Sisustus Tilaajille

Ulkoa kuin vaahtokarkki, sisältä kuin maustepurkki! Marjon kunnostama Råbacka saa henkäisemään ihastuksesta

Marjo Lehtosalo etsi 2000-luvun alussa uutta kotia. Kynttilöitä valava käsityöläinen otti käteensä harpin ja piirsi ympyrän 20 kilometrin säteelle Vanhan Porvoon liikkeestään. Ympyrän sisälle jäi myytävänä ollut 50 neliömetrin kokoinen hirsitalo Loviisan Koskenkylässä.

Parisenkymmentä vuotta sitten yrittäjä Marjo Lehtosalo etsi itselleen taloa, josta olisi hyvä tie hänen työpaikalleen Porvooseen. Hän kävi katsomassa muitakin taloja, mutta mutkaiset ja talviliukkaat hiekkatiet eivät houkutelleet.

”Tarvitsin myös paikan, joissa voin valaa kynttilöitä myyntiin”, Marjo kertoo.

Sitten vastaan tuli Råbacka, joka oli sopivasti Porvoon ja Loviisan välissä. Pihalla olevasta liiteristä ja entisestä eläinsuojasta Marjo remontoi itselleen työtilan ja varaston.

Yli kymmenvuotisen remontin tuloksena vaatimattomasta mummonmökistä muotoutui tunnelmallinen koti Marjolle ja vuonna 2017 taloon muuttaneelle puolisolle Ismo Lätille.

Marjo avasi kotinsa ovet sadoille vieraille Loviisan Wanhojen Talojen tapahtumassa viime vuonna. Pittoreski Råbacka hurmasi kävijät.
Marjo avasi kotinsa ovet sadoille vieraille Loviisan Wanhojen Talojen tapahtumassa viime vuonna. Pittoreski Råbacka hurmasi kävijät.

Millainen on talon historia?

Råbacka sijaitsee historiallisen Kuninkaantien varrella entisen Pernajan kunnan alueella. Jo 1300-luvulla talon kohdalla on ollut tie, ja on jännä miettiä, ketkä ovat mahtaneet aikoinaan kulkea tonttini läpi, minne ja millä kulkupelillä. Edellinen omistaja, 90-vuotias rouva, oli asunut talossa yli 60 vuotta.

Kerro ensikohtaamisesta talon kanssa

Isäni oli huomannut myynti-ilmoituksen. Oli kesä ja syreenit kukkivat puutarhassa, kun saavuin vanhempieni kanssa Råbackan pihalle ensimmäistä kertaa. Äitini totesi: ”Nyt on Marjon näköinen paikka.” Hän oli oikeassa.

Talo oli vaatimattomassa kunnossa: vesi piti kantaa sisälle kaivosta, peseytymismahdollisuus oli vain pihasaunassa ja ulkohuussi toimi ainoana vessana. Oli selvää, että rakennus pitäisi remontoida täydellisesti. Talo oli kuitenkin asumiskuntoinen, eikä sitä ollut onneksi pilattu taitamattomilla remonteilla. Ostopäätökseeni vaikuttikin tunnelmallisen puutarhan lisäksi mahdollisuus remontoida rakennus oman näköisekseni.

Keittiön hella on alkuperäinen. Sillä saa nopeasti lämpöä taloon, kun ulkona paukkuu pakkanen.
Marjo haaveilee vanhasta, remontoidusta talosta Italiassa. Unelmana on istua joku päivä sisilialaisella parvekkeella ja nauttia kirsikkaviiniä merta ihaillen.
Marjo haaveilee vanhasta, remontoidusta talosta Italiassa. Unelmana on istua joku päivä sisilialaisella parvekkeella ja nauttia kirsikkaviiniä merta ihaillen.

Mistä kunnostus alkoi?

