Ihmiset

Näyttelijä Tommi Kinnunen esittelee kotinsa ja lempipaikkansa Turussa: "Kaikki on kävelymatkan päässä"

Tommi Kinnunen muutti lukion jälkeen Turkuun opiskelemaan, koska halusi mahdollisimman kauas kotikaupungistaan Kuusamosta ja pitkän historian ympäröimäksi. Hän esittelee kotinsa ja lempipaikkansa Turun keskustassa.

”Muutin Turkuun vuonna 1992 opiskelemaan suomen kieltä, kirjallisuutta ja puheviestintää. Halusin yliopistokaupunkiin, joka on mahdollisimman kaukana Kuusamosta ja jossa historia on vahvasti läsnä”, Tommi Kinnunen kertoo.

Lue myös: Mitä tehdä Turussa x 35: Parhaat nähtävyydet, aktiviteetit ja ravintolat

Asuimme pitkään Port Arthurissa eli Portsassa, mutta kolme vuotta sitten muutimme Turun keskustaan. Tykkään siitä, että kaikki on kävelymatkan päässä ja milloin tahansa voi päättää, että minäpä käyn paikassa x. Ja onhan Turun keskusta kaunis Aurajokirantoineen ja Suurtoreineen.

Asuntomme on Vartiovuorenmäen lähellä ja puistossa tulee käytyä kävelemässä, kesäteatterissa ja talvella pulkkailemassa. Vartiovuorenmäki on 1800-luvun romantiikan ajan kaupunkipuisto. Sen ajan puistot ovat metsäisempiä kuin valistusajan ihmisen ylemmyyttä korostavat puistot. Polut kiemurtelevat niin, ettei näe, mihin lopulta päätyy.”

Koti löytyi keskustan vanhasta leipomosta

”Meillä ei ollut aikeita muuttaa Portsasta, mutta kun Facebook heitti minulle myynti-ilmoituksen tästä asunnosta, täytyihän se nähdä. Kun näytössä huomasin ruokahuoneen piilokomeron, tiesin, että haluan asunnon.

Remontoimme lähes kaiken uusiksi, sillä esimerkiksi kakluunit oli muurattu umpeen ja kattoja oli laskettu. Onneksi uudistukset olivat kuitenkin hypänneet muovikauden yli.

Talon rakensi vuonna 1883 kauppias Fatima Rosaura Antoinette Schalberg vanhuuden päivikseen. Siinä oli tuolloin myös myymälä ja leipomo. Fatiman kuoleman jälkeen talo vaihtoi omistajia, kunnes päätyi Karl Julius Hartmannille, Katedraalikoulun historian lehtorille, josta sittemmin tuli Sammon toimitusjohtaja. 1930-luvulla talo siirtyi taksinkuljettajaperheelle. Perheen tytär myi talon meille.”

Tommi Kinnunen
Oman kodin kuisti on Tommin rentoutumispaikka.

Tommi Kinnunen halusi dramaturgiksi, päätyi tuli opettajaksi ja kirjailijaksi sattumalta

”Halusin dramaturgiksi, mutta jäin Teatterikorkean pääsykokeissa varasijalle. Opettajaksi en ollut ajatellut ryhtyväni, mutta päätin tehdä pedagogiset opinnot, jotta minulla olisi ammatti. Harjoittelussa ilmaisutaidon lukiossa oppilaat esittivät lisäkysymyksiä, ja huomasin pitäväni vuorovaikutuksesta.

Myös kirjailijan ura alkoi sattumalta. Syksyllä 2012 minulla oli tylsää ja päätin siksi mennä Turun työväenopiston novellinkirjoituskurssille. Siellä opettaja mietti ääneen, voisivatko tarinani olla kenties romaani. Kurssin loputtua olin tuhoamassa tekstini, mutta päätin kuitenkin ensin kysyä opiskelukaveriltani, runoilija Joni Pyysalolta, olisiko niissä jotain säilyttämisen arvoista. Joni ei vastannut koskaan, mutta parin viikon kuluttua WSOY:n kustannustoimittaja soitti minulle ja sanoi, että he haluaisivat julkaista kirjani. Olin varma, että se oli Jonin pila.

Opettajan ja kirjailijan työtä ei aina ole helppo yhdistää. Kirjoitan öisin ja viikonloppuisin. Se vaatii sumplimista.”

Kirjasto on lempipaikka

”Turun kirjasto on upea paikka. Itsekseni vietän aikaa vanhan kirjaston puolella, jossa on kaunokirjallisuutta. Lapsen kanssa tulee käytyä uuden kirjaston lastenosastolla. Siellä on valtavia tyynyjä, joilla voi lukea, ja pienimmille leikkipaikka.

Olen aina lukenut paljon. Molemmat vanhempani ja isoäitini lukivat ja tartuttivat lukemisen meihin lapsiin. Koulun jälkeen menin aina kirjastoon.

Vuonna 1983, kun Vuoden lainaajat valittiin ensimmäisen kerran, minut valittiin Kuusamossa. Perusteluissa lukemistani pidettiin 10-vuotiaaksi erittäin monipuolisena. Luin Shakespearea Paavo Cajanderin käännöksinä ja WSOY:n Maailman nähtävyydet -sarjan kahdeksasta osasta minulla oli aina joku kotona. Nyt kun kirjoitan itse, haluan, että faktat ovat kirjoissani oikein. Pelkästään sen takia tulee lainattua paljon.”

Tommi Kinnunen kahvilassa
Aurajoen varrelta löytyy monia kiinnostavia kahviloita, ravintoloita ja museoita. Apteekkimuseon yhteydessä oleva Café Qwensel on keidas keskellä kaupunkia.

Aurajokirannan Café Qwensel on kuin salainen puutarha

”Turkuun on viime vuosina perustettu paljon pikkuisia ravintoloita, jotka tarjoavat lähiruokaa. Täällä on myös kivoja kahviloita, joista suosikkini on Apteekkimuseon yhteydessä toimiva Café Qwensel. Sen vanha pihapiiri säästyi Turun palolta vuonna 1827. Sinne on aina ihana mennä, eikä pihalla istuessa uskoisi olevansa aivan ydinkeskustassa”, Tommi Kinnunen päättää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näyttelijä Tommi Kinnunen esittelee kotinsa ja lempipaikkansa Turussa: "Kaikki on kävelymatkan päässä"

An

Hyvää jatkoa edelleen Sinulle, Tommi!
Olet rohkea ja pohdiskeleva ja ennenkaikkea uskallat elää!

Mirja

Tommi Kinnunen esittelee kotinsa..
ja kuvassa nähdään pelkkä kuisti!

hyvä tommi

Turku on ihana kaupunki. Tommi paras kirjailija täällä tällä hetkellä. Apteekkimuseon kahvilassa kannattaa käydä varsinkin kesäisin ja joulun aikaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.