Paratiisi takapihalla

Kasvilamput auttavat huonekasveja selviytymään talven yli

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Huonekasvit ovat kovilla talven ajan. Liian vähän valoa suhteessa liian korkeaan lämpötilaan saa kasvit voimaan huonosti. Kasvilampuilla voi parantaa kasvien viihtymistä kotona.

Kehnon kesän jäljiltä 100 pelargonia ja 6 palmua kaipasivat kipeästi syksylläkin valoa. Palmut kasvavat tietysti sisällä läpi vuoden, mutta pelargoneja pidin mahdollisimman pitkään lasiterassilla, vaikka sitä piti lopulta hieman lämmittää kosteaan tilaan tarkoitetulla lämpöpuhaltimella. Kovien pakkasten uhatessa oli pakko roudata kasvit sisälle.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Koti täyttyy talvehtivista pelargoneista

Kotimme täyttyi pelargoneista, jotka huuhdeltiin vesisuihkulla ennen sisään tuontia. Kasveja täytyi hieman leikata, jotta ne mahtuivat hyllyille. Kukat taitettiin pois, jotteivät ne varise lattialle. Koska asumme lattialämmitteisessä talossa yhdessä kasviemme kanssa, pelargonien ei ole tarkoituskaan vaipua lepoon, vaan niitä kastellaan 2-3 kertaa viikossa läpi talven.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Luonnonvaloa ja kasvuvaloa kaivataan

Talvetan kesällä lasiterassilla ja kasvihuoneessa viettäneet pelargonit olohuoneessa ja keittiössä, jossa on kokeiltu jos jonkinlaisia talvetuskonsteja. Keittiössämme on mukavankokoinen ikkuna, verhovaloina kasveille tarkoitetut loisteputket, ja pöydän kupeessa hohtavat kasvilamput. Talvella lisävalosta on ollut apua.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kasveille parasta valoa tarjoaa aurinko, jonka valo sisältää aallonpituudeltaan sinistä, punaista ja keltaista valoa. Keittiössä luonnonvalon määrä riittää nipin napin näiden pelargonien säilyttämiseen ikkunalla. Parhaiten luonnonvalossa kasvit ovat talvehtineet silloin, kun ne on tuotu kotiin hyvässä kunnossa.  Aurinkoisten päivien olleessa viime kesänä vähissä kasvit ovat kyllä heikompia kuin aiemmin.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kasvuvalot parantavat kasvua

Mikäs valonsäde sieltä pilkistää? Kasvivalot pyrkivät jäljittelemään luonnonvaloa. Keittiönpöytämme alla vihertää – pimeydestä huolimatta – sillä käytöstä poistetun Zen Grow -vesiviljelylaitteen lamput toimivat pelargonien ja taimien teho-osastona.

Zen Grow -lamppupaketti ei ole enää tallessa, joten tarkkoja tietoja ei ole lampusta antaa. Kasvit näyttävät kuitenkin niiden valossa voivan hyvin jopa silloin, kun päivänvaloa ei tilaan pääse. Silmälle valo on kaunista,  ja kasvit näyttävät kauniin vihreiltä ja elinvoimaisilta, vaikka teho-osastomme toimii käytännössä kokonaan keinovalon varassa.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Pöydän kupeessa valaisee kaksi Kekkilän Vihervaloa, jotka ostimme muutama vuosi sitten – nyt tuote on kuulemma poistunut valikoimista. Kasvit viihtyvät kyllä yhä lamppujen alla ja niiden vieressäkin. Valo on silmälle hieman liilaa, mutta lattialla se ei kovin häiritse. Lamppupaketti kertoo, että valonlähde säteilee aika tasaisesti sinistä ja punaista valoa.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Valon laatu ja riittävyys ratkaisee talvehtimisen

Koska pelargonien huono syyskunto harmitti, päätin hankkia olohuoneeseen lisää kasvuvaloa – oikein kunnolla! Ostin Philipsin GreenPower -lamppuja kaksi, ja ne ripustettiin ikkunan eteen vajaan kahden metrin etäisyydelle toisiaan. Ikkunan tienoo on luonnostaan hämärä siksi, että olohuoneen ikkunat jäävät lasiterassin sisään.

Paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Viikon verran lamppujen alla viettäneet kasvit voivat todella hyvin! Viime viikolla sisään kannetuissa pelargoneissa on kellastunut vain muutama lehti, kun keittiön ikkunalle luonnonvaloon nostetuissa niitä saa nyppiä aika paljon. Pidän olohuoneen lamput päällä valoisaan aikaan, jotta luonnonvalokin tulee hyödynnettyä.

 

Sain puutarhaystäviltä vinkin myös Airamin Led Kasvilampusta, jotka voi ruuvata E27-kannan valaisimiin. Kasvilamppu säteilee sinistä mutta runsaasti etenkin punaista aallonpituutta. Tämä kasvilamppu sopii varmaan oikein hyvin näiden pistokkaiden juurruttamiseen.

Kun napsautin lampun päälle, valo näyttäytyi silmälle kovin punaiselta, ja kasvit sen valossa muuttivat väriään. Siksi siirsin pistokkaat tyhjillään olevaan huoneeseen joulutähtien seuraan. Lamppupaketissa kerrotaankin suoraan, ettei tuote sovellu kodin valaisemiseen. Ihan varmasti tästä on kuitenkin kasveille hyötyä!

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Puutarhatoimittajan kodin kasvilamput.

  1. Loisteputket 5 kpl ns. verhovaloiksi olemme ostaneet eri paikoista. Käytössä on ollut sekä päivänvalo- että kasvivaloputkia. Loisteputket ovat kuitenkin niin kaukana kasveista, etteivät ne riitä turvaamaan kasvien hyvinvointia.
  2. LED-Philips GreenPower 2.0

    2 kpl, on ostettu Kodin Kukat- verkkokaupasta syksyllä. Lamput ovat olleet vasta viikon käytössä, mutta jo nyt uskaltaa sanoa, että kasvit viihtyvät niiden alla erinomaisesti.

  3. LED-Airam Kasvilamppu 6,5 W

    1 kpl ostin Bauhausista. Uskon, että tällä valon aallonpituudella valonlähteestä tulee olemaan kasveille hyötyä. Valon värin vuoksi sijoitan lampun huoneeseen, jossa ei oleskella päivisin.

Vanhat tuotteet:

  1. Osramin Flora-set-kasvivalaisimet elohopealamppuineen olohuoneen seinällä ovat ikivanhat ja varmaankin jo tehottomat.
  2. Zen Grow vesiviljelyn lopetimme aikapäiviä sitten, mutta lampuista on ollut vuosikaudet iloa pelargonien pistokkaiden juurrutuksessa.
  3. Kekkilän Vihervalo on poistunut tuote, mutta toimii kyllä hyvin, jos saat hankittua vaikkapa kirpparilta ja hankit palaneiden tilalle oikeat lamput.

 

Lisäksi toivotaan vielä aurinkoisia syyspäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

Vinkki! Lue artikkeli, kuinka pelargoneja voi kasvattaa läpi vuoden:

Pelargonit talvisäilöön – kokeile tätä kotona!

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvilamput auttavat huonekasveja selviytymään talven yli

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *