Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Croque madame

Croque madame on muunnos klassisesta croque monsieurista. Leivässä on samat täytteet, mutta päälle asetellaan paistettu kanamuna.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
2  annosta

Ainekset

Croque madame

  • 4 vaaleaa hapanjuurileipäviipaletta
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl kokojyväsinappia

Mornaykastike

  • 25 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 ½ dl maitoa
  • 50 g emmentaljuustoa raastettuna
  • 1/5 tl suolaa
  • 1/5 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1/5 tl rouhittua mustapippuria

Täyte

  • 100 g palvikinkkuviipaleita
  • 100 g emmentaljuustoa raastettuna

Pinnalle

  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl voita
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

Croque madame valmistuu helposti näin:

  1. Valmista ensin mornaykastike. Sulata 25 grammaa voita kattilassa. Lisää kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja samalla sekoittaen. Kun seos kuplii, lisää kaksi ja puoli desilitraa maitoa koko ajan samalla sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 2–3 minuuttia, kunnes kastike paksuuntuu. Siirrä kattila syrjään ja lisää joukkoon 50 grammaa emmentaljuustoraastetta, viidesosa teelusikallinen suolaa, viidesosa teelusikallinen jauhettua muskottipähkinää ja viidesosa teelusikallinen rouhittua mustapippuria. Sekoita kastike tasaiseksi.
  2. Ota neljä vaaleaa hapanjuurileipäviipaletta. Levitä leipien toisille puolille yhteensä kaksi ruokalusikallista voita. Käännä leivät leikkuulaudalla ja levitä toisille puolille yhteensä kaksi ruokalusikallista kokojyväsinappia. Nosta päälle yhteensä sata grammaa palvikinkkuviipaleita ja sata grammaa emmentaljuustoviipaleita. Nosta kaksi hapanjuurileipäviipaletta kansiksi voipuoli ylöspäin.
  3. Ota kaksi kananmunaa. Paista pinnalle tulevat kanamunat. Kuumenna ruokalusikallinen voita pannulla ja riko muna kerrallaan vierekkäin pinnoitetulle pannulle, varo hajottamatta keltuaista. Paista miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on hyytynyt kokonaan.
  4. Paista leivät pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi, noin 2 minuuttia per puoli. Nosta leivät uunipellille ja levitä päälle tasaisesti kastike. Kuorruta leipiä grillivastusten alla hetken aikaa niin, että juustokastike hieman kuplii.
  5. Nosta leivät uunista ja nosta munat lämpimille leiville. Viimeistele croque madame ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Vinkki! Tarjoa croque madame aamiaisella tai brunssilla raikkaan mimosan kanssa.

croque madame

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 19/23.

Lue myös Anna.fi: Lämpimät leivät kinkku-ananastäytteellä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Croque madame

Sinun täytyy kommentoidaksesi.