Paratiisi takapihalla

Kukkia syksyn ruukkuihin ja parvekelaatikoihin

Kastele kanervia ja tädykkeitä säntillisesti, niin saat niistä iloa pitkään.

Vähän ikävä on mennyttä kesää mutta hiukan ensi kevättäkin. Syksyn sesonkikasvit helpottavat puutarhan hoitajan kaipuuta kasvukauteen: enää puoli vuotta kevääseen!

Ensimmäiset hankkimani pallokrysanteemit ja syklaamit ovat meillä syyssateissa jo ränsistyneet, joten hankin puutarhan ruukkuihin nyt ennen kaikkea lehdistöltään kauniita lajeja.

Ihastuttava sulkahirssi sopii puutarhan ruukkuihin ympärillä alkavan ruskan keskelle. Sateella hennot kukkavarret painuvat, mutta vesihelmien ravistelun jälkeen ne nousevat taas pystyyn.

Kukkien sijaan kaipaan nyt vihreyttä. Kasvihuoneen pöydälle istutin variksenmarjan ja pensastädykkeen, jotka tuovat mieleen syksyisen metsän. Yhteisessä maljassa kasvit on helppo kastella.

Kello- ja aitokanervien kestävyyden avain on mullan tasaisessa kosteudessa. Vaikka saviruukkuun istutettuna kanervat kaipaavat todella säntillistä kastelua, tykkään saviruukuista paljon!

Oletko kokeillut jo hurmaavaa irlanninnummikanervaa? Erilaisista kanervista saisi kauniin istutuksen isoon piharuukkuun, jossa mulla kosteudesta olisi helppo huolehtia.

Muratteja tuli tänä vuonna ostettua vähemmän, sillä osa viime vuonna amppeleissa ostetuista taimista talvehti perennapenkkiin lakaistun lehtikuorman alla.

Nyt syksyllä hankin muratteja lisää, sillä ne kestävät istutuksissa pitkään. Vaikka versot jäätyisivät, ne eivät pilaannu, vaan vihreitä oksia voi leikata syys- ja jouluasetelmiin.

Pohjastaan ruostunut kattila on sopiva syysistutuksille: multatila on iso, mutta sateella liika vesi pääsee pois. Jos pohjareikää ei ole, aseta istutus sateelta suojaan ja kastele säännöllisesti.

Lue lisää syyskukista Kausikukat ilahduttavat 

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkia syksyn ruukkuihin ja parvekelaatikoihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *