Paratiisi takapihalla

Ihanat tulppaanit - tulppaanien lumoa vuodesta toiseen

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Yksinkertaisesti sanoen, tulppaanit ovat ihania. Kasvatan niitä puutarhassa ja hankin leikkokukiksi pitkin kevättä. Tulppaani on minulle jo lapsuudestani 1960-luvulta tuttu.  1600-luvun Alankomassa ne aiheuttivat jopa ”tulipomanian”, jolloin sipuleista maksettiin valtavia summia.

Ystäväni istutti pari vuotta sitten puutarhaansa lajitelman erikoisia tulppaaneja, jotka kukkivatkin hienosti seuraavana keväänä. Seuraava kevät oli pieni pettymys. Niin käy usein, vaikka kuinka hyvälle kasvupaikalle sipulit istuttaisi.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Istutamme tulppaaneja meille itsekin, jolloin törmäämme maasta nouseviin vanhoihin sipuleihin (oikealla). Kun tutkii istutuksia kesällä, ymmärtää syyn, miksi tulppaanien kukinta voi vaihdella.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kaivoin puutarhasta aiemmin kukkineita tulppaaneja. Kun emosipuli on kukkinut, se kuolee ja tilalle muodostuu sivusipuleita. Viime keväänä kukkineen ”lapsukaiset”  ovat yksi iso ja kolme pientä sipulia. Varmimmin näistä kukkii tuo isoin, joka on itse asiassa melkolailla tänä syksynä ostamien sipuleiden kokoinen.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kun tulppaanit tulevat Hollannista syksyllä Suomeen, niissä on jo kukka-aiheet valmiina. Halkaisin yhden viime viikolla kaupasta ostamani sipulin, jotta voin näyttää pienen kukka-aiheen. Auts, kun kirpaisi, sillä tätä ei enää toimita maahan istuttaa.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Tulppaanien istutusaika on nyt, mutta kiirettä ei vielä ole. Sipuleita voi istuttaa pikkuhiljaa niin kauan kuin maa on sula. Helpoimmalla pääset, kun kaivat lapiolla yhtenäisen alueen, sirottelet sipulit sen pohjalle ja peittelet noin 15-20 sentin syvyyteen. Jos maa on todella tiivistä, istuta matalampaan ja peittele kumpareella.

 

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Tulppaani-istutuksen jatkuvan kukinnan salaisuus

  1. Osta mieluiten kookkaimpia sipuleita, jotka kukkivat jo ensimmäisenä keväänä komeimmin, ja lähtökohdat jatkoon ovat parhaat. Isoimmat myytävät sipulit koko 12+ ovat valintani mutta keskikoiset koko 11/12 yleisimmin myytyjä. Sitä pienempiä tarhatulppaanien sipuleita en osta. Monien luonnonlajien sipulit ovat toki pienempiä, mutta se on niille normaalia.
  2. Jotkut tulppaanilajikkeet kukkivat vuodesta toiseen; toiset saattavat jopa kokonaan kadota ensimmäisen kukinnan jälkeen. Sille voi olla monta syytä, mutta oman kokemukseni mukaan kasvitieteelliset tulppaanit (esim. parvitulppaani) jopa lisääntyvät kasvupaikalla ja puutarhatulppaaneista etenkin darwinhybriditulppaanit kuten Apeldoorn-lajikkeet poikivat muhkeat tytärsipulit, jotka kukkivat jatkossakin.
  3. Kun istutat samoille holleille joka vuosi samaa lajiketta lisää, alueen kukinta säilyy näyttävänä. Itse en pysty sellaiseen tarkkuuteen, että laittaisin ylös istuttamani lajikkeet ja niiden paikat. Omat istutukseni ovat iloisen kirjavia, koska maassa on aina sipuleita, joita en enää istuttaessani muistanutkaan :).
  4. Istuta sipulit läpäisevään maahan ja riittävän syvälle, 15-20 senttiin. Joskus olen kaivanut sipulit kokeeksi jopa syvemmälle ja istutus on ollut menestys. Jos maa on tiivistä, paranna sitä kuohkeaksi hiekalla ja  kompostilla. Tarkka istuttaa sipulit kärki ylöspäin, mutta isoja määriä en viitsi pystyttää. Kukkavarret nousevat kallelleen jääneistäkin sipuleista.
  5. Lannoita tulppaani-istutuksia istutettaessa levitettävällä pitkävaikutteisella erikoislannoitteella tai kastelulannoitteella versojen noustessa keväällä. Kukinnan jälkeen taita pois isokukkaisista tarhatulppaaneista kuihtunut kukka, mutta leikkaa kukkavarsi ja lehdet vasta kun ne ovat täysin kuihtuneet. Luonnonlajit saavat siementää ja levitä sitenkin.
  6. Jos et kestä katsella tulppaanien kuihtuvia lehtiä, siirrä tulppaanit kukinnan jälkeen multapaakkuineen valeistutukseen. Tämä ei ole ensisijainen vaihtoehto, mutta on onnistutkin. Vasta kun lehdet ovat varmasti kuihtuneet, poimi maasta talteen tytärsipulit. Säilytä ne kuivassa, viileässä paikassa syysistutukseen saakka.

 

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

 

Tulppaanin kukista kauneimpia ovat mielestäni vaaleanpunaiset ja valkoiset viherraitatulppaanit (Viridiflora-ryhmä). Ovat ne kukkineet uudelleenkin, mutta varmuuden vuoksi istutan niitä joka vuosi lisääkin.

Istutusiloa!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Lue myös

Varmista kukkaloisto ensi kevääksi

Tuoreet tulppaanit kestävät


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanat tulppaanit - tulppaanien lumoa vuodesta toiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *