Paratiisi takapihalla

Nyt on aika jakaa perennat - katso kokeneen puutarhurin käytännölliset ohjeet!

Loppukesä on loistavaa istutus- ja jakamisaikaa kaikille perennalajeille. Jaa keväällä syksyllä kukkivat lajit ja syksyllä keväällä kukkivat lajit – tuo perusohje on teoriaa puutarhatoimittajan pihamaalla.

Kokenut puutarhuriystäväni Mirja Peltonen poikkesi puutarhatoimittajan tontille, ja yhdessä jaettiin perennoja sen mukaan, mitkä jakamista näyttivät kaipaavan.

Ymmärrän kyllä, että kukinnan ajoittumisen mukaan saattaisi olla parasta jakaa nyt perennat, jotka kukkivat jo keväällä.  No, kasvit kyllä juurtuvat yhtä hyvin elokuussa riippumatta kukinta-ajasta.

Sen tietää myös ystäväväni puutarhuri Mirja, joka tarttui lapioon ja aloitti rehevän kurjenpolvikasvuston nostamisen maasta. Kun jakaa kaverin kasvien taimia, voi odottaa saavansa myös itselleen palasen!

Kurjenpolvi tekee selkeitä pikkutaimia juurakkonsa ympärille. Puutarhuri iski lapionsa pikkutaimien väleihin ja alkoi nostaa. ”Tylsä lapio”, hän huudahti heti alkajaiseksi –  ja päätyi saman tien vain palasten nostoon.

Mukavan kokoiset pikkutaimet  saatiinkin nostettua. Ilman, että olisi pitänyt ihan koko juurakkoa ylös punnertaa. Jos juurakko nousee nätisti maasta, jaa se lapiolla tai käsin palasiin, joissa kaikissa on juuria ja lehtiä.

Uusi kasvupaikka kurjenpolvelle oli valmiiksi katsottu pihallamme pikkuherukan vierestä. Siihen puutarhuri istuttikin terhakan jakotaimen.

Istutuksen tiivistämisen jälkeen kasteltiin. Vesi varmistaa, että jakotaimen hiusjuuret pääsevät kosketuksiin uuden mullan kanssa.

Tarkka puutarhuriystäväni muisti kastella myös emotaimen, josta palaset irrotettiin. Sen verran senkin juurakkoa tuli kuritettua, että kastelu tuli juuristolle tarpeeseen.

Pihatietä astellessa ja perennoita ihmetellessä puutarhuri huomaa pikkutaimia tienvieruspenkkien ulkopuolella. Terhakat pensasangevon taimet saattaisivat olla tarpeen jossain toisaalla.

Istutuslapio käteen ja kaivamaan! Puutarhuri kaivoi maasta ja istututti ruukuihin pensasangervon  karkulaistaimia. Puutarhamullan kyytipojaksi hän pisti mukaan kasvupaikan hiekkaa.

Kurjenpolvien jakamisesta jäi käsiin ylimääräisiä taimia, jotka jakaja pisti nätisiti muovipussiin. Kotimatkana ajaksi ne saivat juuristoonsa myös tilkan vettä.

Jos sinulla on jakamista kaipaavia perennantaimia, kutsu ihmeessä kaverisi kylään!

Anna lapio käteen, niin pääset helpoimmalla. Perennoja jakaessa kaikki hyötyvät – winwin!

Terveisin, puutarhatoimittaja Paula

 

Onko ongelmana perennojen liikaleviäminen


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt on aika jakaa perennat - katso kokeneen puutarhurin käytännölliset ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *