Ruoka

Britakakuista tuli seinäjokelaiskahvila Ihanan tavaramerkki – katso ohje mokkapala-britaan, joka on asiakkaiden ikisuosikki

Puoti ja kahvila Ihana Seinäjoelta sijoittui toiseksi Kotilieden Suomen ihanin kahvila -äänestyksessä. Paikka tunnetaan erityisesti mielettömän herkullisista britakakuista.

Nimi on vähintäänkin hauska sattuma. Puoti ja kahvila Ihana sijoittui nimittäin kesällä 2023 toiseksi Kotilieden Suomen ihanin kahvila -äänestyksessä.

Äänestyksessä lukijat valitsivat suosikkinsa 30 kahvilan joukosta. Äänensä antoi yli 33 000 suomalaista.

Millainen paikka on Seinäjoella sijaitseva Puoti ja kahvila Ihana?

Lue myös: Nyt se on selvillä: tämä on Suomen ihanin kahvila! Yli 33 tuhatta suomalaista ei voi olla väärässä

Niina perusti unelmayrityksensä, kun tuttava menehtyi

Oli joulukuu 2021. Niina Kultti purki joulupuotiaan. Se oli neljäs vuosi, kun Niina oli viettänyt joulua edeltävät viikot myymällä suomalaisia käsitöitä: saippuaa, laukkuja, sukkia, koriste-esineitä, kortteja ja hunajaa.

Olisipa ihanaa tehdä tätä ympäri vuoden, Niina ajatteli.

Pian sen jälkeen entinen työkaveri menehtyi yllättäen. Se herätti: kaikki voikin yhtäkkiä päättyä. Miksi siis ei tekisi sitä, mistä itse haaveilee?

Ajatukset omasta käsityöliikkeestä vahvistuivat.

”Tiesin, että puoti vaatii kahvilan kylkeen. Muuten ei tule voita leivän päälle, ei edes sitä leipää”, Niina sanoo.

Kun puolisokin antoi idealle vihreää valoa, Niina alkoi etsiä tilaa kahvilalle, jossa olisi oma nurkkansa myytäville käsitöille. Tilat löytyivät Seinäjoen Koulukadulta ja eripariset vanhat huonekalut kirpputoreilta.

Maaliskuussa 2022 ovensa avasi Puoti ja kahvila Ihana.

”Se visio, mikä oli, on hyvin pitkälle toteutunut. Tämä on semmoinen kotoisa paikka”, Niina sanoo.

Tuttu pariskunta lähti mukaan

Muutama kuukausi myöhemmin mukaan hyppäsivät Ari Haapala ja Anne Saarinen, joiden valmistamia nipsukukkaroita oli myynnissä kahvilan puodissa.

Ari ja Anne toivat uusia kukkaroita myyntiin ja istuivat sen jälkeen kahville.

”Tiesin, että he ovat kovia leipomaan, varsinkin Ari. Se lähti sellaisesta puolihuolimattomasta lauseesta: ’Voidaan lähteä tähän kimppaan.’ Minähän otin sen heti tosissaan”, Niina sanoo.

Työnjako oli selvä: Ari leipoo. Niina ja Anne hoitavat kaiken muun paperitöistä asiakaspalveluun.

Puoti ja kahvila Ihanan omistajat Niina Kultti (vas.), Anne Saarinen (kesk.) ja Ari Haapala (oik.).
Puoti ja kahvila Ihanan omistajat Niina Kultti (vas.), Anne Saarinen (kesk.) ja Ari Haapala (oik.). © Ella Palomäki

Britakakuista tuli kahvilan tavaramerkki

Vitriinistä löytyy niin keksejä, juustokakkuja, kääretorttua kuin suolaisia ja makeita piirakoitakin. Tunnetuin Puoti ja kahvila Ihana on kuitenkin britakakuistaan.

Viime keväänä asiakkaat innostuivat Arin tekemästä Käärijä-britakakusta. Suomen Euroviisu-edustajan esiintymisasuun viittaavan vihreän värin brita sai elintarvikeväristä. Väliin Ari laittoi kerman lisäksi päärynähilloa.

Se, että britakakusta on tullut paikan tavaramerkki, on Arin mukaan sattumaa. Ari ja Anne hyppäsivät mukaan kahvilan pyörittämiseen kesän kynnyksellä.

Perinteinen mansikkabrita tuntui luontevalta leivokselta vitriiniin. Ihmiset tykästyivät siihen.

Miksi britakakkuja ei siis leipoisi ympäri vuoden?

”Vaikka mitään muuta ei olisi tarjolla, niin aina on britakakkua – useampaa sorttia”, Ari sanoo.

Puoti ja kahvila Ihanan mokkapala-britakakku on kestosuosikki

Puoti ja kahvila Ihanan britakakuista suosituimpia ovat lakka-kinuski- sekä mokkapala-britakakku. Jälkimmäinen puhuttelee Niinan mukaan kokeilunhaluisempia asiakkaita. Täytteenä on mokkapalakuorrutetta, kermavaahtoa ja pensasmustikoita.

”En ole vielä kerännyt pöydistä pois sellaisia lautasia, joihin olisi jätetty mokkapala-britaa”, Niina sanoo.

Idean mokkapala-britakakkuun Ari sai Dr. Sugar -leivontablogista.

”Meillä on Annen kanssa sellainen työnjako, että hän katselee reseptejä ja lähettää niitä minulle. Minä kokeilen leipoa ne. Yhtenä viikonloppuna vuorossa oli tämä”, Ari sanoo.

Sittemmin hän on muokannut ohjetta mieleisekseen. Esimerkiksi vehnäjauhot ovat vaihtuneet gluteenittomaan jauhoseokseen, sillä kaikki kahvilan leivonnaiset ovat gluteenittomia.

Mokkapalakuorrutteeseen tulee samaa kahvia, jota tarjoillaan asiakkaille kahvilan puolella, Kulta Katriinaa.

”Haen aina pienen lirun kahvia kahvilan puolelta ja hauskuutan asiakkaita, että meillä säännöstellään kahvia. Leipuri saa hakea kahden tunnin välein puoli desiä kahvia”, Ari sanoo.

Puoti ja kahvila Ihanan mokkapala-britakakku
Puoti ja kahvila Ihanan mokkapala-britakakku on yksi kahvilan suosituimmista leivonnaisista. © Ella Palomäki

Rapea marenkipinta on onnistumisen salaisuus

Paras britakakku koostuu leipurin mukaan kolmesta asiasta: kuohkeasta ja mehevästä pohjasta, rapeasta marengista ja reilusta kermatäytteestä.

Jotta marenkipinta olisi rapea, kulhoon ei saa livahtaa lainkaan kananmunan keltuaista. Sokeri-valkuaisseosta on maltettava vatkata, kunnes marenkivaahto on niin kovaa, että vispilästä jää kulhoon jälki, noin seitsemän–kahdeksan minuuttia.

Jääkaappikylmä kerma vatkautuu puolestaan paremmin kuin huoneenlämpöinen kerma, Ari kertoo.

Lue myös Anna.fi: Helsinki levittää parhaat kahvilat ympäri kaupunkia – nämä ovat ehdottomasti kupillisen arvoisia!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Britakakuista tuli seinäjokelaiskahvila Ihanan tavaramerkki – katso ohje mokkapala-britaan, joka on asiakkaiden ikisuosikki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.