Reseptit
20
Kiitos

Gluteeniton täytekakku – limettitäytteinen seminaked-kerroskakku

Gluteeniton kerroskakku on tyylikäs ja näyttävä juhlien keskipiste. Maukas kakkupohja on todella herkullinen ja raikas täyte yllättää juhlavieraat. Kaunis valkosuklaakruunu on helppo tehdä.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Gluteeniton täytekakkupohja

150 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 dl kookosjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl ksantaania
1 tl psylliumia
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa

Kakkupohja

2 annosta täytekakkutaikinaa (kts. yltä)
yksi 15 cm:n vuoka ja yksi 19 cm:n vuoka

Kostutus

3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte

400 g limecurd-tahnaa
5 dl kuohukermaa
500 g maustamatonta maitorahkaa
4 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g valkosuklaata

Voikreemikuorrutus

400 g huoneenlämpöistä voita
10 dl tomusokeria
2 rkl maitoa

Koristelu

syötävää lehtikultaa ja pieniä marenkeja
valkosuklaasta tehty kruunu

Valkosuklaakruunu

200 g valkosuklaata
elintarvikekelpoista kultapölyä tai kultaspraytä
ilmapallo

Valmistusohje

  1. Kerroskakkua varten tee täytekakkupohja tuplana kahteen eri kokoiseen vuokaan. Esimerkiksi yksi 15 cm:n vuoka ja yksi 19 cm:n vuoka.
  2. Ota voi ja kananmunat ajoissa huoneenlämpöön. Voin voi ottaa jo edellisenä päivänä pöydälle pehmenemään. Tärkeää on, että ainekset ovat huoneenlämpöisiä.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten taikinan joukkoon.
  4. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja siivilöi ne tiheän siivilän läpi taikinan joukkoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella noin 2 minuuttia, että jauhot sekoittuvat hyvin taikinan joukkoon. Lisää lopuksi kerma ja jatka vatkaamista vielä noin 30 sekuntia.
  5. Jos teet kakun rengasvuokaan, pingota vuoan pohjalle leivinpaperia. Voitele rengasvuoan reunat hyvin.
  6. Lusikoi taikina vuokaan. Paista 140 asteessa noin 1 tunti 20 minuuttia. Korkea kakkupohja vaatii pidemmän paistoajan ja laakea lyhyemmän. Kokeile kypsyyttä tikulla. Gluteeniton kakkutaikina paistetaan miedommalla lämmöllä kuin tavallinen vehnäjauhoista tehty kakkupohja, joten sen kypsyminen vie kauemmin aikaa.
  7. Jäähdytä ja irrota kakku vuoasta. Nosta pohja jääkaappiin yöksi. Voit myös pakastaa pohjat. Kakun koristelu onnistuu paremmin täysin kylmään kakkupohjaan, koska silloin kakkupohjasta ei lähde niin paljon murua.
  8. Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Sekoita kostukkeen ainekset yhteen. Pingota leivinpaperi kakkupohjaan ja kokoa kakku irtopohjavuokaan. Se tulee yläosasta yli, mutta se ei haittaa.
  9. Tee täyte valmiiksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää maitorahka ja vatkaa pari minuuttia. Lisää vaniljakreemijauhetta vähitellen koko ajan vatkaten. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lisää suklaa nuolijan avulla täytteen joukkoon.
  10. Sekoita maidon joukkoon vaniljasokeri. Nosta yksi kakkupohja kerrallaan paikalleen, kostuta se ja levitä päälle kaksi lusikallista limecurdia. Lusikoi päälle täytettä ohuelti. Nosta toinen pohja päälle ja paina kevyesti. Kostuta, täytä curdilla ja täytteellä. Täytettä riittää noin 2 cm:n paksuinen kerros molempien kakkujen kerroksiin. Kokoa molemmat kakut erikseen omiin vuokiinsa. Suojaa kakku kelmulla päältä ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Anna vetäytyä yön yli.
  11. Tee voikreemi ja kuorruta kakku sillä. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ajoissa, esimerkiksi jo edellisenä iltana.
  12. Vatkaa huoneenlämpöistä voita noin 4 minuuttia. Se pitää olla kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
  13. Kun kaikki tomusokeri on lisätty, jatka vatkaamista vielä pari minuuttia. Lisää maito ja vatkaa vielä pari minuuttia. Valmiin voikreemin tunnistaa vaaleasta väristä, se on kuohkeaa eikä se maistu pelkälle voille enää. Siinä on herkullinen moussemainen maku.
  14. Levitä voikreemi kakun reunoille ja päälle ohueksi kerrokseksi palettiveistä apuna käyttäen. Kasta veitsi kuumaan veteen välillä, niin levitys helpottuu. Seminaked-kakusta näkyvät kerrokset läpi. Jos haluat täysin peittävän, lisää voikreemiä.
  15. Painele lehtikulta kakun pintaan pakkauksen ohjeen mukaan.
  16. Valkosuklaakruunu tehdään sulatetusta ja temperoidusta valkosuklaasta. Katso ohje kotiliesi.fi -sivulta.
  17. Lusikoi sulatettu valkosuklaa pursotinpussiin. Puhalla pieni ilmapallo. Aseta ilmapallo pieneen mukiin pystyyn. Leikkaa pursotinpussiin noin 1 cm:n kokoinen aukko. Suihkauta ilmapalloon ihan vähän vuokaspraytä. Pursota suklaa kruunun muotoon ilmapallon päälle. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi jähmettymään. Riko ilmapallo tekemällä siihen pieni reikä. Ilma lähtee pallosta hitaasti ja jähmettynyt suklaa jää kruunun muotoon ilmapallon puristuessa rutuksi. Väritä pensselillä kruunun kärjet kultatomulla tai suihkauta koko kruunu kultaiseksi kultasprayllä. Kokonaan kultaspraylla värjätty kruunu säilyy kasassa todella hyvin myös kuumana päivänä, jos kakku joutuu olemaan lämpimässä kauan. Nosta kruunu kakun päälle juuri ennen tarjoilua. Säilytä siihen asti kylmässä.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton täytekakku – limettitäytteinen seminaked-kerroskakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X