Paratiisi takapihalla

Kukkia kevätpuutarhaan - istuta nyt kylmää kestävimmät sortit

Keltainen on kevään väri.

Kevätkukkia voi jo istuttaa suojaisille parvekkeille ja terasseille ainakin Etelä-Suomessa.

Keväällä kylmää kestävät ruukkukukat ovat arvossaan. Kompostiin lumen alta paljastuvat kuolleet koristekaalit, pallokrysanteemit ja kanervat, joiden tilalle istutetaan nyt tetenarsissit ja muut kevään airuet!

Pienikukkaisia orvokkeja löysin keltaisena, sinisenä ja valkoisena.

Orvokki on kevään airut

Ensimmäiset pienikukkaiset orvokit istutin jo terassille, koska luvassa on pakkaseton kausi. Jos  pakkanen yllättää, nappaan ruukut turvaan sisälle.

Ulos istutettavien orvokintainten tulee olla karaistuja, eli totutettuja kylmään lämpimässä itämisen ja versomisen jälkeen. Puutarhalla löydät sellaiset ulkoa tai viileänä pidetystä kasvihuoneesta.

Voit myös itse totuttaa kevätkukat ulkoilmaan pitämällä taimet aluksi ulkona vain päivisin, kun aurinko lämmittää.

 

Tetenarsissit kestävät pakkastakin, muut viihtyvät viileässä.

Tetenarsissi kestää pakkastakin

Karaistu tetenarsissi kestää jopa useita pakkasateita, joten niitä on terassillamme ollut jo pitkään. Tähän saakka olen ostanut narsissit kukat avoimina tai antanut niiden avautua sisällä ennen terassille vientiä, mutta nyt kukat puhkeavat jo ulkonakin.

Pakkasyön jäljiltä tetenarsissien kukat saattavat nuokkua, mutta lämpötilan kohotessa ne toipuvat entiselleen. Kastele tetenarsisseja, sillä kuivien kasvien nuput eivät avaudu tai avoimet kukat kuihtuvat ennen aikojaan.

Keväthyasintit ovat vihdoin meillä!

Hyasintista tuli kevätkukka

Tutustuin keväthyasinttiin 1980-1990-luvulla kaupallisen työni parhaana puolena Hollannissa keväisin käydessäni. Pitkä on ollut kaunottaren tie suomalaisiin kevätpuutarhoihin, mutta perillä ollaan!

Keltainen hyasintti on vakiinnuttanut asemansa kevätukka-asetelmissa. Etenkin pääsiäiseksi niitä myydään jo paljon.

Kovin pakkasenkestävä laji ei ole, joten varo. Karaistu hyasintti kuitenkin viihtyy viileässä.

Muratit ja viheroksat

Syksystä saakka terassillamme on ollut muratteja, joista osa näyttää yhä pirteältä. Joskus on joku  talvehtinutkin, mutta uusia taimia saa taas istutettavaksi kevätkukkien lomaan.

Koivunvarvut, herukanoksat ja muut aikaisin lehteen tulevat puiden ja pensaiden oksat saa vihreiksi  vesiastiassa huoneenlämmössä. Siitä ne voi siirtää kevätistutusten koristeeksi.

Varo kevätahavaa!

Älä jätä puutarhalla lehteen hyödettyjä taimia pakkaseen, vaikka laji olisi kuinka kylmänkestävä. Vaikka kyseessä olisi puu tai pensas, sen lehdistö tarvitsee totuttelun kevätahavaan.

Pidä kasveja aluksi ulkona vain lämpiminä päivinä, ja varo myös suoraa auringonpaistetta ja purevaa kevättuulta.

Aurinkoisia kevätpäiviä,

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Hetkinen, luitko jo kassiperunajuttuni – kokeile!

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkia kevätpuutarhaan - istuta nyt kylmää kestävimmät sortit

eila kilpiö

Hyviä vihjeitä ja hoito-ohjeita, kiitos niistä. Myös esikoita on tullut puutarhoihin. Mikä hoito-ohje niille. Olen aiemmin istuttanut niitä kukinnan jälkeen puurtarhaan ja jotkut ovatkin jatkaneet elämäänsä perennapenkissä. Nyt ostamissani ulkomaisissa kevätesikissa luki: yksivuotinen. Näitä ei sitten ilmeisesti kannata edes yrittää istutta jatkamaan elämäänsä perennapenkissä. Voiko terassihortensiaa yrittää talven yli esim. kellarissa. Endles summerin (?) olen saanut viihtymään myös perennapenkissä ja talvehtimaan. Mitkä näiden erot ovat hoidon ja talvenkestävyyden suhteen?

paularitanennarhi

Kiitos kirjeestä. Esikoita voi istuttaa puutarhaan, hyvin olet hoitanut niitä sisällä, kun olet ulos asti saanut. Mistä arvelet, että ulkomaisia ovat, oliko ruukussa tai kääreessä teksti ja siinä käännös? Itsekin aikoinaan maahantuontiliikkeessä työskennellenä tiedän, että joskus käännökset tehdään ulkomailla ja saattaa olla meille sopimatonta tietoa suuntaan tai toiseen. Koeta etsiä tieto, mikä esikkolaji on kyseessä. Ulkomainen taimi sinänsä viihtynee yhtä hyvin, kunhan laji on talvenkestävä. Terassihortensian voi talvettaa viileässä pimeässä paikassa. Hortensiat viihtyvät hapahkossa maassa, auringonpaahteelta suojattuina ja vaativat ahkeraakastelua. Kirjoitan tästä lisää blogiin. Siellä on yksi vanhempi teksti https://kotiliesi.fi/paratiisi-takapihalla/hurmaavat-hortensiat-ruukuissaan/ yst tv paula puutarhasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *