Paratiisi takapihalla

Kuuminta hottia ruukkupuutarhaan

DSC_0037
Kauniskukkainen perunanverso ei ole lehtokotiloiden mieleen.

Kuuminta hottia ruukkupuutarhaan

Vielä kerran muistutan perunasta, joka kukkii kauniisti, ei kiinnosta lehtokotiloita ja maksaa hoitajalleen kunnon palkan.

Koko kevään olen esitellyt luennoilla ja kursseilla ruukkupuutarhaamme pienessä kaupunkipuutarhassa. Etenkin pelakuut ja perunat kiinnostavat kovasti.  Esityksen jälkeen ihmiset kertoilevat myös omia kokemuksiaan.

Kaupunkiviljelyn ehdoton hitti tuntuu olevan nyt peruna!

Jopa parvekkeella voi kasvattaa perunoita sangoissa tai kasseissa, kunhan kasteluvedet eivät valu naapuriin.

Viljelyohjeet ovat helpot, ja nyt on juuri oikea aika aloittaa.

IMG_9732
Idätysmultaa saisi olla enemmänkin, mutta kohta siirrän taimet väljempään.

Itse taimetan perunat pienessä multatilkassa ja istutan sitten jatkamaan kasvuaan mullalla puoliksi täytettyihin kasseihin. Laitan perunoita itämään parin viikon välein, jotta pitkin kesää saa korjata satoa.

IMG_9734
Kotimaisten perunoiden ensisato oli arvokasta mutta maku hyvä.

Nyt ne tulivat!

Kevään ajan olen tiiviisti tarkkaillut kauppujen vihannestiskejä ja odotellut kotimaisten varhaisperunoiden tuloa. Bingo!

Kiitos ahvenanmaalaiselle perunanviljelijälle, joiden ensisatoa sain tänään maistaa. Hintaa perunoilla oli vieä 17 euroa kilolta, mutta hyvältä ne maistuivatkin.

 

DSC_0084 – kopio (2)
Hyötytarhassakin on lupa hullutella.

Vaihtoehtoja perunamaalle

Pienessä kaupunkipihassamme ei ole tilaa erotella koristekasveja ja hyötykasveja toisistaan – eikä ole haluakaan.

Viljelyastioissakin vain mielikuvitus on rajana: ne ovat viljelylaatikoita, kukkaruukkuja tai sankoja. Jopa vanhoissa veneissä ja saappaissa olen nähnyt viljeltävän perunaa.

Hyötykasviyhdistys myy nyt Alku ja Juuri -puodissa ja verkkokaupassaan  perunoita pienissä erissä. Voit valita myös eri värisin kukin kukkivia lajikkeita.

Itselläni on jo valko- ja liilakukkaisia taimia varttumassa. Syötäväksi kasvatan eniten ’Siikli’ lajiketta, jossa on aito perunan maku.

Vinkkasi puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuuminta hottia ruukkupuutarhaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *