on kulunut parikymmentä vuotta ja eletään jatkosodan aikaa. Liisan tytär Kerttu on varttunut nuoreksi naiseksi ja rakastuu Johannekseen, joka puolustaa maata rintamalla. Tuolloin oli tavallista, että nuoret miehet alkoivat rintamalta kirjoittaa kirjeitä jollekin naapurin mielitietyistä. Kirjeet toivat lohtua, ja niiden avulla sotilas pystyi hetkeksi unohtamaan sodan kauheudet.

Ensimmäisessä Nopeasti piirretyt pilvet -romaanissaan Paula Nivukoski kertoi isänsä äidin, mumman tarinan. Tämä jäi 1920-luvun alussa kolmen lapsen kanssa yksin Koskiluhdan tilalle, kun mies myi puolet karjasta ja lähti Amerikkaan leveämmän leivän perään eikä palannut. Kirjan päähenkilönä on fiktiivinen hahmo Liisa.

Paula Nivukoski kertoo Kotilieden klubilaisille, miten romaani syntyi.

Paula Nivukoski

Miksi Pohjanmaalta tulee niin paljon kirjailijoita, jotka kertovat sukutarinansa, Paula Nivukoski?

Eteläpohjalainen Paula Nivukoski on kriitikoiden ja lukijoiden kiittämä kirjailija, joka kirjoittaa historiallisia romaaneja ja lastenkirjoja. Nopeasti piirretyt pilvet ilmestyi vuonna 2019 ja Mainingin varjo vuotta myöhemmin. Helsingin Sanomat kiitteli Nivukoskea esikoiskirja-arviossaan realistisen romaanin taitajaksi. Kirjailijaksi, joka tarjoaa herkästi piirrettyjä kuvia menneiltä vuosikymmeniltä.

Kotilieden lukijat esittivät kirjailijalle kysymyksiä. Paula Nivukoski vastaan niistä yhdeksään. Kysymykset kerättiin Kotilieden Minun media -lukijapaneelista.

Raija Orasen Iso kertoo Mäntän suurmiehestä

Marraskuun kirja on Raija Orasen loistelias uutuusromaani Iso. Kirja kertoo Mäntän suurmiehestä Gösta Serlachiuksesta, jolla oli iso vaikutus koko Suomen historiaan.

Gösta Serlachiuksen elämän rinnalla amerikkalainen Kauniit ja rohkeat -saippuasarjakin kalpenee. Serlachius perii setänsä aseman, syrjäyttää tämän pojan, nai serkkunsa ja laajentaa siten valtaansa ja varallisuuttaan. Hänestä kasvaa mittaansa suurempi mies, joka perustaa tehtaita, johtaa yrityksiä, matkustaa maailmalla, osallistuu politiikkaan ja kerää mittavan taidekokoelman. Hänestä tulee iso kaikilla mittapuilla.

Mutta mitä ajatteli tuo mahtava mies? Katuiko hän joutuessaan ruhjomaan läheisiään? Entä mikä tuotti hänelle iloa? Tästä kaikesta Raija Oranen kertoo taitavasti ja eläytyen.

Nyt Raija Oranen kertoo Kotilieden klubilaisille, miten Iso-romaani syntyi. Gösta Serlachius ei suinkaan ole ainoa Orasen kirjan aiheeksi päätynyt suurmies. Haastattelussa kirjailija paljastaa, mikä niissä suurmiehissä oikein kiehtoo.

Oletko aina halunnut kysyä kirjailijalta? Raija Oranen vastasi kahdeksaan lukijan kysymykseen

Raija Oranen on Suomen rakastetuimpia kertojia. Moni meistä muistaa hänet kirjojen lisäksi suosittujen tv-sarjojen Puhtaat valkeat lakanat ja Ruusun aika kirjoittajana. Orasen laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu romaanien lisäksi novelleja, satuja, lastenkirjoja, kuunnelmia ja näytelmiä.

Kotilieden lukijat esittivät kirjailijalle ison nipun kysymyksiä. Raija Oranen valitsin niistä kahdeksan vastattaviksi. Kysymykset kerättiin Kotilieden Minun media -lukijapaneelista.

Jäikö Kotilieden jatkis kesähelteillä lukematta?

Kotilieden lukijat muistavat Raija Orasen myös viime kesänä julkaistusta Metsästäjän sydän -jatkokertomuksesta. Koukuttavassa jatkiksessa seikkailevat historian merkkihenkilöt aina nuoresta Mannerheimista Aurora Karamziniin asti.

Löydät jatkokertomuksen kaikki viisi osaa täältä. 

Lue myös samassa yhteydessä tehty haastattelu Raija Orasesta.

 

Kotilieden kirjaryhmä Facebookissa

Perustimme Kotiliedelle oman kirjaryhmän Facebookiin. Liity täältä ryhmään, niin pääset keskustelemaan kirjoista.

> Siirry kirjaryhmään tästä