Talo liitettiin kunnalliseen vesijohtoverkostoon. Sisäremontti aloitettiin tuvasta. Pinkopahvin alla olevat hyväkuntoisiksi paljastuneet kattohirret öljyttiin. Lattiasta ­ ­uusittiin muutamia lautoja ja väri vaihdettiin ruskeasta sammalenvihreäksi. Puuseppä teki tilaan sopivat keittiökaapit. Keittiön nurkkaan rakennettiin kylpyhuone ja puuhellan hormi kunnostettiin. Seuraavaksi remontoitiin kamari.

Kuisti oli hieman vinossa, mutta se sai jäädä sellaiseksi. Tila lämpöeristettiin, paneloitiin ja puuseppä teki kuistille vanhan mallin mukaiset tuplaikkunat.

Milloin taloa laajennettiin?

Muutaman vuoden asuttuani kaipasin lisää tilaa ja aloin suunnitella laajennusta. Kävi ilmi, että Museovirasto oli suojellut talon vuonna 2005, joten laajennuksessa täytyi noudattaa sr-1 -kohteen kriteerejä. Råbackassa tämä tarkoitti muun muassa sitä, että katon harjan täytyi uuden ja vanhan osan välillä jatkua yhtenäisenä.

Arkkitehtitoimisto piirsi laajennusosan, jossa yläkertaan tulivat olohuone ja makuuhuone ja alakertaan vierashuone ja saunaosasto. Kun rakennusvalvonta oli hyväksynyt suunnitelman, alettiin talon perustuksia kaivaa vuonna 2008.

Råbackan pihaan on panostettu. Pääulko-oven eteen on asennettu graniittiportaat sekä nupu- ja liuskekiviä. Talon päätyyn rakennettiin patio ja sen viereinen kallio kaivettiin esiin maa-aineksen alta. Kärhöt kiipeävät valurautaista aitaa  pitkin.
Råbackan pihaan on panostettu. Pääulko-oven eteen on asennettu graniittiportaat sekä nupu- ja liuskekiviä. Talon päätyyn rakennettiin patio ja sen viereinen kallio kaivettiin esiin maa-aineksen alta. Kärhöt kiipeävät valurautaista aitaa pitkin.

Miten uusi ja vanha sovitettiin yhteen?

Vanha tiilikatto päädyttiin purkamaan, sillä se oli liian painava hirsirungolle. Tilalle rakennettiin saumapeltikatto.

Talon vanhan osan ulkolaudoitus purettiin, jotta hirsirungon kunto saatiin tarkastettua. Tuulensuojalevyillä lisättiin seiniin lämpöeristystä, ja paikallinen puuyritys sahasi ulkoverhoilun laudat.

Vintiltä poistettiin vanha sammal–hiekkaeriste ja tilalle vaihdettiin puhallusvilla. Sekä uuteen että vanhaan osaan tuli arkkitehdin suunnittelemat perinneikkunat ja -ovet.

Sr-1 -määräykset aiheuttivat ylimääräistä työtä, mutta kuluja saatiin osittain katettua avustuksella, jonka Uudenmaan ympäristökeskus myönsi rakennusperinnön hoitoon.

Oliko kunnostaminen kallis projekti?

Olen edennyt projekteissa maltillisesti: en ole säästellyt, mutta en myöskään tuhlannut. Tietysti perinnetyö maksaa enemmän kuin muoviovet, mutta tämä valinta on hyväksyttävä jo, kun alkaa kunnostaa vanhaa taloa.

Vanhan osan korjaaminen ja laajennusosan rakentaminen maksoivat noin 1 700 euroa per neliö eli reilu 215 000 euroa. Tässä on mukana myös pihan ja piharakennusten kunnostaminen. Jos nyt aloittaisin remonttia, kustannukset olisivat ehkä neljänneksen tai viidenneksen korkeammat yleisten hintojen nousun vuoksi.

Pitikö budjetti?

Pitkän pennin säästin kaikissa itse tehdyissä maalaustöissä. Kustannuslaskelmissa ei tullut yllätyksiä, mutta mukana oli myös tuuria: talosta ei löytynyt lahovaurioita ja löysin osaavat arkkitehdit ja urakoitsijan.

Suurin säästö tuleekin siitä, että löytää hyvän urakoitsijan ja taitavat työntekijät, jotka suunnittelevat työvaiheet järkevästi. Työaikaa säästyy, kun tarvikkeet noudetaan rautakaupasta aamulla ennen tontille tuloa, eikä niitä haeta kymmenen kertaa päivässä. Myös keittiön ja kylpyhuoneen varustelu sekä materiaalivalinnat vaikuttavat hintaan paljon.

Råbackassa on aikoinaan asunut kaksi perhettä viidenkymmenen neliön talossa. Kamari toimii nykyään Marjon työhuoneena. Ruutulattia, kuten kaikki muutkin pinnat, on Marjon maalaama.
Råbackassa on aikoinaan asunut kaksi perhettä viidenkymmenen neliön talossa. Kamari toimii nykyään Marjon työhuoneena. Ruutulattia, kuten kaikki muutkin pinnat, on Marjon maalaama.

Miten sisustustyylisi on syntynyt?

Halusin kuvataiteilijaksi. Ovet Ateneumiin eivät kuitenkaan avautuneet, mutta löysin paikkani mainostoimiston kylttimaalarina. Siitä siirryin tekemään esitteitä ja levynkansia.

Maailma avautui minulle, kun matkustin 22-vuotiaana Interrailillä lapsuuden Afrikan tähti -pelin Tangeriin. Sitten kävin ensimmäisen kerran Intiassa, jossa olen oleillut yhteensä yli neljä vuotta.

90-luvulla ryhdyin tekemään kynttilöitä, ja olen pitänyt lifestyle-liikettäni Porvoossa yli 30 vuotta. Olen maahantuonut muun muassa silkkiä, villaa ja hopeaa ja elänyt elämäni erilaisten visuaalisten virikkeiden parissa. Haltioidun matkoillani kauniista rakennuksista, valon ja varjon kuvioista ja väreistä.

Kerro kotisi sisustuksesta

Kotini sisustuksessa on vaikutteita Intiasta ja Italiasta. ­Tyyli on suomalaisittain epätyypillinen: väreiksi olen valinnut violettia, vihreää, turkoosia ja vaaleanpunaista. Huoneissa on paljon koristeellisia yksityiskohtia, kultaa ja kristallia.

Elin nuorempana aika boheemia rock and roll -elämää silloisen muusikkomieheni kanssa, ja jotain tästä näkyy myös sisustuksessa. Ulkoa päin talo sulautuu rauhalliseen maalaismaisemaan, mutta sisällä tulijaa tervehtii harkitusti rakennettu glamour: rustiikkiset metallihuonekalut, hohtavat lampetit, värikylläiset taulut ja muhkeat sisustustyynyt.

Millainen sisustaja olet?

Noudatan visiotani, joka on muotoutunut ajan kanssa. Kun huoneet ovat valmiit ja tavarat paikoillaan, en muuta niitä jatkuvasti. Olen kiertänyt paljon antiikkiliikkeitä ja -markkinoita ja ostanut niistä tavaroita, jotka sopivat kokonaisuuteen.

Monet taide-esineet ovat ulkomaan matkoiltani, esimerkiksi takan vieressä roikkuvan kristallikruunun kuljetin käsitavaroissa osiin purettuna Intian Goasta. Suomessa valaisin kasattiin uudelleen ja siihen uusittiin sähköistys.

