Hernekeitto

Hernekeitto 

60+
min
2
yli 60 min
  • 2
  • 2

Ainekset

1 l vettä
2 dl herneitä
300 g sianlapaa tai savustettua sianlihaa tai -potkaa
1.5 tl suolaa
1-2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
0.5 tl meiramia

Valmistusohje

Perinteinen hernekeitto on mainio arkiruoka: helppoa, ravitsevaa ja edullista. Pitkän keittämisajan takia hernekeittoa kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä. Ylimääräisen hernekeiton voi pakastaa. Hernekeiton voi maustaa valkosipulin asemesta sinapilla tai käyttää keittoon juureksia. Pala selleriä, palsternakkaa tai porkkana lisätään keittoon lihan kanssa.

1. Anna herneiden liota kylmässä vedessä yli yön tai noin 10-12 tuntia.

2. Kuumenna herneet liotusvedessä, kerää veden pinnalta vaahto ja mahdolliset herneenkuoret pois. Jatka keittämistä noin 1 tunti.

3. Lisää keittoon liha, suola ja sipulit pilkottuna.

4. Anna hernekeiton kiehua miedolla lämmöllä runsaan tunnin ajan. Jos haluat hernekeitosta sosemaista, jatka keittämistä vielä puolen tunnin ajan.

5. Poista lihasta luu, paloittele liha ja mausta hernekeitto vielä tarvittaessa meiramilla.

Maukas, mutta pitkän keittoajan vaativa keitto syntyy palviluista. Vaihda yllä olevan ohjeen herneet ruskeiksi pavuiksi ja valmista samaan tapaan kuin hernekeitto.

Hyvän laskiaiskeiton saat keittämällä sipulin, porkkanan ja perunoita vedessä. Lisää kasvisten joukkoon tölkillinen hernekeittotiivistettä. Soseuta keitto kasvisten kypsyttyä ja pehmennä makua maidolla. Mausta keitto pippurilla ja meiramilla.

Tunnisteet

Ateriatyyppi:
Raaka-aineet:
17.08.2007
Kotiliesi
  • 2