Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Amerikkalainen omenapiiras

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12 annosta

Ainekset

pohjataikina:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 200 g kylmää voita
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 4 rkl jääkylmää vettä

täyte:

  • kiinteää, suurta, hapahkoa omenaa
  • 1 dl sokeria
  • 0.5 dl fariinisokeria
  • 1 rkl kanelisokeria
  • 2.5 rkl vehnäjauhoja
  • sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 1 dl rouhittua pistaasia tai mantelia

pinnalle:

  • 2 rkl siirappia
  • 1 rkl kiehuvaa vettä

Valmistusohje

 

  1. Valmista taikina. Mittaa pieniksi kuutioiksi leikattu rasva ja jauhot monitoimikoneeseen ja pyöräytä muruiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vesi. Pyöritä koneessa hetki, kunnes aineksista muodostuu taikinapallo. Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen voi olla hieman suurempi. Muovaa palat palloiksi, litistä hieman ja kääri kelmuun. Säilytä jääkaapissa pari tuntia.
  2. Ota isompi taikinapala noin 10 minuutiksi leivinpöydälle lämpiämään. Kauli pala noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi, joka saa olla hieman isompi kuin vuoka (vuoan halkaisija noin 23 cm). Painele taikinalevy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.
  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kuori omenat ja leikkaa ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Sekoita muut täyteainekset kulhossa. Lisää joukkoon omenaviipaleet ja pyöritä niitä varovaisesti mausteseoksessa. Ota toinen taikinapala jääkaapista lämpiämään. Kaada omenaviipaleet ja täyte vuokaan pohjataikinan päälle. Lado omenaviipaleet siten, että keskelle syntyy korkeampi keko kuin reunoille.
  4. Kauli toinen taikinapala kanneksi ja painele se vuokaan täytteen päälle. Pistele pintaan haarukalla hengitysaukkoja. Paista piirakka 225-asteisen uunin alaosassa 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 45 minuuttia. Sivele kuuma piirakka siirappivedellä.Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amerikkalainen omenapiiras

Sinun täytyy kommentoidaksesi.