Paratiisi takapihalla

Puutarhatoimittaja kokeili - kuinka pitkään 10 kpl ruusunippu kesti?

 

7 vrk ikäinen leikkoruusu sitruunasoodavedestä poimittuna.

Kokeilin leikkoruusunipun kestävyyttä puhtaassa vedessä ja leikkokukkavirkisteellä terästetyssä. Mieleen tulivat myös äidin niksit sokerivedestä ja sitruunasoodasta – kokeilin niitäkin.

Vasemmalla lisäaineena on sokeripitoinen leikkokukkavirkiste, seuraavassa lasissa puhdas sokeri, keskimmäisessä sitruunasooda, toisessa oikealla alkoholi. Laitimmaisena oikealla olevassa lasissa kukat ovat puhtaassa vedessä.

Ostin 10 kappaleen reilun kaupan ruusunipun lähikaupasta reilu viikko sitten. Kukat olivat tuoreita, mutta nuput hieman epätasaisia. Asettelin kukat sattumanvaraisesti juomalaseihin. Ennen veteen laittoa leikkasin varrentyviin tuoreet viistot imupinnat.

Kokeilin, kuinka kukat kestävät erilaisilla ”virkisteillä” ryyditetyissä vesissä. Kokemuksesta arvelin, että puhdas vesi ja leikkokukkavirkistevesi olisivat parhaat, mutta kokeilin myös äidin käyttämiä konsteja: sokeria ja sitruunasoodaa. Alkoholitilkan keksin siitä, että se saattaisi pitää veden puhtaana.

Kaksi vuorokautta myöhemmin lähes kukat olivat suurelta osin avautuneet, mutta eroja oli. Ensin parhaiten avautuivat puhtaassa vedessä olevat kukat, mutta olikohan jotkut kukista korjattu liian nuppuisina?

Samoin eniten vettä olivat hörppineet puhtaassa vedessä olevat kukat. Myös alkoholilla terästetyssä vettä kului, mutta mahtoiko osa olla haihtumista? Leikkokukkavirkisteessä, sokerissa ja sitruunasoodassa olleet kukat olivat käyttäneen vettä vähän.

Leikkasin varsiin uudet imupinnat, mutta en lisännyt tai vaihtanut vettä.

5 vuorokautta kukkien veteen laittamisesta puhtaassa vedessä olleet ruusut olivat avautuneet kokonaan, ja vettä kului vieläkin reilummin kuin muissa astioissa. Ainakin nämä kukat oli korjattu oikeassa kehitysvaiheessa, vaikka kovin nuppuisilta nekin ensimmäisenä päivänä näyttivät.

Kukat näyttävät 5 vuorokauden jälkeen hyviltä, vaikka osassa terälehdet olivat tunnustellessa pehmenneet. Leikkasin kaikkiin uudet imupinnat vielä kerran. Kukat tuskin ovat vielä tässä vaiheessa vanhenneet, ne vain eivät saa enää kunnolla vettä.

7 vuorokautta veteen laittamisesta kukkien loistokkuus on monesta eri syystä ohi, minkä voit parhaiten todeta pöydällä olevista kukista. Kukat eivät näytä vanhoilta, mutta esimerkiksi veden likaisuus aiheuttaa ennenaikaisen nuutumisen.

Mitä opin tästä?

  1. Puhdas maljakkovesi ja tuore imupinta ovat leikkoruusujen kestolle tärkeimmät kotikonstit. Jos ei virkistettä ole käytettävissä, vaihda vesi ainakin kahden päivän välein, ja leikkaa samalla varsiin uudet imupinnat.
  2. Leikkokukkavirkiste sisältää sokeria ja sitruunahappoa, joten sen käyttö on kukkien kestolle ja maljakkoveden puhtaana pitämiselle hyväksi. Luotan edelleen virkisteeseen: maljakkovesi oli 7 vrk jälkeenkin puhdasta, mutta kokeilussa maljakkoon osuivat niin nuppuiset kukat, että ne avautuivat huonosti.
  3. Pelkkä sokeri ei riitä virkisteeksi, sillä puuttumaan jäävät maljakkoveden puhtaana pitävät ainesosat. Sokerivesi oli 7 vrk jälkeen hyvin sameaa.
  4. Sitruunasooda, jossa on oikeasti sitruunamehua, sisältää sokeria ja sitruunahappoa. Jos limsassa on vain sitruunaesanssia, hyötyä on vain sen sisältämästä sokerista.  Limsavesi oli 7 vrk kuluttua sameaa.
  5. Alkoholitilkasta ei tainnut olla hyötyä jos ei haittaakaan. 7 vrk kuluttua vesi oli puhtaampaa kuin sokeri- ja limsavesi.
  6. Seurasin ruusujen kehitystä keittiön pöydällä ns. normaalissa huoneenlämmössä. Viileässä paikassa kaikki ruusut olisivat kestäneet pidempään. Toisaalta en ole varma, olisivatko kaikkein tiiviimmät nuput avautuneet viileässä.

Leikkoruusujen uudesta elämästä lisää Jäälyhty-blogissa!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhatoimittaja kokeili - kuinka pitkään 10 kpl ruusunippu kesti?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *