Perintödaalian syksy – kuinka juurakon saa talvehtimaan

paula ritanen-närhi, puutarhatoimttaja

Vanhanajan joriinien kukkiessa ei vielä huolettanut syksy. Nyt pakkasöiden uhatessa aloin miettiä, mihin minä nämä talveksi laitan?

Daaliat ovat loppukesän kukkijoita, joiden mukulat eivät talvehdi maassa. Juurakko pitää nostaa ylös, kuivattaa ja viedä viileään kellariin talven ajaksi. Keväällä kasvatus aloitetaan alusta esikasvattamalla mukuloita muutaman viikon sisällä ennen ulos istuttamista. Istutusvaiheessa mululoita voi myös jakaa.

Jaahas. Entä jos kellaria ei ole, eikä oikein viileää paikkaakaan?

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Vanhanajan daalioita sanottiin joriineiksi

Mikkelin puutarhayhdistys sai tarhadaalialajike ’Tikkalan’ (kuvassa) lahjoituksena Mikkelin Tikkalan kylältä, jossa sitä on kasvatettu puutarhoissa  vuosikymmeniä. Ihastuttava lajike kasvaa noin metrin korkeaksi ja kukkii puolikerrotuin kukin heinä-lokakuussa. Sain luentomatkalla yhdistykseltä kaksi juurakkoa, joten olen nyt osa tätä lajikkeen lisäysketjua.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimttaja

Kesällä daaliat vaativat valoa ja lämpöä

Olen kasvattanut daalioita kesäkukkina ja seurannut vierestä äitini juurakoiden talvetusta 1970-luvun kerrostalon kylmäkellarissa. Puutarhaystävät kertovat, kuinka moninaisin keinoin aarteita talvetetaan. Itse en ole kuitenkaan daaliankasvattajien aatelia. Sankoihin keväällä istuttamani daaliat venähtivät kasvihuoneessa ennen ulos siirtoa. Ensi kesänä pitää ahkerammin nyppiä pois kuihtuneita kukkia. Samoin lehtokotiloita, jotka ikävä kyllä pitivät daalioistani kovasti.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimttaja

Nosta daalian juurakot ennen paleltumista

Syyskaatosateiden alettua tuli mieleen, että daalioiden perinteistä nostoaikaa (syyshallojen pantua versot) en taida malttaa odotella. Nämähän hukkuvat ruukkuihinsa, vaikka on reikiä ja kaadettu välillä syrjälleen!  Jos juurakot kasvaisivat maassa, saisivat olla siellä halloihin saakka. Nyt nostin juurakot kuivamaan talon vierustalle. Jos tulee pakkasia, peittelen ne harsolla etteivät palellu.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimttaja

Keväällä daalian juurakon olisi tarkoitus näyttää tältä, kuten pari vuotta sitten kaverini perintödaalian juurakko. Vanhan talon kuivahkossa kellarissa säilytetyssä juurakossa on ituja jo näkyvissä. Tästä sain jakopalan, mutta unohdin sen liian myöhään syksyllä maahan. Nyt olen valppaampi, vaikka kaikkia eivät näköjään perinnekasvit kiinnosta :).

Näin  daalian juurakon voi talvettaa:

  1. Suositeltavin nostoaika on, kun hallat ovat kuihduttaneet versot. Silloinkaan ei ole vielä kiire, sillä maassa juurakot ovat maan sisällä turvassa. Versot leikataan säilytykseen vietäessä parikymmensenttisille tapeille.
  2. Jotkut nostavat daaliat multineen muovi- tai verkkomuovikasseihin tai -laatikoihin. Onnistuu etenkin silloin, kun kasvualusta on läpäisevää. Joillakin daaliat kasvavat penkkiin upotetussa ruukuissa, jotka on kätevä syksyllä kaivaa maasta.
  3. Olipa niin tai näin, juurakon (ja kasvualustan) pitää antaa kuivua ennen mukuloiden talvisäilytykseen vientiä. Märkinä viedyt mätänevät.
  4. Jos daaliat säilytetään mukuloina, kuivattamisen jälkeen ropistellaan ylimääräiset mullat pois. Kannattaa varoa, etteivät mukulat kolhiinnu, sillä ehjät säilyvät varmimmin.
  5. Joku latoo mukulat laatikkoon ja vie laatikon kellariin – jos kellari ei ole liian kostea. Hyviä kokemuksia on myös autotalleista, varastoista ja muista viileistä tiloista. Sopiva lämpötila on +/- 10 astetta. Pakkasen puolelle lämpötila ei saa painua.
  6. Monet ovat huomanneet, että kellarittakin säilyttäminen onnistuu. Kun etsii kotoa viileimmän paikan – sängyn alta makuuhuoneesta, vinnin rappusista tai komerosta – siellä mukulat säilyvät jopa paremmin kuin liian kosteassa kellarissa.
  7. Kastella/sumuttaa pitää jonkun kerran, jos alkavat kuihtua. Jos mukulat kaikesta huolimatta talven aikana kuivuvat, niitä voi elvyttää liottamalla vedessä ennen istuttamista.

Kiitos puutarhaystäville talvetusvinkeistä! Kivoja syyspäiviä – sateesta huolimatta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Sain tarjouksen säilyttää talven ajan oman joriinini (jakopalapalkalla) kokeneen kasvattajan hoidossa. Ehkä Huldan kanssa tartumme tartumme tarjoukseen: vien toisen juurakon kaverille, ja toista kokeilen säilyttää kotona sängyn alla.

 

Kommentit (2)

Kiitos hyvistä vinkeistä. Kellarin suhteen olen paitsiossa kuin moni muukin. Joten kylmintä paikkaa, ei kuitenkaan pakkasen puolelle täytyy etsiä.

Olen seurannut eri kirjoituksia daaliosta ja niiden talvi säilytyksestä . Suositellaan odottaa yö pakkasia ennen nostoa maasta? Ja kun varret on osaksi mädäntyneitä. Missään en ole nähnyt yhdenkään experti kirjoittavan miiksi ne pitää kaivaa sitten esiin kun on ehkä ollut jo yö pakkasia? Daaliahan varastoi vettä kasvu varteen monesti jopa 10-15 cm korkeuteen jos sataa paljon. Jos tämä osa joka on maan pinnalla jäätyy kulkee kylmyys myös juurakoihin ja tuhoaa ne.Koska mukkulat on hyvin lähellä maan pintaa ja eivät siedä kylmää! Minä suosittelen kaivamaan ennen mitään halla öita tai pakkas öitä daaliat ylös maasta.

Kommentoi juttua: Perintödaalian syksy – kuinka juurakon saa talvehtimaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X