Paratiisi takapihalla

Talvea odotellessa jäälyhdyt pakkaseen

jäälyhty valkoinen
Lumenvalkoinen jäälyhty syntyi veteen limettimehua lisäämällä.

Lauha sääjakso saa puutarhatoimittajan haaveilemaan lumesta ja jäästä rakentelemisesta. Pakkasen puutteessa jäälyhdyt syntyvät vaikka pakastimessa.

Hauskinta puutarhassa on se, että voi toteuttaa siellä ideoita – itse keksittyjä tai muualta napattuja. Joskus vuosia sitten kollega teki jäälyhtyjä pakastimessa kuvauksiin. Se tuli nyt mieleeni, kun talvisen sääjakson jälkeen lauha sää yhä jatkuu.

lumenvalkoinen jäälyhty
Kesäkukkana pidetystä muratista riittää koristeita sekä veteen että lyhdyn ympärille.

Onneksi on pakastin – tosin täynnä muuta kuin puutarhatoimittajan jäälyhtyjä. Pienellä ruuanlaiton urakoinnilla yksi hylly vapautui, ja leivoin sinne metallisella kakkuvuoalla lumenvalkoisen jäälyhdyn.

puolukalla värjätty jäälyhty
Värjäykseen sopivat aineikset löytyivät kotoa. Marjapuuronvärisessä asetelmassa on tilkka puolukkamehua ja punaviiniä.

Jäälyhty kesti ulkona ilahduttavasti, melkein vuorokauden, vaikkei pakkasta juuri ollutkaan.

Seuraavan lyhdyn väritys oli peräisin puolukkamehusta. Muutaman marjapuuronvärisen jääpalan tein lautasen lisukkeeksi punaviinitilkalla värjäämällä.

 

minijäälyhty
Jugurttipurkki oli mainio muotti-idea. Pakkasilla teen näitä enemmänkin.

Kakkuvuoilla muotoillut jäälyhdyt eivät ole kuitenkaan ihan niiden lapsuudesta saakka tuttujen joululyhtyjen veroisia.

Olisikohan jossain vielä jäljellä lasten hiekkasanko – vai kokeilisiko jugurttipurkkia? Soma tuikkulyhty jäätyi sopivasti parissa tunnissa!

 

jäälinna maitopurkeista
Vantaalaiseen leikkipuistoon on rakennettu jäälinna. Kuva Mirja Peltonen.

Kun pakkaset pihalla alkavat, voisin alkaa tehdä kokonaisia jäälinnoja ja igluja. Viime talvena puutarhoissa näki upeita rakennelmia maitopurkeissa jäädytetyistä ”tiilistä”.

Jäätaulutkin olisivat mukavia.

5 vinkkiä talvirakentajalle

  1. Käytä jäätymistä kestäviä astioita, jotka ovat suoraseinäisiä tai ylöspäin leveneviä. Silloin saat jääpalan varmimmin ehyenä muotista.
  2. Kokeile maitopurkeilla jäädytettyjen ”tiilten” valmistusta. Ne taipuvat suoriin ja kaareviin muotoihin puutarhassa rakennellessa.
  3. Värjää vettä puolukka- tai mustikkamehulla, punajuuren liemellä tai elintarvikeväreillä. Jäädytä koristeeksi heiniä, lehtiä ja kukkia.
  4. Irrota jäätynyt lyhty muotista omia aikojaan tai käsillä hieman lämmittämällä. Liian nopea irrottaminen rikkoo helposti jään.
  5.  Pakkautuneesta lumesta voi myös rakentaa. Jos ei sellaista ole, lumitiiliä voi valmistaa pahvilaatikkoa muottina käyttäen.

Talvipäiviä odotellen, terveisin puutarhatoimittaja Paula

Lue myös: Iloa kaamokseen – sähkövaloa vai elävää tulta

Pakkaspäivien koristelusta lisää täältä!

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Talvea odotellessa jäälyhdyt pakkaseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *