paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Pelargoniharrastajat talvettavat taimensa vuodesta toiseen. Itsekin haluan säilyttää ainakin osan – mutta kuinka se onnistuu vaikkapa kerrostalohuoneistossa?

Pelargonien talvettamisen idea on löytää paikka, jossa valon ja lämpötilan suhde olisi hyvä: mitä valoisampi paikka, sitä lämpimämmässä taimet selviävät talven yli.

Viileässä tilassa ei haittaa, vaikka se ei olisi niin kovin valoisa. Pakkasta pelargonit eivät kuitenkaan siedä, ja kasvilamput ovat talvehtimiselle eduksi. Kasveja kastellaan sen mukaan, miten paljon ne haihduttavat. Huoneenlämmössä vettä kuluu enemmän kuin viileässä.

Siinä se olikin – teoriassa. Entä kuinka homma hoituu käytännössä?

Kotonamme kasvaa nykyisin satakunta pelargonia, kymmeniä eri lajikkeita. En heitä taimia pois syksyllä, vaan talvetamme ne kotona. Vaikka pieniä haasteita siinä ilmeneekin :).

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Tänään lokakuun 3. päivä siivosin pelargoneja lasiterassilla: poistin kellastuneita lehtiä, leikkelin kuolleita versoja ja kastelin kuivat. Siirsin taimia pöydälle, sillä koetan pitää ne vielä ainakin jonkin aikaa terassimme alueella, jossa on lämmitysmahdollisuus.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Hyvässä kunnossa olivat useimmat taimet, vaikka lämpötila painuu välillä päivisinkin reilusti alle 10 lämpöasteen. Pelargonimme ovat pikkuhiljaa karaistuneet  – yöpakkasia ei ole vataalaisterassillemme vielä yltänytkään.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Jotkut jätin vielä lämmitysalueen ulkopuolelle, sillä ne kasvavat kierrätyskasvihuoneen hyllyllä. Monet pelargoneista yhä kukkivatkin! Jos pakkasyö uhkaa, siirrän nämä nopeasti turvaan.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Käväisin myös kasvihuoneessa, joka toimii kesäisin pelargonien kotina. Kohta nuokin täytyy siirtää sisälle. Kerron pelargonieni talviteloille kunnostuksesta tuonnempana lisää, mutta kyselin puutarhaystäviltäni, kuinka he onnistuvat viemään pelargoninsa läpi talven.

Mikä sinulle sopii parhaiten – 5 tapaa talvettaa pelargonit!

  1. Kotona huoneenlämmössä ikkunalla tuntuu olevan suosituin tapa – koska monelle se on ainoa mahdollinen. Niin meillekin, vaikka olohuone ja keittiö tuppaavat talvella käymään ahtaiksi. Saviruukuissa kasvavia taimia joutuu kastelemaan yllättävän paljon.
  2. Viilennetyssä huoneessa (esim. entinen lastenhuone) on monien pelargoniharrastajien löytämä tapa talvettaa. Vaikka huone ei olisi kovin valoisa, lämpötilan laskeminen auttaa taimia selviämään. Tämä onnistuu, jos huoneessa on patterit – meillä niitä ei ole, vaan koko alakerrassa on sama lämpötila (lattialämmitys).
  3. Varastot, autotallit ne. ovat suosittuja talvetuspaikkoja. Olisipa sellainen! Hämäräkin paikka riittää, kun tilan saa viileäksi.  Ikkunallinen varasto olisi mainio paikka. Siellä ei kasvien roskaaminenkaann haittaisi.
  4. Lisävalon avulla talvetamme itsekin osan pelargoneista. Laitamme lattialle kasvilamppuja, joiden ympärille kokoamme pelargonit. Kastelemine on kyllä hakalaa. Parempi olisi hankkia katosta roikkuvat valaisimet pöydän päälle.
  5. Viherhuone, jossa lämpötilan voi laskea vajaaseen kymmeneen asteeseen, olisi varmaan paras tapa – mutta harvalla sellainen on. Luonnonvalo yhdistettynä 5-10 asteen lämpötilaan olisi ihanteellista. Kasvihuoneeseen tarvitaan lisälämmitin koville pakkasille.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja, venäjänsininenn

Kotonamme ei ole viherhuonetta, mutta lasiterassi, jossa  pelargonit viihtyvät pitkälle syksyyn. Lokakuu alussa apulaisenani pyöri venäjänsininen Hulda.

 

Hyvää syksynjatkoa!

 

terveisin puutarhatoimittaja Paula