Gluteeniton pataleipä
Gluteeniton pataleipä valmistuu superhelposti ilman vaivaamista ja paistuu valurautapadassa ihanan rapeapintaiseksi.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 1 annos
- Gluteeniton
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Gluteeniton pataleipä
- 6 dl vettä
- 1½ rkl hunajaa
- 2 tl suolaa
- ½ dl psylliumia
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
- 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 1 ps (11 g) kuivahiivaa
Valmistusohje
Gluteeniton pataleipä valmistuu helposti näin:
- Sekoita vesi, hunaja, suola ja psyllium kulhossa. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli, 10–12 tuntia.
- Nosta kannellinen, noin 2 litran vetoinen valurautapata kylmään uuniin ja käännä uuni 250 asteeseen. Anna kuumentua noin 20 minuuttia.
- Kaavi taikina yhtenä palana jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile kevyesti taikinalastan avulla pyöreäksi leiväksi. Nosta leivinpaperiarkille. Nosta leipä leivinpaperin kanssa kuumaan pataan ja peitä kannella.
- Paista leipää ensin 45 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Nosta pataleipä varovasti pois padasta sekä paperin päältä ja anna jäähtyä ritilällä ennen leikkaamista.
Vinkki! Tarjoa pataleipä esimerkiksi bataattikeiton kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2024.
Lue myös Anna.fi: Gluteeniton perunavuokaleipä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteeniton pataleipä