Paratiisi takapihalla

Onko ongelmana perennojen liikaleviäminen?

Puutarhan hoitaja on yleensä tyytyväinen, että kasvit viihtyvät hyvin. Paikoin jotkut perennat saattavat levitä vaivoiksi asti.

Kotonamme eivät ole juuri ongelmana liian hyvin viihtyvät kasvit. No, tuo yläkuvan viiruhelpi tuli istutettua järjettömään paikkaan, jossa se tunkee ympäröivien perennojen sekaan.

Kuvassa kaverina kukkii toinen mokoma, mäkimeirami, jota ei kyllä meillä tarvitse kaupasta ruukkuyrttinä ainakaan kesällä kantaa. Molempien kasvien kohdalla on kyse itse aiheutetusta päänsärystä.

Joku aika sitten kirjoitin blogissani pihatiemme perennoista, joista kaikkia en muista edes istuttaneeni. Epäilemättä puutarhamme ovat tehneet taimenvaihtokauppoja naapurin kanssa. Meiltä palavarakkaus tuntuu hypähtäneen heille ja meille on tullut heiltä harakankelloa.

Vuohenkellon olen saanut siemeninä läheisestä puutarhasta. Nyt sitä kukkii useammallakin tienvierustalla lähitienoolla. Kun ihastelin kasvin kauneutta,  puutarhaystäväni heräsi varoittelemaan. Jos annat sen levitä pihallasi, kohta sen hävittämiseen ei riitä kaivinkonekaan!

Kyselin kavereilta lisää, mitkä perennat ovat aiheuttaneet ongelmia puutarhassanne. Ei ollut kyse mistään tieteellisestä tutkimuksesta, vaan Paratiisi takapihalla fb-ryhmän nettikeskustelusta. Muun muassa maahumala ja suikeroalpi olivat joidenkin mielessä.

Yllä olevan kuvan otin puutarhastamme, jossa lajit ovat kyllä vain hyödyksi. Pysyvät kiltisti polunreunusten verhona paikoissa, joissa ei oikein muuta voisi kasvattaakaan. Matalia tallaamista kestäviä maanpeittoja.

Onko tämä pisamakello? Jotkut kasvit kyllä syövät tilaa toisilta aika tehokkaasti. Kellokukkien alueemme tähtihetki (ainoa) on nykyään tämä kukinta, sillä muut lajit ovat väistyneet rotevamman levitessä paikassa. Olisi pitänyt olla valppaampi ajoissa.

Joillekin puutarhan hoitajille oli ongelmia jopa kissankellosta. Kannustin ohjaamaan ne  meille, sillä olen tarkoituksella koettanut niitä pihatiellämme suosia. Toisaalta ymmärsi pointin, että perennaistutuksilla versot saattavat kaivata kitkemistä kukintansa jälkeen.

Tähtiputki oli erään puutarhaystävän ongelma, kun kävin kesällä puutarhassa. Toisaalta meillä sen leviäminen on ollut liiankin hidasta, kun maa on pihatien vierustalla karua. Leviäminen monesti johtuukin paikasta.

Legenda kertoo Pentti Alangon joskus puutarhakurssilla sanoneen liikaa levinneistä kasveista valittaneelle, että istuta hyvä ihme lisää, kun noin hyvin viihtyvät! Pilke silmäkulmassaan tietysti – mutta totta toinen puoli.

Harva valittelee kaksivuotisten sormustinkukkiensa leviämistä – miksi pitäisikään. Kukinnan jälkeen tai sitä ennen kasveja on helppo harventaa ei toivotuista paikoista. Vihdoinkin olen saanut ne viihtymään meilläkin! Jätin versot kuihtumaan paikoilleen, jotta kanta jatkuisi. Samaan tapaan lisääntyvät  harjaneilikat.

Myrskylän rehevä kotipuutarha

Viime viikolla vierailin puutarhatoimittajakollegani Irmeli Koiviston puutarhassa. Irmelin ja hänen miehensä Hannu Koiviston perennojen täyttämä puutarha on sateisena kesänä kasvanut rehevämmäksi kuin koskaan.

Olen käynyt puutarhassa ensimmäistä kertaa jo kymmenkunta vuotta sitten. Tuona aikana puut ovat kasvaneet ja kasvit sopeutuneet siihen.  Vuosien myötä Irmeliä ovat alkaneet viehättää kasvien omat valinnat. Hän kitkee ja rajoittaa lajien leviämistä niin hellävaraisesti, että kaikki näyttää kuin luonnostaan paikoilleen asettuneelta.

Ympäröivästä luonnosta puutarhaan on poikennut saniaisia, kellokukkia ja muita luonnonkasveja, jotka hän toivottaa tervetulleeksi elävöittämään näkymiä. Komea elefanttiheinä kasvaa taitavan puutarhurin hoidossa suurena pensaana.

Kateeksi käy, kun omasta istuttamastani taimesta ei puutarhassani ole jäljellä korttakaan!

10 kerkeästi leviävää perennaa, joiden kasvun rajoittamisessa puutarhaystäväni olivat kohdanneet vaikeuksia.

  1. vuohenkello
  2. maahumala
  3. karhunköynnös
  4. suikeroalpi
  5. vuorikaunokki
  6. jättitatar
  7. kotkansiipi
  8. kaukasiantädyke
  9. helminukkajäkkärä
  10. rönsyakankaali

Muista! Kasvien levämisvauhti riippuu paljon myös kasvupaikasta ja hoidosta. Siemenistä lisääntyvien perennojen leviämistä voi hillitä leikkaamalla kuihtuneet kukat pois ennen kuin siemenet kypsyvät. Juuriston avulla voimakkaasti leviävät kasvit voi eristää muista juurimaton, kivien jne. maahan asetettavien esteiden avulla.

Varo! Yhdestä haluan itsekin varoitella! Jos puutarhassasi kasvaa karhunköynnös, kitke se pois jo pienenä. Perennojen ja pensaiden joukkoon levinneet versot eivät katkea myöhemmin millään, ja kitkiessä ne leikkaavat irti säilytettävienkin kasvien versot.

Hyvää puutarhaviikonloppua, terveisin puutarhatoimittaja Paula

Nyt on aika jakaa perennat – katso kokeneen puutarhurin käytännönläheiset ohjeet


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko ongelmana perennojen liikaleviäminen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *