huonekalujen maalaaminen, huonekalujen maalaus, maalaaminen

Huonekalujen maalaaminen: 6 vinkkiä, joiden avulla onnistut

Maalipinta kaunistaa ja suojaa huonekalua. Kokosimme yhteen kaiken, mitä huonekalujen maalaamisesta pitää tietää.

Huonekalujen maalaaminen onnistuu, kun maalaaja esivalmistelee kalusteen kunnolla ja valitsee oikeanlaiset työvälineet. Poimi talteen ammattilaisen vinkit, joilla sisäkäyttöön tuleva huonekalu saa uuden ilmeen!

Lue myös: Kotiin uusi ilme – 9 vinkkiä sisustamiseen

1. Valmistele huonekalu maalattavaksi

Huonekalujen maalaaminen kannattaa aloittaa huolellisilla esivalmisteluilla. Aivan ensimmäiseksi pese huonekalu puhtaaksi, sillä kalusteen pintaan jäävä lika, kuten rasvaläikkä, hylkii maalia.

Poista irtoava aines huonekalun pinnasta ja hio hiekkapaperilla vanha maali mattapintaiseksi. Pintaa ei tarvitse hioa puupuhtaaksi, mutta helposti irtoava vanha maali on hyvä poistaa. Kuitenkin jos aiot maalaamisen sijaan lakata huonekalun sävytetyllä, kuultavalla lakalla, pinta tulee hioa puupuhtaaksi.

2. Kittaa kolot ja naarmut

Vanhan huonekalun pinta voi olla naarmuilla tai koloinen. Kittaa kolot ja naarmut ja anna kitatun pinnan kuivua. Tee pinnalle kevyt hionta ja pyyhi hiontapöly pois.

3. Anna pohjamaalin kuivua hyvin

Kun huonekalu on pesty ja hiontapölyt pyyhitty pois, se on valmis maalattavaksi. Pohjamaalaa huonekalu ja anna maalin kuivua 2–5 tuntia. Tarkista maalin kuivumisaika valitsemastasi maalista.

Lue myös: Miten terassia pitää huoltaa? Näillä ohjeilla onnistut!

huonekalujen maalaaminen, huonekalujen maalaus, maalaaminen

4. Valitse vesiohenteinen pintamaali

Valitse vesiohenteinen maali, sillä se ei kellastu, vaan säilyttää värisävynsä liuotinohenteista maalia paremmin.

Koska vesioheinteinen maali kuitenkin  kuivuu nopeasti, tee maalatessa viimeinen tasausveto yhdellä kädenliikkeellä äläkä jää töpöttelemään tai suhaamaan edestakaisin pensselillä. Selkeälinjainen tasausveto tekee maalipinnasta tasaisen.

5. Maalaa keinokuitusiveltimellä puun syiden mukaisesti

Pintamaalaa huonekalu 1–2 kertaa. Anna ensimmäisen kerroksen kuivua noin 16 tuntia ennen uutta maalikerrosta. Älä maalaa toista kerrosta, vaikka maali tuntuisi kuivalta jo aikaisemmin.

Valitse keinokuitusivellin, kun maalaat vesiohenteisella maalilla. Kiinnitä huomiota myös maalattavan kappaleen muotoon valitessasi työvälineitä. Esimerkiksi ohuet pöydänjalat on helpompi maalata pienemmällä siveltimellä. Suurien tasaisten alueiden kuten pöytälevyjen maalaamiseen voi valita maalaustelan.

Puhdista työvälineet käytön jälkeen. Jos olet käyttänyt vesiohenteista maalia, pensselit voi pestä vedellä ja saippualla. Kierrätä ylijäänyt maali oikein.

Lue myös: Maalaa vanha rakennus punamulta- tai pellavaöljymaalilla

6. Anna huonekalun kuivua ennen käyttöönottoa

Maalattu huonekalu on käyttöönottokuiva noin 2–3 vuorokauden kuluttua. Maalipinta saavuttaa lopullisen kovuutensa noin kuukauden päästä maalaamisesta.

Lähde: Tekninen neuvoja Jarkko Myllylä Tikkurilan maalilinjalta

Avainsanat

Keskustelu

Vai että Tikkurilan maalilinjalta etsi Kotiliesi opastajan! Rinnalla pitäisi olla perinnemaaliopas. Esimerkiksi minun tontilleni ei muovimaalivalmistaja Tikkurila astu kuuna kullan valkeana.

Kommentoi juttua: Huonekalujen maalaaminen: 6 vinkkiä, joiden avulla onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X