Kulttuuri

Antti Tuomainen on brittilehden mukaan Euroopan hauskin kirjailija – huippusuositun kirjoittajan teoksesta tehdään nyt Hollywood-elokuvaa

Antti Tuomainen on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen uusin romaaninsa Palavat kivet on Kotiliesi Klubin joulukuun kirja.

Aaaaahhhhhh. Antti Tuomaisen uusin rikosromaani Palavat kivet alkaa ytimekkäällä ja ilmaisuvoimaisella huokaisulla. Se antaa viitteen siitä, mistä kirjassa on monin paikoin kysymys: saunomisen nautinnosta. Siitä ihanuudesta, kun saa kuuman löylyn jälkeen pulahtaa vilvoittavaan järveen uimaan ja sieltä takaisin lauteiden lämpöön.

Ensimmäisen luvun lopussa saunoja kohtaa loppunsa. Matkalla sitä kohti lukija on saanut monet makeat naurut. Se on Tuomaisen tavaramerkki: mustan huumorin ja rikostarinan risteytys, jossa tapahtuu kauheita. Kaikki on kuitenkin kerrottu siten, että yöunien menettämisen sijaan lukija jatkaa elämäänsä hymynkare huulillaan.

Tuomainen on lajissaan niin taitava, että marraskuussa 2019 arvovaltainen brittilehti The Times nimesi hänet Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi. Tänä vuonna saman lehden sunnuntaipainos valitsi Majavateoria-dekkarin vuoden parhaaksi ”comic thrilleriksi”.

Tuomainen myöntää, että on upeaa saada sellaista tunnustusta työstään.

”Mutta en minä sitä silloin muista kun istun työhuoneessani ja tunnen syvää epätoivoa tekstini kanssa. Silloin en todellakaan tunne olevani Euroopan hauskin kirjoittaja, vaan jotain ihan päinvastaista.”

Uudessa romaanissa teemoja ovat sauna, keski-ikä ja rakkaus

Palavat kivet kertoo pähkinänkuoressa kolmesta asiasta: saunasta, keski-iästä ja rakkaudesta.

”Rakastan saunomista ja olen jo jonkin aikaa halunnut kirjoittaa siitä jotain. Toinen minua pitkään mietityttänyt teema oli keski-ikä – elämänvaihe, jossa ollaan jonkinlaisessa taitekohdassa ja tajutaan, että mennyt on mennyttä ja elämää on takana jo aika paljon. Jäljellä sitä on jonkin verran, ja jos jotain vielä haluaa tehdä, se pitää tehdä nyt”, Tuomainen kertoo.

Rakkaudesta Tuomainen on kirjoittanut aiemminkin.

”Joku sanoi minulle äskettäin, että kaikissa kirjoissani on rakkaustarina. Rupesin miettimään asiaa ja totesin, että joo, niin, tavalla tai toisella kyllä on. Ehkä minä olen vähän tämmöinen romantikko. Rakkaushan se on, loppujen lopuksi, mikä tätä maailma pyörittää.”

Tarinan puitteiksi Tuomainen kehitti kuvitteellisen Puhtijärven kylän ja siellä sijaitsevan Puhtikiukaan kiuastehtaan. Yrityksen seuraavaksi johtajaksi yllättäen valittu köriläs murhataan omassa saunassaan.

Murhasta aletaan epäillä saman firman myyntitykkiä, 53-vuotiasta Annia, jolla on kotona saamaton mies ja mielessään trauma, joka alkaa kuplia pinnalle sielun syövereistä. Kun tekaistujen todisteiden silmukka Annin ympärillä kiristyy, hän alkaa pohtia elämänsä tärkeitä valintoja. Ovatko ne olleet oikeita vai vääriä?

Annin ympärillä kaikki tuntuvat olevan sekaisin päästään. Kiuastehtaan työntekijät käyttäytyvät toinen toistaan kummallisemmin, ja rikostutkintaa johtavan komisarion motiivit Annin narauttamiseksi vaikuttavat kovin henkilökohtaisilta. Annin mies katsoo päivät pitkät vanhoja VHS-nauhoja ajat sitten ajetuista formulakisoista ja on kerännyt kodin Formula 1 -krääsää täyteen.

Annin lisäksi Puhtijärven ainoa selväjärkinen vaikuttaisi olevan poliisi Janne. Hän on Annin entinen kihlattu, jonka Anni jätti selitystä kertomatta vuosikymmeniä aiemmin. Janne ei ole varma Annin syyllisyydestä, ja osittain hänen tukemanaan Anni alkaa jahdata todellista murhaajaa ennen kuin hänet itsensä pidätetään.

Lue myös: Nyt on aika hylätä lukuhäpeä ja lukea ylpeästi mitä huvittaa! Listasimme 17 viihdekirjavinkkiä

Palavat kivet-kirjan kansi.
Palavat kivet on Antti Tuomaisen 12. romaani.  © Otava

”Tiesin jo 18-vuotiaana, että minusta tulee kirjailija”

Palavat kivet on Antti Tuomaisen 12. romaani. Päätoiminen kirjailija hän on ollut vuodesta 2009. Ammatinvalinnassa yhden tärkeimmistä rohkaisuistaan hän sai lukion äidinkielen opettajaltaan.

”Olin lukiossa täysin suuntaa vailla oleva nuorimies. En tiedä, mitä olisin elämälläni tehnyt, ellei opettajani Aino Järvinen olisi nähnyt jotain niissä minun touhuissani ja sanonut, että Antti, sinun pitäisi alkaa kirjoittaa, se voisi olla sinun juttusi, ja näin samalla vahvistanut päätöstäni ryhtyä kirjailijaksi.”

Antti oli 18–19-vuotias, ja jollain vaistomaisella tavalla hän tiesi, että hänestä tulee isona kirjailija.

”Se kertoo nuoren ihmisen varmuudesta jotain sellaista, mitä on vähän vaikea tänä päivänä tavoittaa.”

Kesti kuitenkin 13–14 vuotta, ennen kuin ensimmäinen rikosromaani Tappaja, toivoakseni ilmestyi vuonna 2006.

Kaksi ensimmäistä teostaan Tuomainen kirjoitti päivätyönsä ohessa. Hän työskenteli copywriterina mainostoimisto Bob Helsingissä ja kirjoitti muun muassa Image-lehteen. Sitten Bob Helsingissä alkoivat yt-neuvottelut.

”Sain potkut. Se ei ollut minulle maailmanloppu, koska olin ihan varma siitä, että rupean kirjoittamaan kirjoja. Tiesin, että sitä minä tulevaisuudessa tekisin, tapahtuu mitä tahansa.”

Irtisanomista seuraavana päivänä Antti ryhtyi kirjoittamaan rikosromaaniaan Parantaja. Sen tapahtumat sijoittuivat tulevaisuuden Helsinkiin ja ilmastonmuutoksen järisyttämään maailmaan, jota tulvat, pandemia ja pakolaisuus riepottelevat.

Parantaja oli menestys. Se valittiin vuoden 2010 parhaaksi rikosromaaniksi ja palkittiin Suomen dekkariseuran myöntämällä Vuoden johtolanka -palkinnolla. Ruotsalaisen kirjallisuusagentuurin Salomonsson Agencyn mielenkiinto heräsi ja se alkoi markkinoida Tuomaisen kirjoja kansainvälisillä markkinoilla.

Nyt Tuomaisen kirjoja on julkaistu jo yli 30 maassa. Etenkin Brittein saarilla ja Ranskassa ne ovat saaneet hyvän, jopa ylistävän vastaanoton.

Lue myös Anna.fi: Parhaat dekkarit 2023: hienovaraisia kauhuelementtejä ja klassisia rikosmysteerejä – 6 uutuutta jännitysromaanien ystäville

Antti Tuomainen.
 ”Tykkään siitä, että tarinoissani kaikki haluavat jotakin. Kaikilla on jokin tahdon suunta tai unelma, joka voi olla joko abstrakti, hyvin konkreettinen tai kaikkea siitä väliltä. Mutta henkilöiden pitää ehdottomasti haluta jotain, koska se tuo mukanaan mahdollisuuden komiikkaan”, Antti Tuomainen kertoo. © Jonne Räsänen/Otava

Musta huumori astuu mukaan

Tuomaisen ensimmäiset viisi kirjaa olivat perinteisempiä rikosromaaneja, mutta kuudennen kohdalla hänen kertojanäänensä muuttui.

Kirjassa Mies joka kuoli mukaan tuli tumma huumori, jonka Tuomainen on aina kokenut osaksi itseään. Tarinassa lääkäriltään kuolemantuomion saanut sieniyrittäjä ryhtyy ottamaan vimmaisesti selvää siitä, kuka hänet on myrkyttänyt. Kirjasta tehtiin tv-sarja vuonna 2022, ja se on parhaillaan nähtävillä Ruutu+:ssa.

Kirjan ilmestyminen jännittää Tuomaista aina, mutta kun Mies joka kuoli ilmestyi, hän oli kauhuissaan.

”Mietin, olenko menettänyt järkeni lopullisesti. Mutta minun oli kirjoitettava se kirja niin kuin kirjoitin, ja se osoittautui kaikin puolin hyväksi ratkaisuksi.”

Mies joka kuoli –romaanin musta huumori sai riemuitsevan vastaanoton. Lajin taitaa harva, ja Tuomainen osoittautui sen mestariksi.

”En tiedä, onko minulla tai kirjailijoilla yleensäkään lopulta valinnan varaa siinä, miten kirjoittaa. Tai millaista tekstistä tulisi, jos hän ei seuraisi kirjailijan vaistoaan ja ominta ääntään”, Tuomainen sanoo.

Mistä komedia syntyy Tuomaisen teoksissa?

Yksi perusasia Tuomaisen kirjoittamisessa on se, että tarinan jokainen henkilö oikeasti tavoittelee ja haluaa jotakin.

”Se on pääsyvaatimus sille, että hän pääsee mukaan tarinaani. Oikeassakin elämässä ihmisillä on erilaisia haluja ja tavoitteita, ja on mielenkiintoisia, mitä kaikkea he ovat valmiita tekemään tehdäkseen niistä totta.”

Komedia syntyy Tuomaisen mukaan siitä, että tavoitteensa tai halunsa sokaisema ihminen tulee tehneeksi asioita, joita hän ei yhden yön miettimisen jälkeen välttämättä tekisi.

”Se on syvästi inhimillistä, mutta siinä ei vältytä tragikoomisuudelta. Meissä kaikissa on paljon koomista, mutta se näyttäytyy jokaisessa vähän eri tavalla. Se on inhimillistä ja rakastettavaa.”

Konnatkaan eivät Tuomaisen kirjoissa ole läpeensä pahoja.

”Yritän aina kirjoittaa lämmöllä myös tarinan pahiksista. Heidänkin tarkoituksensa on hyvä ainakin jostain kulmasta nähtynä, ja siitähän syntyy hirveästi komediaa ja kauheuksia.”

Mies joka kuoli - sarjan näyttelijät Eiji Mihara, Jussi Vatanen, Kari Hietalahti ja Sara Soulié.
Mies joka kuoli -romaanin pohjalta tehdyssä sarjassa näyttelevät Eiji Mihara, Jussi Vatanen, Kari Hietalahti ja Sara Soulié.  © Elisa

Hollywood-elokuvaa odotellaan

Vuonna 2021 Tuomainen sai jännittävän puhelun: hänen Jäniskerroin-teoksensa filmatisointioikeuksista oltiin kiinnostuneita ison rapakon takana. Hankkeen taustalla oli isoja yhtiöitä ja nimiä, ja siksi myös elokuvan toteutumista pidettiin todennäköisenä. Jo olisi aikakin – viimeisin suomalaiseen kirjaan perustuva Hollywood-elokuva Sinuhe, egyptiläinen sai ensi-iltansa vuonna 1954.

Mitä Jäniskerroin-elokuvalle nyt kuuluu?

”Toivon, että sille kuuluu lähiaikoina vähän enemmän. Hollywoodin näyttelijöiden lakko loppui vähän aikaa sitten ja toivon, että jotain tapahtuu mahdollisimman pian.”

Hyvä puoli asiassa on Tuomaisen mukaan se, että elokuvasta on olemassa nyt kaikkien osapuolten hyväksymä erinomainen käsikirjoitus.

”Sen on kirjoittanut Dave Hemingson, joka on tehnyt töitä muun muassa Sideways– ja Descendants-elokuvien ohjaajan Alexander Paynen kanssa. Nyt toivon, että sen kanssa päästään vähän eteenpäin. Jännityksellä suhtaudun koko asiaan.”

Suomalaista saunaa ei tunneta maailmalla

Mutta takaisin Palaviin kiviin. Kun Tuomainen kertoi ruotsinitalialaiselle agentilleen suunnitelmistaan kirjoittaa seuraavan kirjansa keski-iästä ja saunasta, tämä oli vähän aikaa hiljaa.

”Sitten hän sanoi kuivasti, että ’sounds sexy’, kuulostaa seksikkäältä. Hän ei siinä vaiheessa ollut ihan liekeissä ajatuksestani”, Tuomainen kertoo.

Hän kieltää muutenkaan laskelmoineensa teeman valinnassa, vaikka suomalainen sauna on tällä hetkellä maailmalla kovassa huudossa. Päinvastoin, hän sai asian tiimoilta kylmän suihkun vieraillessaan syyskuussa Skotlannissa kirjafestivaaleilla. Illallisella pitkän pöydän ääressä istui 12 kirjailijaa eri maista ja puheeksi tuli, mitä keneltäkin seuraavaksi julkaistaan.

”Kun kerroin, että sauna on uudessa kirjassani isossa roolissa, kaikki vaikenivat hetkeksi. Sitten yksi britti sanoi että ’aa, tarkoitatko saunaa, jossa ollaan alasti?’ Kysyin, mikä on vastakohta. Sauna vaatteet päälläkö?”

