Ruoka

Gaggui-kahvila hurmaa Turussa

Solubiologista kuoriutui kakkuleipuri, kun Jonna Silén työsti hääkakkuaan. Helmikuussa Jonna avasi Gaggui-kahvilan kaksossisarensa kuvataiteilija Johanna Sinkkosen kanssa.

Gaggui-kahvila

Gaggui-kahvila sijaitsee kivenheiton päässä Turun rautatieasemalta, Humalistonkadulla, 100-vuotiaan Auralinnan kivijalassa. Kodikkaassa katutason kahvilasalissa on 30 asiakaspaikkaa.

Gaggui-kahvilan sisustus on rennon niukka, mutta sen yksityiskohdissa on voimaa. Lattiassa on jugendtalon alkuperäinen mosaiikkibetonilaatta. Valaisimet ovat menneiltä vuosikymmeniltä. Osa niistä on kuparia, osa edustaa 1950-luvun muovimuotoilua. Istuinryhmät ovat erilaisia.

Gaggui-kahvila

Suklaalevyn muotoisessa takahuoneessa Jonna leipoo kaiken tuoreen tarjottavan eli kakkujen ohella croissantit, piparit, focacciat ja saaristolaisleivät.

Sisarusten työnjaossa Jonna leipoo ja vastaa kokonaisuudessaan tuoretuotteista. Johanna on pääbarista, joka puolestaan huolehtii kahvilan toiminnasta. Paperityöt ja byrokratian pyörittämisen he ovat jakaneet puoliksi.

Jonna hyppäsi yrittäjyyden haasteisiin suoraan Turun yliopiston prekliinisen kuvantamisen laboratoriosta solubiologin töiden ääreltä viime talvena. Molemmissa työpisteissä pitkäjänteisyydestä ja uteliaisuudesta on ollut hyötyä.

Gaggui-kahvila

– Kakkujen leipomiseen hurahdin vähän vahingossa, sillä päätin valmistaa hääkakkuni itse. Leivon häihini viisi erilaista kakkua. Niistä parhaat olivat kerroskakku Number one sekä Mustigoi, joita saa kahvilastakin.

Jonna on aina pitänyt ruoanlaitosta. Ennen häitään hän lähetti hakemuksen Nelosen MasterChef-kilpailuun. Häiden jälkeen alkoivat kuvaukset.

– Ohjelmassa oli mahdollisuus kokeilla kokin ammattia. Opin siellä ammattimaista työskentelyä, järjestelmällisyyttä ja aikatauluttamista. Parasta oli palaute, jonka sai välittömästi.

Kuvausten jälkeen Jonna perusti toiminimen ja ryhtyi valmistamaan hääkakkuja kotonaan. Kesällä 2013 hän kävi koristelukurssin Le Cordon Bleu -instituutissa Lontoossa. Haave omasta kakkukahvilasta heräsi ja alkusyksystä hän laati oman kahvilan toimintasuunnitelman. Sopiva tila yrityksen tarpeisiin löytyi lokakuussa.

Gaggui-kahvila

– Halusin omaan kahvilaan sitä, mitä hyvät ravintolat tarjoavat: yksilöllisesti asiakasta varten tehtyjä annoksia, Jonna Silén, 31, sanoo ja napsauttaa yleiskoneen päälle.

Yleiskoneen metallikulhossa pyörii kakkutaikina, johon Jonna lisää ripauksen kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Kahvilan ensimmäinen joulusesonki on alkamassa, ja runsaan kakkukavalkadin rinnalla tarjotaan nyt mehevää suklaista joulukakkua sekä omatekoista glögiä pipareiden kera.

Lue lisää Jonna ja Johanna Silénin Gaggui-kahvilasta sekä poimi parhaat reseptit jouluun Kotiliesi Leivonta -lehdestä!

Kokeile Jonnan joulureseptejä:
Gaggui-jouluglögi
Gaggui-joulupiparit
Gaggui-joulukakku

Kuvat: Suvi Elo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gaggui-kahvila hurmaa Turussa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.