Paratiisi takapihalla

Huolla kodin pelargonit - lisää taimia helposti

Kodin huonekasveista helpoimmin lisättäviin kuuluvat pelargonit. Kasvattaminen onnistuu huoneenlämmössä läpi vuoden.

Kotonamme kasvaa lähes sata pelargonia. Ei siis enää yli sataa, koska talvi on tehnyt tuhojaan ja kevähuollon yhteydessä ränsistyneimmistä oli pakko luopua. Näin jäljelle jätetyt saivat paremmat kasvun edellytykset.

Pelargonimme kasvavat huoneenlämmössä läpi vuoden, koskaa viileää paikkaa ei ole niille tarjota. Korkean lämpötilan vuoksi olohuoneessa ja keittiössä valonlähteenä on pakko olla kasvilamput. Lue lisää pelargoniemme talvetuksesta.

Kuka jaksaa hoitaa sataa pelargonia läpi talven? Joku vuosi ehdotin miehelleni: ”Et alkaisi pelargoniharrastajaksi?” Heti tärppäsi! Pelargonit kotonamme vie läpi talven nykyisin Seppo Närhi, josta on kehkeytynyt taitava pelargonien kasvattaja. Koska pelargonit talvehtivat lämpimässä  kasvilamppujen alla, ne vaativat kastelua 2-3 kertaa viikossa.

Kun valoisat päivät alkavat lisääntyä, on aika pelargonien keväthuollon. Jokainen potilas nostetaan tutkimuspöydälle yksi kerrallaan.  Kasvista siivotaan pois kuolleet lehdet ja versot, ja ruukkuun lisätään tuoretta ravinteikasta multaa. Huomaa hoitopöytänä toimiva pesuvati, jossa työ käy kätevästi.

Multa tiivistyy sopivasti, kun taimi kastellaan. Koska uutta multaa mahtuu ruukkuun vain vähän, aloitamme lannoituksenkin pian. Aluksi ohjetta laimeammalla liuoksella, jotta kasvi saatellaan lepposasti uuteen kasvukauteen.

Keväthuollon yhteydessä toispuoleiseksi venähtäneet pelargonit muotoillaan. Emme varsinaisesti leikkaa, koska vähän muotopuolet kasvit näyttävät meistä hauskoilta. Tuuheampia ja takakampia näistä kyllä tulisi, jos ne leikattaisiin vuosittain.

Puutarhassamme – sisällä ja ulkona – kaikki työt, johon liittyy saksiminen, ovat minun vastuualuettani :). Leikkaan pistokkaiksi puolipuutuneita versoja, ja pistän ne vesilasiin juurtumaan. Kyllä juurruttaminen onnistuisi suoraan mullassakin, mutta tilaa taimiruukuille ei vielä ole. Pistokkaat voivat olla vaasissa viikkoja, kun vaihdan veden säännöllisesti.

Kohta versoo!

Pelargonimme kävivät viikonloppuna parturissa, joten näkymä olohuoneen viidakkoon on nyt hieman vähemmän rehevä. Nyt alkaa paras osuus: uusien versojen odotus. Vähäkin leikkaaminen innostaa kasvit  vinhaan kasvuun kasvilamppujen alla.

Kuulin, että pelargonien pikkutaimet ovat jo tulleet puutarhamyymälään. Itse näin jo muutamia kukkivia yksilöitä, ja tietysti ostinkin. Kotona on aina on tilaa vielä muutamalle kukkivalle pelargonille, eikö vain.

Kevätterveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huolla kodin pelargonit - lisää taimia helposti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *