Paratiisi takapihalla

Osallistu puunhalausviikkoon ja tutustu 100 parasta puistoa -listaan

Paula Ritanen-Närhi

Vielä ehtii halata isoa tai pientä puuta kotona tai lähimetsässä. Tutustu myös 100 kauneinta puistoa -listaan ja tee retki lähelle tai kauas.

Viime kesänä poikani toi kotiin kaksi pientä tammentainta. Keppejä vasta, juuristokin vielä heiveröinen. Istutimme ne ensiavuksi multapussin loppuun punasaviruukkuihin. Sinne ne unohtuivat kesäksi – talveksikin.

Keväällä muistin taimet ja nostin pensaanoksia niiden yllä huolestuneena. Näkyykö ruukuissa elämää, pullisteleeko kärkisilmu? Ensin alkoi versoa isompi taimi, kesän mittaan vihertyi pienempikin.

Viileänä ja sateisena kesätä taimet  kasvoivat silmissä. Jos vauhti jatkuu, varjoisia vilvoitteluhetkiä tammenlehvien suojassa voi alkaa jo suunnitella.

Pienistä taimista tuli puutarhamme rakkaimmat puut, jotka ansaitsevat halauksen.

Viherympäristöliitto kannustaa arvostamaan puita ja pitämään niistä huolta: meneillään on puunhalausviikko. Vielä ehtii osallistua!

100 parasta puistoa

Vaikka kotipuutarhaa ei olisikaan, kaikille avoimet puistot tarjoavat vihreitä elämyksiä.

Viherympäristöliitto, Kaupunginpuutarhurien Seura ja kansallisten kaupunkipuistojen verkosto järjestivät 100 parhaan puiston etsintä-kampanjan kesän alussa – ketunhäntä kainalossa tietysti.

Arvostelun sijaan tärkintä oli haastaa kansalaiset löytämään puistonsa ja arvostamaan niitä.

Kotkassa tällä viikolla järjestetyillä Kaupunginpuutarhurien Seuran kesäluentopäivillä julkistettiin 100 parhaaksi rankatun puiston lista. Ehdotuksia tuli yhteensä 670 eri puolilta Suomea. Eniten mainintoja keräsivät Kotkan (172), Porin (119) ja Oulun (61) puistot.

Puistot sadan parhaan listalle valitsi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Kaupunginpuutarhurien Seuran puheenjohtaja Timo Koski, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry.

Syntyi 100 puiston lista. Pääsikö oma lempipuistosi mukaan?

 

Kotipihallamme arvostetaan puita, jotka ovat saaneet puutarhamme rehevöitymään. Istuta puut aina tontille ensin, niin puutarhan hoitaminenkin helpottuu. Puolivarjossa viihtyvät useimmat kasvit.

Hyvää Suomen luonnon päivää 26.8.! Illalla syödään Suomen taivaan alla.

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Osallistu puunhalausviikkoon ja tutustu 100 parasta puistoa -listaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *