Puutarha

Pelargonin talvehtiminen huoneenlämmössä: Näin onnistut pitämään kasvin hengissä talven yli!

Pelargoneja ei kannata heittää pois syksyn tullen, vaan kokeile onnistuisiko pelargonin talvetus huoneenlämmössä.

Pelargonin talvehtiminen on hiukan epävarmaa, mutta kannattaa kokeilla rohkeasti. Pelargonit eivät kestä pakkasta, joten ne tulee siirtää talvehtimispaikkaan ennen pakkasia.

Pelargoni kannattaa siistiä ennen kuin sen tuo ulkoa sisälle: poista kellastuneet lehdet ja leikkaa kuolleet versot pois. Jos versot ovat pitkät ja köynneliäät, typistele niitä rohkeasti.

Parhain paikka pelargonin talvetukseen on valoisa, viileä paikka. Lämpötila saisi mielellään olla noin + 10–15 astetta. Talvetus onnistuu huoneenlämmössäkin, kun paikka on tarpeeksi valoisa.

Ideana on siis löytää paikka, jossa valon ja lämpötilan suhde olisi sopiva. Mitä valoisampi paikka, sitä lämpimämmässä taimet selviävät talven yli. Viileässä tilassa ei haittaa, vaikka se ei olisi niin kovin valoisa. Kasvilamput ovat aina talvehtimiselle eduksi.

Kasveja kastellaan sen mukaan, miten paljon ne haihduttavat. Huoneenlämmössä ja valoisassa vettä kuluu enemmän kuin viileässä. Saviruukussa kasvava taimi tarvitsee enemmän vettä kuin muoviruukussa kasvava. 

Viileässä, pimeässä talvetuspaikassa pelargonit vaipuvat lepoon, ja kukat ja lehdet kuivuvat. Varo silloin kastelemasta niitä liian paljon ja usein, sillä niiden vedenkulutus on hyvin vähäistä.

Pelargonit eivät yleensä kaipaa lannoitetta talvella. Jos kasvilamput pitävät ne kasvussa, laimea lannoitus saattaa olla tarpeen.

Lue myös: Vanhanajan huonekasvit: Puutarhatoimittaja listaa 12 vaihtoehtoa, jotka menestyvät nykykodissa

Kokeile pelargonin talvetusta näissä paikoissa

Pelargonin talvehtiminen
Pelargonin talvetusta voi kokeilla huoneenlämmössä ikkunalaudalla. © Anna Niskanen

Herätä pelargoni kevääseen

Siirrä viileässä ja pimeässä talvehtineet pelargonit helmi–maaliskuussa valoisaan paikkaan huoneenlämpöön ja lisää hieman kastelutiheyttä. Voit latvoa kasvit noin 10–15 cm:n korkuiseksi.

Istuta pelargonit uuteen, tuoreeseen multaan muutaman viikon kuluttua valoon tuonnin jälkeen. Valitse sopivan väljät, ei liian suuret ruukut. Leikkaa kuolleet versot pois.

Aloita huoneenlämmössä talvehtineiden pelargonien elvytys lisäämällä ruukkujen pintaan uutta, ravinteikasta multaa. Lisää kasteluveteen lannoitetta aluksi laimeana liuoksena. Voimista lannoitevahvuutta kasvu alettua.

Vie pelargonit kesäksi ulos säistä riippuen touko–kesäkuussa. Peitä ulos siirretyt pelargonit hallaharsolla, jos luvassa on pakkasöitä.

Kasvihuoneeseen pelargonit voi siirtää hieman aikaisemmin, etenkin jos kasvihuoneessa on lämmitys. Jos valon äkillinen lisääntyminen polttaa tuoreet lehdet, poista ne ja uusia puhkeaa.

Keväällä, kesällä ja syksyllä voit leikata pelargonista latvapistokkaita. Pistä ne suoraan kasvualustaan tai juurruta ensin vesilasissa ennen istuttamista. Aloita pistokastaimien lannoitus vasta kasvin juurruttua uuteen multaan.

Pelargonin talvehtiminen
Keväällä pelargonin voi siirtää ulos tai kasvihuoneeseen. © Suvi Laine

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelargonin talvehtiminen huoneenlämmössä: Näin onnistut pitämään kasvin hengissä talven yli!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.