Maalla-kolumni: Nyt on aika sisustaa ironisesti

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Kiljuska ja Meirän mies pohtivat nyt sisustusta.

Kiljuskalla on hienohelmainen puolensa. Tilaan sähköpostiini fiinien huutokauppatalojen esinevies­tejä, koska jahtaan vanhoja valaisimia ja ITE-taiteilija Enni Idin kissataulua.

Tavaroiden myyntivirrasta aukeaa välähdyksiä outoi­hin ilmiöihin. Esimerkiksi 1970-luvun tiikkiset senkit ja kukkatasot, jotka vielä äsken poltettiin juhannuskokossa, myydään nyt tanskalaisena designina hurjaan hintaan.

Ällistyin, kun loppuvuodesta Bukowskisilla oli myynnissä pahkavalaisin. Metrin korkuinen visapuinen tekele näytti Meirän miehen mielestä jättikantarellilta. Huojuvan röpelön kerrottiin olevan ”hieman epävakaa pahkavalaisin, jossa iänmukaista kulumaa”.

Lähtöhinta oli 250 euroa.

Lue myös: Maalla-kolumni: Kiljusten sähkökapina

Oi niitä aikoja

Meirän mies alkoi pohtia Kiljuskärjen mökkiverstaansa tuottavuuden nostamista ja siirtymistä pahka-alalle. Kiljuskan mieli puolestaan tulvahti täyteen pahkamuistoja.

Nuoruudessani Miss Suomet olivat tyttöjen kiinnostuksen ykköskohteita. Muistin Seija Paakkolan, vuoden 1978 missin, joka lauloi Dannyn ja Armin kesäshow’ssa, opiskeli agrologiksi ja ryhtyi sittemmin kahvilayrittäjäksi. Mieleen jäi erityisesti se, että Seija ilmoitti aikovansa suunnitella pahkahuonekaluja.

Me nuoret nauroimme kippurassa maripaidoissamme. Muutoin erittäin överillä 70-luvulla pahkahuonekalut olivat äärimmäinen ilmiö: pahkaesineet kuuluivat maalaistalojen menneeseen kotitarveaikaan, ei moderniin maailmaan, jossa akryyli syrjäyttäisi pässinpökkimän.

Lue myös: Maalla-kolumni: Hapanta hampaan- ja laudankolossa

Onko pahka uusi trendi?

Bukowskisin pahkavalaisin sai minut katsomaan oudoksuen nykyajan ihannekotien askeettista minimalismia, konmarittamista ja ultrakuntoilua. Pahkan toistaiseksi viimeisellä vuosikymmenellä ei huusholleja valkaistu ja tyhjennetty, eikä ruumista kuritettu kuntosaleilla, Miss Universumiksikin valittiin lihakseton Anne Pohtamo.

Mitä Kiljuskan pitäisi nyt ajatella, kun muodokas pahka on löytänyt tiensä hienoista hienoimmalle huutokauppasivustolle, tyrkylle laatuantiikin ihannesisustuksiin?

Yksi on yksittäistapaus, kahden kohdalla voi kohottaa kulmakarvoja, mutta kolme merkitsee uutta trendiä.

Hakisiko tukholmalainen trendi-nuuskija valaisimen Östermalmin residenssiinsä? Ehkä pahkalampusta tulisi juh­lien ironinen puheenaihe.

Voi olla, että Kiljuska on pudonnut kärryiltä, eikä ymmärrä mitään ironisesta sisustamisesta. Me toimittajat tapaamme kuitenkin sanoa, että yksi on yksittäistapaus, kahden kohdalla voi kohottaa kulmakarvoja mutta kolme merkitsee uutta trendiä, josta on kerrottava lukijoille.

Bukowskisilla on ollut myynnissä kolme pahkavalaisinta. Meirän miehen pahkatuotannolla on erittäin suotuisat näkymät.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Nyt on aika sisustaa ironisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X