Ranskalaiset gobeliinityynyt, raakasilkkiset verhot, Intiasta tuotu kultainen lampetti ja fuksian-punainen medinilla-kukka tuovat olohuoneeseen ylellistä juhlavuutta. Olohuoneen pöydän Marjo tuunasi lyhentämällä sen jalkoja ja maalaamalla vaaleanpunaiseksi.
Ranskalaiset gobeliinityynyt, raakasilkkiset verhot, Intiasta tuotu kultainen lampetti ja fuksian-punainen medinilla-kukka tuovat olohuoneeseen ylellistä juhlavuutta. Olohuoneen pöydän Marjo tuunasi lyhentämällä sen jalkoja ja maalaamalla vaaleanpunaiseksi.
Naada-koira makoilee usein ­kakluunin edustalla ja nauttii sen lämmöstä. Takka on myös Marjon lempikohtia talossa.
Naada-koira makoilee usein ­kakluunin edustalla ja nauttii sen lämmöstä. Takka on myös Marjon lempikohtia talossa.

Mikä on lempipaikkasi talossa?

Niitä on kaksi: Saunassa on ihana istua kynttilänvalossa ja kuunnella seiniin upotetuista kaiuttimista musiikkia. Löylyn heittäminen ensimmäistä kertaa uuden saunan kiukaalle jouluna 2015 on jäänyt mieleeni ihanana muistona.

Myöskään olohuoneen takkatulta en väsy katsomaan. Ostin vuonna 2008 vanhan kaakeliuunin ja kannoin sen palaset banaanilaatikoissa Råbackaan. Taitava muurari teki niistä muutaman vuoden kuluttua uuden tulisijan.

Mitä talon remontointi on opettanut?

Työ tekijäänsä kiittää. Tärkeää on löytää oma polku ja suhteuttaa se realiteetteihin. Omalla polulla on mukava olla, ja uskollisuus sille näyttää viittoja eteenpäin. 

Talon laajennusosaan tuli kaksi kerrosta. Olohuoneen kulmaan asennettiin Högforsin valurautaiset kierreportaat. Porvoolainen peltiseppä teki niihin sopivat kaiteet.
Talon laajennusosaan tuli kaksi kerrosta. Olohuoneen kulmaan asennettiin Högforsin valurautaiset kierreportaat. Porvoolainen peltiseppä teki niihin sopivat kaiteet.
Vanhan talon remontoinnissa kaikkea ei tarvitse panna uusiksi. Vaikka vatupassi ilmaisi kuistin olevan vinossa, sitä ei purettu, sillä se oli pysynyt hyvin pystyssä vuosikymmeniä.
Vanhan talon remontoinnissa kaikkea ei tarvitse panna uusiksi. Vaikka vatupassi ilmaisi kuistin olevan vinossa, sitä ei purettu, sillä se oli pysynyt hyvin pystyssä vuosikymmeniä.
Saunaosaston ulko-ovi on arkkitehdin suunnittelema ja perinnepuusepän tekemä. Laajennusosan tiililadonta ja rappaustyyli istuvat hyvin talon vanhan osan graniittikivijalkaan.
Saunaosaston ulko-ovi on arkkitehdin suunnittelema ja perinnepuusepän tekemä. Laajennusosan tiililadonta ja rappaustyyli istuvat hyvin talon vanhan osan graniittikivijalkaan.
Marjo rentoutuu kuuntelemalla saunoessaan Cafe De Anatolian musiikkia. Saunaosaston kalusteet ovat Burlingtonin. Wc-istuimen yläpuolella oleva taulu on tehty kuvasta, joka on matkamuisto Istanbulista.
Marjo rentoutuu kuuntelemalla saunoessaan Cafe De Anatolian musiikkia. Saunaosaston kalusteet ovat Burlingtonin. Wc-istuimen yläpuolella oleva taulu on tehty kuvasta, joka on matkamuisto Istanbulista.
Eläinsuojana ja liiterinä toimineet rakennukset kunnostettiin kynttiläpajaksi, jossa Marjo valaa vuosittain noin 3 000 kynttilää.
Eläinsuojana ja liiterinä toimineet rakennukset kunnostettiin kynttiläpajaksi, jossa Marjo valaa vuosittain noin 3 000 kynttilää.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/2022.