
Herrasväen pikkuleivät
Herrasväen pikkuleivät , pienet, makeat suupalat ovat makumuistoja isoäidin kätköjen pikkuleipätölkeistä. Niiden leipominen kasvattaa kärsivällisyyttä, sorminäppäryyttä ja tarkkuutta.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
Herrasväen pikkuleivät:
- 200 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ dl perunajauhoja
Herrasväen pikkuleipien väliin:
- vadelmamarmeladia
Valmistusohje
Herrasväen pikkuleivät eli herrasväen leivät leivotaan näin:
Mittaa rasva noin puoli tuntia ennen huoneenlämpöön. Vaahdota sitten kulhossa rasva ja sokeri. Sekoita sen jälkeen kuivat aineet (vehnäjauhot ja perunajauhot) toisessa kulhossa ja seulo voi-sokeriseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pidä taikina viileässä.
Laita uuni lämpenemään 175-200 asteeseen. (Tehokkaammassa uunissa lämpötilaksi riittää 175 astetta)
Kauli taikina leivinlaudalla ohueksi ja ota siitä muotilla pyöreitä kakkuja.
Paista kakkusia uunissa 175-200 asteessa noin 10-15 minuuttia, uunin tehosta riippuen.
Levitä jäähtyneille pikkuleiville vadelmamarmeladia ja paina kaksi kakkua vastakkain.
Vinkki: Tarjoa herrasväen pikkuleivät hyvän kahvin tai esimerkiksi After eight -kahvin kanssa.
Lue myös Anna.fi: Näin leivotaan appelsiini-pähkinäpikkuleivät
Kommentoi
Kommentoi juttua: Herrasväen pikkuleivät
Tämä on juuri se ikivanha ja loistava ohje, jonka löysin oman mummoni – edelleen – ikivanhasta keittokirjasta: ilman kananmukaa, leivinjauhetta ja ehdottomasti peunajauhojen kera.
Vähän helpotusta tekemiseen:
Äitini leipoo näitä fiksusti: muotoile taikinasta tanko, jonka leikkaat noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Koverra jokaisen kiekon keskelle kuoppa, jonka täytät paistonkestävällä vadelma tai omena-kanelimarmeladilla.
Itse ajattelin kokeilla seuraavaa: muotoilen taikinasta tangon, jonka leikkaan ohuiksi kiekoiksi. Paistan kiekot ja täytän itse tehdyllä, paksulla vadelmahillolla, sekä kierittelen valmiit pikkuleivät sokerissa tai ripottelen päälle tomusokeria. Taikinan kauliminen on joskus haasteellista; tässä taikinaan ei käsittelyn aikana tarvita yhtään ylimääräisiä jauhoja. Kun tanko on tasapaksu ja kiekot yhtä ohuita, on lopputulos hyvä. Ja täytyyhän käsin tehtyjen näyttää käsin tehdyiltä. 🙂