Hoida huoneenlämmössä talvehtivia pelargoneja

Kameralla kuvatusta kuvasta näkee, minkä väristä valo olohuoneessamme oikeasti on.

Kuukausi sitten kirjoitin pelargoneistani, jotka talvehtivat olohuoneessamme huoneenlämmössä. Mitä niille kuuluu nyt, kun valo-oloja parannettiin kasvilampuilla?

Kasvatan vanhanajan pelargoneja, jotka vain paranevat vanhetessaan. Ne saavat kasvaa vapaan kasvatuksen periaatteella, eli niitä ei leikata kuin pakon edessä. Siksi ne kasvavat köynneliäiksi ja yksilöllisiksi.

Olohuoneen seinällä valaisevat Osramin Flora-set-lamput ja ikkunan edessä LED-Philips GreenPower 2.0 -lamput. Ipadilla otetussa kuvassa punerrus korostuu silmän näkemään verrattuna.

Lokakuun viimeisenä päivänä tuotiin viimeiset pelargonit sisälle talvehtimaan. Miltä ne silloin näyttivät, voit katsoa edellisestä pelargoniblogistani. Koska pelargoneja on sata, niitä ei voi talvettaa ikkunalaudalla, vaan pelargoneja on kaikkialla – myös vähässä valossa.

Siksi hankin kasvilamppuja tänä syksynä lisää. Olin kyllästynyt odottamaan sydän syrjällään, kuinka moni selviää kevääseen saakka. Kun kasvit vaativat paljon hoitoa, en halua vaivannäön valuvan hukkaan.

Voi, kuinkas sitten kävikään! Syksyllä kosteassa ilmassa jo hieman ränsistyneet pelargonit alkoivat olohuoneessa versoa reippaasti uusia lehtiä.  Varovaisen toiveikas olin jo pari viikkoa sitten, mutta tätä pelargonia uskaltaa jo onnitella.

Kylmettynyt pelargoni menetti ensin kaikki lehtensä, mutta vein rangan keittiöön pelargoniemme teho-osastolle, jossa kasvilamppu on hyvin lähellä kasveja. Vihdoin kasvi heräsi eloon. Kyllä tästä hyvä taimi kesään mennessä tulee.

Kasvilamppujen alla pelargonit myös kukkivat. Koska kasvu on voimakasta, annan nuppujen aueta. En poista enää niitä sen pelossa, että kasvit tuhlaavat kukintaan vähäiset voimavaransa.

Jalkavalaisimessa on LED-Airam Kasvilamppu 6,5 W -kasvilamppu.

Joulutähtiä ja paria pelargonia pidän pimeähkössä huoneessa, jonne valoa tuo oikeastaan vain kasvilamppu. Vau, joulutähtiin on puhjennut uusia lehtiä! Mutta enää ei ole toivoakaan, että lyhyenpäivän kasvi punerruttaisi ylälehtiään, vaan taimi jatkaa viherkasvina. Lue joulutähden kasvatuksesta täältä.

Kukkahyllyt notkuvat, koska kaikki pelargonit kasvavat saviruukuissa.

Keittiössäkin kaikki on hyvin: pöydän alla pimeässä hohtavat Zen Grow -teho-osaston valot ja oikealla pelargonit rehottavat Kekkilän vihervalon turvin.

Kasveille tarkoitetut loisteputket verhovaloissa ovat kotimme edullisimmat kasvilamput, mutta kauempana kasveista ne eivät riittäneet.

Kun aiempina vuosina pyrimme kasvattamaan pelargonit luonnonvalon ja verhovalon loisteputkien lisävalossa, teimme kasveille ikkunan eteen hyllyt. Nyt siellä talvehtivat pienimmät pelargonimme – hyvältä näyttävät nekin.

Hoida pelargoneja talvehtimispaikan mukaan

  1. Jos pelargonit talvetetaan lämpimässä valoisassa paikassa, niiden elintoiminnot säilyvät vilkkaina talvellakin.
  2. Kastele taimia vedenkulutuksen mukaan. Kastelutarvetta lisäävät mm. saviruukku, korkea lämpötila ja lisävalotus.
  3. Luonnonvalossa talvehtivia pelargoneja kastelimme viime vuonna 1-2 kertaa viikossa. Kasvilamppujen alla taimet ovat tarvinneet kastelua 3-4 kertaa viikossa.
  4. Lannoitusta eivät talvella hitaalla käyvät pelargonit tarvitse. Kasvilamppujen alla aion kuitenkin kokeilla laimeaa lannoitusta talviaikaan.
  5. Viileässä, pimeässä talvetuspaikassa pelargonit vaipuvat lepoon. Varo silloin kastelemasta niitä liian paljon ja usein, sillä vedenkulutuskin on hyvin vähäistä.

Kasvilamput palavat olohuoneessa noin 12 tuntia vuorokaudesta päiväsaikaan klo 6-18. Luonnonvalostakin on apua pelargoneillemme.

Hyvää adventin odotusta, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Kommentit (4)

Hyvä ja käytännönläheinen artikkeli. Nyt on tietoa, miten voisin saada rakkaat ja kauniit pelargoniani kestämään talven yli.

Kiitos, Riitta. Olisi sääli – kallistakin – uusia joka vuosi pelargonit. Pistokkaista keväällä saa sitten lisääkin taimia. Minäkin juurrutan, vaikka en tarvitsisi, mutta ei leikattuja versoja raatsi pois heittää.

Ei ole kellaria, joten pelargoniat ovat ikkunalaudalla. Ulkona ne viihtyivät ja kukkivat upeasti pariin kertaan. Nyt vain toivoa sopii, että elävät kevääseen. En ole lannoittanut näitä koskaan. Keväällä varmaa pitää se tehdä, jos elävät sinne asti.
Huomasin, että eräs yksilö, roskista pelastettu aivan ihan vaaleanpunainen, tuoksuu lehdiltään kuin tuoksupelargonia konsanaan.
Liekö joku hybridi? Jos näen pois heitetyn ruukkukasvin, tulen surulliseksi ja otan pelastettavaksi. Jotkut heittävät hyväkuntoisia jopa kukassa olevia jätteisiin.

Hupsu, huomasin tämän vasta nyt. Kyllä siinä säästää paljon, kun talvettaa kasveja. Eikä niitä raatsikaan heittää pois. Hyvää jatkoa harrastuksellesi!

Kommentoi juttua: Hoida huoneenlämmössä talvehtivia pelargoneja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X