Puutarha

Heippa, hyttyset! Uskoisitko, että kukka voi pitää inisijät loitolla? Tuoksupelargoni on ikisuosikki syystä

Tämän luonnollisempaa torjuntakeinoa saa hakea. Sitruunalta tuoksuva pelargoni sekoittaa hyttysten hajuaistin.

Hyvät asiat menevät harvoin pois muodista. Tuoksupelargonit (Pelargonium crispum) olivat suosittuja Suomessa jo 1800-luvulla, jolloin niitä käytettiin lääkekasveina ja ilmanraikastimina niin kartanoissa kuin parantoloissakin.

Lue myös: Vanhanajan huonekasvit hurmaavat kasviharrastajia edelleen – näin viherkasvit saapuivat Suomeen

2000-luvulla sama kasvi toimii hyttyskarkotteena, sillä tuoksupelargonien ryhmään kuuluvan sitruunapelargonin aromi sekoittaa inisijöiden hajuaistin. Lehdistä vapautuu sitruunaista hajua enemmän, kun kasvia koskee tai on tuulista.

Toimintaperiaate on siis sama kuin hyttyskynttilöissä. Kasvin vaikutusalue ei ole laaja, joten niitä kannattaa laittaa pari kolme terassipöydälle, jos haluaa olla turvassa pistoilta. Toki torjuntakeino ei ole satavarma. Aromia voi sivellä lehdistä ihollekin.

Tuoksupelargoni Nova
Tuoksupelargoni Nova © Kodin kukat

Lue myös: Pelargoni kukoistamaan – näiden ohjeiden avulla pelargonisi menestyvät

Tuoksupelargoni kestää koko kesän

Kasvi viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Se kestää jopa paahdetta. Tasaisella kastelulla ja säännöllisellä lannoituksella kasvi kukkii pitkälle syksyyn. Mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edistää kukintaa. Kasvista kasvaa 30-50 cm korkea.

Nosta tuoksupelargoni ennen pakkasia sisälle. Talvettaminen on hankalampaa kuin tavallisen pelargonin, lämpötilan tulisi olla 8-12 astetta, eikä se saa laskea alle viiden asteen. Myös valoa tarvitaan. Talvettamista voi kokeilla sisälläkin huonekasvien joukossa.

Juttua varten on haastateltu puutarhuri Juha Toikkaa Kodin kukat -yrityksestä. Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heippa, hyttyset! Uskoisitko, että kukka voi pitää inisijät loitolla? Tuoksupelargoni on ikisuosikki syystä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.