Paratiisi takapihalla

Varjele vedolta - vinkit joulutähden hoitoon

Hankin pitkästä aikaa erikoisen joulutähden. Lajike on ’Harlequin Red’.

Joulutähti on yksi suosituimmista joulukukistamme. Hyvässä hoidossa siitä voi tulla jopa  monivuotinen ilo.

Joulutähtiä meillä on ollut aina. Ensimmäiset hankin jo marraskuussa, ja saamme niitä myös lahjaksi. Kun itse valitsen joulutähden, se on useimmiten valkoinen. Punaiset lajikkeet ovat kuitenkin suosituimpia.

 

Tässä on joulutähtien hyvä olla, lämpimässä ja valoisassa paikassa.

Kauneimpia ovat monihaaraiset pensaat. Tämän vuoden lahjat ja hankinnat asettelin olohuoneenpöydälle lähelle kasvilamppuja. Lämmintä meillä on aina, sillä talossamme on lattialämmitys.

 

Viljelijän ajoitus on nappisuoritus: värit loistavat ja kukat vasta nupulla.

Vaikka joulutähden värittyneet ylälehdet vangitsevat katseen, tosiasiassa keltaiset kukat ovat tässäkin vasta nupulla niiden välissä. Oikeastaan tässä vaiheessa kasvi on kauneimmillaan!

 

Joulutähdet viettivät kesän lasiterassilla. Oikeataan vihreät joulutähdet ovat ihania!

Tai sitten tässä vaiheessa, kun ne ovat jo vuoden vanhempia.  Alun perin ajattelin viedä lyhyenpäivän kasvin taimia pimeään yöksi, jotta ylälehdet värittyisivät. Se jäi tekemättä, mutta lue joulutähden uudesta elämästä täältä.

Hoida joulutähteä näin

  1. Osta terve, hoidettu joulutähti. Kasvin lehdet ovat pirteät, jolloin sitä on kasteltu tarpeeksi, mutta ruukku ei tunnu kädessä painavalta, jolloin sitä ei ole kasteltu litimäräksi.
  2. Pakkaa joulutähti huolella kotimatkaa varten, vaikka tuntuisikin, että matka on lyhyt. Sanomalehtikerroksia tarvitaan useita, pelkkä käärepaperi ei anna riittävää suojaa.
  3. Avaa ainakin kovalla pakkasella kotiin tuotu paketti vasta vähän ajan päästä, että käärepaperitkin ovat ehtineet lämmetä.
  4. Valoisa paikka on joulutähden mieleen. Liian pimeässä lehdet varisevat.
  5. Jos kuitenkin on valittava valoisa mutta vetoinen ikkunalauta vai lämmin mutta hämärä pöytä, valitsisin sen lämpimän ja vedottoman pöydän.
  6. Kastelua tarvitaan kotonakin: kasvi ei saa kuivua kokonaan, mutta annostele vettä kohtuumäärä kerrallaan.
  7. Vaikka lehtiä varisisi, se ei haittaa. Leikkaa joulun jälkeen versot lyhyiksi, ja aloita joulutähden kasvattaminen vehreäksi pensaaksi.

Hyvää joulunodotusta!

puutarhatoimittaja Paula

Lue lisää Kauppapuutarhaliitto

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varjele vedolta - vinkit joulutähden hoitoon

Maatiaiskanasen Elämää

Joulutähdet tosiaan on ihania!

paularitanennarhi

Niin ovat! Voi, kun saisi valkoisen rungollisen. Siitä saisi upean lehtipallon ensi vuodeksi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *