Iloa kaamokseen – sähkövaloa tai elävää tulta

huvimajan-kaamosvalot

Ystävieni puutarhassa valosarjoin koristeltu huvimaja loistaa kuin lamppu.

Tähän aikaan vuodesta syttyvät pihoille kaamosvalot. Kun lunta on vielä vähän, valosarjat tuovat iloa syyspimeään.

Ystävieni Mirja ja Raimo Peltosen puutarhassa kaamosvalot ovat loistaneet jo pitkään. Etenkin huvimajan ympäristöineen pariskunta haluaa laittaa talvellakin värikkääksi. Huvimajassa poiketaan talvellakin, joten valot tuovat tilaan kodikkuuta.

kaamosvalot-asennusta-vailla

Hermoja raastavaa touhua – onneksi yksi valosarja on ”selvän” tuntuinen jo valmiiksi.

Meillä kotona kaamosvalot kaivettiin vasta tänään kaapista. Sykerölle kiedottua piuhaa on varastossamme kymmeniä metrejä, mutta hetikäyttöön valitsimme helpoimmin oiottavan version.

 

asennetaan-kaamosvalot

Sitä virhettä emme enää tee, että kiedomme valosarjaa oksien ympäri. Oksanhankoihin aseteltu nauha on keväällä helppo poistaa.

Kiedoimme värikkään led-valosarjan köynnösportin koristeeksi. Tai emme oikeastaan kietoneet, vaan Valtteri-poikani viisaasti ripusteli lankaa oksanhankoihin ja köynnösportin rakenteisiin.

 

vilkkuvat-kaamosvalot

Myöhään illalla kotiin palatessa valosarja toivotti minut tervetulleeksi kotiportissa.

Köynnösporttimme kaamosvalosarjasta löytyi peräti kahdeksan erilaista ohjelmaa valaista tilaa. Valitsimme maltillisimman version, jossa kaikki valot palavat kaikenaikaa.

Ihailen kyllä naapureiden valaistusta ohi ajaessani, mutta nautin itse melko pienestä valaistuksesta. Olohuoneesta katselen iltaisin mieluiten syvää pimeyttä tai kelmeää kynttelikön valoa. Valon arvon ymmärtämiseksi kaivataan pimeyttä!

 

jouluvalot

Jouluisin sytytämme kynttilät kasvihuoneeseen, jolloin tilasta tulee kuin jättiläismäinen lasilyhty.

Puutarhan laajakaan valokoristelu ei naapurissa ärsytä meitä yhtään. Ymmärrän kuitenkin myös heitä, joiden mielestä joululauluja sykkivin valoefektein soittava valosarja on liikaa. Meitä se naapurin ohi kulkiessa vain nauratti.

Rajoitimme oman kaamosvalointoilumme tänään vain yhteen valosarjaan, sillä oikeastaan pidämme eniten elävästä tulesta. Vaikka kynttilöiden sytyttämisessä ja vahtimisessa on hommansa, liekin loimotuksessa on oma fiiliksensä.

 

lyhytpolku

Nyt täytyy lähteä kaivamaan lyhtyjä hangesta. Näille on käyttöä myös talvisessa puutarhassa.

Muutama viikko sitten kirjoitin elävästä tulesta ja lyhtyjen käytöstä puutarhassa. Käy katsomassa syyspihaani, jossa leikittiin lyhdyillä. Paloturvallisuuteen tulee kuitenkin suhtautua aina vakavasti. Elävää tulta ei saa koskaan jättää valvomatta.

Hyvää kaamosiltaa, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Lue myös jäälyhdyistä

Kommentit

Kommentoi juttua: Iloa kaamokseen – sähkövaloa tai elävää tulta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X