Tuomainen alkoi kertoa suomalaisen saunan syvimmästä olemuksesta, mutta tajusi pian, että muiden valistaminen oli tehtävänä mahdoton.

”Edes norjalaiset eivät tuntuneet tietävän saunastamme mitään. Briteille sauna merkitsee jotain eroottista, kun meille sen merkitys on ihan toisessa suunnassa, enemmän pyhään kuin hieromalaitokseen päin. Kaikille pöydässä istujille oli aivan shokki se, että Suomessa on yleisiä saunoja, joissa ollaan alasti. Vaikka kerroin, että miehillä on oma puoli ja naisilla oma, tieto aiheutti ihmisissä epämukavuutta.”

Saattaahan silti olla, että Palavat kivet ihanine saunomisen kuvauksineen avartaa maailman käsitystä saunakulttuuristamme. Tuomaisen toiveet ovat kuitenkin vaatimattommat.

”Toivon, että ihmiset löytävät teoksen ja siitä on heille iloa. Yksi osa kirjaa on se, että joku kirjoittaa sen, ja toinen se, kun ihmiset lukevat sen.”

Antti Tuomainen.
”Elokuvat ja kirjat ovat vaikuttaneet tasavahvasti omaan kirjoittamiseeni, joka on hyvin pitkälle vaistonvaraista”, Antti Tuomainen kertoo.  © Jonne Räsänen/Otava

Kotilieden lukijat kysyvät Antti Tuomaiselta:

1. Millainen on normaali työpäiväsi?

”Työhuoneeni sijaitsee Helsingin Hakaniemessä. Työpäiväni on keskimäärin yhdeksästä kuuteen, josta kirjoittamista on muutama tunti. Pyrin kirjoittamaan jotain joka päivä, mutta aina en ehdi. Tämä työ pitää sisällään paljon muutakin kuin kirjoittamista: matkustan paljon, tapaan ihmisiä ja kaikkea tapahtuu.”

2. Millaista työtä kirjan kirjoittaminen on? Onko se helppoa?

”Kirjan kirjoittaminen on aina, sanon ihan suoraan, helvetillisen vaikeaa. Ja siihen menee aikaa. Mutta helpoin tapa saada se valmiiksi on kirjoittaa vähän kerrallaan, joka päivä jotain.”

3. Mistä ammennat ideoita kirjoihisi?

”Kirjoittaminen on liikkumista mystisten voimien alla. Oikeasti rehellinen vastaus, joka on vähän tylsä ja lyhyt, on se, että en tiedä.”

4. Mistä huumorisi kumpuaa?

”Tätä on hieman vaikea itse sanoa. Epäilen että kyseessä on lopultakin yhdistelmä aivan kaikkea: luonteenlaatua, kasvuympäristöä, elämänkokemuksia ja tietysti erilaisia taiteellisia vaikutteita.

Olen esimerkiksi aina rakastanut sekä synkkiä, vanhoja noir-elokuvia että kaikenlaisia komedioita Marx-veljeksistä Bridesmaideihin. Ja ehkä huumori on myös selviytymiskeino, tapa käsitellä asioita.”

5. Voisitko kuvitella kirjoittavasi romanttisen teoksen?

”Minusta tuntuu että olen omalla tavallani kirjoittanut 12 romanttista teosta, tavalla tai toisella. Kuten sanoin aiemmin, kaikissa teoksissani näyttäisi kulkevan ainakin jonkinlanen rakkaustarina eräänlaisena punaisena lankana.”

6. Mikä on lempiruokasi?

”Huomaan ravintolassa valitsevani kalaa aina kun se on mahdollista. Eli ehkä sanoisin sitten, että kala, eri muodoissaan. Ja nyt on pakko mainita ihan ajankohdankin takia jouluruuat, jotka ovat jo usean vuoden ajan maistuneet aina vain paremmilta.”

7. Minkä ikäisenä opit kirjoittamaan ja lukemaan?

”Opin lukemaan aika varhain, en muista milloin, joka tapauksessa hyvissä ajoin ennen kouluun menoa.”

Lue myös: Kaisu Tuokko nimesi Kosto-dekkarinsa päähenkilön mummonsa mukaan – kirja meinasi jäädä kirjoittamatta yhdestä syystä

Palavat kivet -kirjan kustantaja Otava ja Kotilieden julkaisija Otavamedia kuuluvat samaan Otava-konserniin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Antti Tuomainen on brittilehden mukaan Euroopan hauskin kirjailija – huippusuositun kirjoittajan teoksesta tehdään nyt Hollywood-elokuvaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.