Paratiisi takapihalla

Kukkasipulit tulivat - vinkit ostajalle

Kukkasipulit ovat saapuneet kauppoihin. Sipuleita voi jo hankkia, vaikkei vielä ehtisi istuttaakaan.

Työskennellessäni vuosia sitten kukkasipuleiden maahantuonnissa muistan hollantilaisten tavarantoimittajien harmittelut: Mikä kiire Suomeen on toimittaa syyskukkasipulit ennen kuin ne ehditään nostaa ja käsitellä? Toki syksy tulee meille aikaisemmin kuin Keski-Eurooppaan, mutta kiirettä tässä ei vielä ole.

Ostoksia voi sen sijaan tehdä nettikaupoista, puutarhoilta ja marketeista. Sipulikukkia – laukkoja,  narsisseja, helmililjoja ja pikarililjoja – on tullut jo hankittua ja istutettua uuteen perennapenkkiin. Eiköhän kukinta keväällä onnistu ihan hyvin, vaikka kesältä sää vielä tuntuu.

Aloitin myös istuttamisen aukkopaikkoihin vanhoissa kasvustoissa. Istuttaessani uusia sipuleita maata kaivellessa pintaan nousi etenkin krookuksia. Tältä ne näyttävät syyskuun alkupuolella. Pistelin kaikki ylös nousseet takaisin.

Ostin lisää narsisseja, vaikka niiden kaiveleminen tiiviiseen maahan, joka on kukkasipuleiden tiheään asuttama, on todella työlästä. Mutta muutamia uusia lajeikkeita on aina kiva kokeilla. Työ tekijäänsä keväällä kiittää.

Viime kesänä kuvasin blogiini, miltä tulppaanit käyttävät kukinnan jälkeen. Tässä uusi 12/+ kokoinen Viridflora-ryhmän lajikkeen sipuli kauneimmillaan. Lue lisää tulppaanien erityistarpeista ja kuinka ne saa viihtymään vuodesta toiseen Ihanat tulppaanit.

Vinkkejä kukkasipuleiden ostajalle

 1. Mukavinta on ostella kukkasipuleita, kun ihan kaikkea vielä saa. Kuvien katseleminen ja haaveilu ison valikoimaan äärellä on ihanaa, vaikkei pihalle lopulta koko kaupan sortimentti mahtuisikaan.
 2. Jos et istuta ostamiasi sipuleita vielä, levittele pussit ilmavasti kuivaan ja viileähköön paikkaan odottamaan istutusaikaa. Ei aurinkoa, ei kosteutta!
 3. Käytä pienellä pihalla hyväksesi teemoittain tai väreittäin koottuja seospakkauksia, jos saat sillä tavoin edullisemmin haluamasi lajit ja lajikkeet.
 4. Kunnon kukkasipulit ovat kädessä kuivia ja kiinteän tuntuisia. Kuorten hilseily ei haittaa, eikä nostaessa tullut pieni arpeutunut kolhukaan.
 5. Puutarhatulppaaneista osta aina suurinta saatavilla olevaa kokoa (12/+). Ns. kasvitietelliset tulppaanit ovat pienempiä luonnostaan. Narsissien sipulikoko riippuu lajikkeestakin, ”neniä” eli osia on sipuleissa 1-3.
 6. Sipulikasveilla maan olisi hyvä olla viilennyt ennen istuttamista – lehtien pudottua puista ja pensaista istutuspaikat ovat paremmin esilläkin. Istuta kuitenkin ensin pikkusipulit, jotka tuppaavat kuivumaan paketissa liikaakin.
 7. Myös narsissit on hyvä istuttaa ensimmäisten joukossa. Muiden osalta istutuksia voi tehdä pikkuhiljaa syksyn mittaan.
 8. Jos saat alennusmyynnistä huippuhalvan tulppaanierän vielä marraskuussakin, osta se! Peittele myöhäisimmät istutukset talvensuojaturpeella, ettei istutuspaikka jäädy ennen sipulien juurtumista.

Paratiisi takapihalla -puutarhassa sipulit ja mukulat istutetaan nyt syyskuun aikana, kun pihatöitä on mukava tehdä. Niistä hauskimpiin kuuluu kukkasipuleiden istuttaminen.

Kuullaita syyspäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula


  Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkasipulit tulivat - vinkit ostajalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.