Huonekasvit

Herneenverson kasvatus on helppoa ja palkitsevaa – näin onnistut!

Kasvata omat herneenversot kotikeittiössä sisätiloissa. Herne kasvaa varmasti ja nopeasti, kunhan muistaa huolehtia kylvöksen kosteudesta. Sato on valmis korjattavaksi reilussa viikossa.

Herneenverson kasvatus on niin helppoa, että siinä onnistuu jokainen. Siksi versojen kasvatus on mukavaa puuhaa myös lasten kanssa.

Valoisassa paikassa ja kosteassa mullassa herneet kasvavat hurjaa vauhtia. Versot ovat sopivan kokoisia syötäviksi jo parhaimmillaan reilussa viikossa ja viimeistään parissa viikossa.

Herneenversot sopivat kakkujen koristeeksi, salaatteihin ja vaikkapa pizzan tai risoton päälle. Katso tästä jutusta ideat herneenverson käyttöön keittiössä.

Herneistä saa myös kauniin koristeruohon pääsiäiseksi, jos perinteinen rairuoho kyllästyttää. Voimakkaat ja eläväiset versot ovat hauskan persoonallisen näköisiä.

Lue myös: Versojen kasvatus tuottaa lempikasvistesi kipakoita miniversioita – katso videolta, kuinka sato valmistuu alle viikossa!

Katso videolta, miten herneenverson kasvatus onnistuu:

Herneenverson kasvatus käy nopeasti

Valitse herneenversojen kasvatukseen ruokaherneeksi tai nimenomaan versojen kasvatukseen myytäviä herneitä. Lajikkeeksi kannattaa valita sokeriherne, joka maistuu ihanan makealta.

Voit halutessasi liottaa kuivattuja herneitä kylmässä vedessä yön yli, kunnes ne ovat turvonneet. Liotus nopeuttaa herneiden itämistä.

Tarvitset noin kaksi desilitraa herneitä viiteen pieneen astiaan. Herneet kannattaa kylvää tiheään, jotta saat kauniin ja runsaan puskan versoja.

Herneenverson kasvatus.
Kasvatukseen sopii mainiosti mikä tahansa laakea astia tai lautanen. Multasyvyyttä ei tarvitse olla kuin pari senttimetriä. © Anni Reenpää

Lue myös Anna.fi: Herneenverso höystää ruoat makeasti

Tee näin:

  1. Aloita herneenverson kasvatus liottamalla herneitä vesilasissa kylmässä vedessä yön yli. Siemenen itämisprosessi alkaa vedessä.
  2. Laita ruukkuun tai laakeaan astiaan muutaman sentin paksuinen kerros kylvö- tai taimimultaa ja kylvä herneet mahdollisimman tasaisesti yhteen kerrokseen mullan päälle. Herneiden päälle ei ole välttämätöntä laittaa multaa. Näin ne ovat myös puhtaampia käyttää. 
  3. Kastele multa hyvin ja pidä se kosteana. Varo kuitenkin ylikastelemasta, sillä liika kosteus saattaa homehduttaa herneet.
  4. Peitä astia muovilla tai lautasella, jotta multa säilyy kosteana. Herneet idätetään pimeässä.
  5. Nosta kylvös valoisaan paikkaan viimeistään silloin, kun yksikin herneenverso nousee mullasta. Kylvöissä alkaa näkyä elämää muutamassa päivässä, ja viikossa pystyssä onkin jo komea versomatto.
  6. Kastele herneenversoja tarpeen mukaan. Leikkaa versot syötäväksi noin viikon kuluttua kylvöstä, 10 sentin mittaisina. Herne versoo uudelleen, jos jätät alimmat lehdet paikoilleen.
  7. Käyttövalmiit herneenversot säilytetään mahdollisimman viileässä, 2–5 asteessa, esimerkiksi jääkaapissa. Ennen syöntiä versot on hyvä huuhdella mahdollisesta mullasta.
Herneenverson kasvatus.
Herneenverson kasvatus on palkitsevaa puuhaa. Versot ovat valmiita syötäviksi noin 10 cm mittaisina. © Anni Reenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herneenverson kasvatus on helppoa ja palkitsevaa – näin onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.