Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Janssoninkiusaus Leif Mannerströmin tapaan

Janssoninkiusaus on klassikoruoka. Tämä resepti on peräisin ruotsalaiselta gourmetkokilta, Leif Mannerströmiltä. ”Janssoninkiusaus on fantastista ja tämä on paras ohje siihen.”, kertoo Leif, joka nauttii ruotsalaiseen tapaan janssoninkiusauksesta joulupöydässä. "Älä huuhdo perunoita suikaloimisen jälkeen, sillä niissä oleva tärkkelys sitoo kermaa", vinkkaa Leif. Suomessa tätä perunoista, anjovisfileistä ja kermasta syntyvästä edullisesta, helposta ja maukkaasta arkiruoasta nautitaan arkena, saunailtana ja usein juhlien yöruokana.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Janssoninkiusaus:

  • 6 kpl suurta perunaa (noin kilo)
  • 3 rkl voita
  • 2 kpl sipulia
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 rkl mätitahnaa
  • 200 g anjovisfileitä
  • 1 rkl siivilöityä korppujauhoa
  • suolaa
  • pippuri

Janssoninkiusauksen koristeluun:

  • anjovisfileitä

Valmistusohje

Janssoninkiusaus Leif  Mannerströmin tapaan tehdään näin:

1. Kuori perunat ja pane ne kylmään veteen. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka tai valurautapannu.

2. Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi. Ruskista kevyesti voissa.

3. Sekoita mätitahna kermaan. Leikkaa perunat suikaleiksi veitsellä tai monitoimikoneessa. ”Älä huuhdo perunoita suikaloimisen jälkeen, sillä niissä oleva tärkkelys sitoo kermaa”, vinkkaa Leif.

4. Pane perunat, sipulit ja anjovisfileet kerroksittain vuokaan tai pannuun. Ripottele kerrosten väliin suolaa ja pippuria. Kaada mätitahna-kermaseos päälle ja ripottele pinnalle korppujauhetta. Koristele anjovisfileillä.5. Paista uunin keskitasolla 45-60 minuuttia, kunnes kerma on kiehunut kokoon ja perunat ovat pehmeitä. Tarjoile janssoninkiusaus näkkileivän kanssa. HUOM! Älä huuhdo perunoita suikaloimisen jälkeen, sillä niissä oleva tärkkelys sitoo kermaa.

5. Nauti janssoninkiusaus esimerkiksi maukkaiden herkkukurkkujen ja etikkapunajuurien kanssa.

Janssoninkiusaus
Tämä resepti on peräisin ruotsalaiselta gourmetkokilta, Leif Mannerströmiltä. ”Janssoninkiusaus on fantastista ja tämä on paras ohje siihen.”, kertoo Leif, joka nauttii ruotsalaiseen tapaan janssoninkiusauksesta joulupöydässä. Kuva: Riikka Hurri

Kokeile myös muita maukkaita kotiruokareseptejä: Makaronilaatikko Lihapullat Kaalikääryleet Ruoka.fi: Siskonmakkarakeitto

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Janssoninkiusaus Leif Mannerströmin tapaan

MG

Ajovisfileissä on niin paljon suolaa että ylimäärästä suolaa ei pidä lisätä, jai missään nimessä tätä anjovis lientä!!!! pari valkosipulinkynttä ja vähän raavittua muskotpähkinää tekee jansonista herkullisen.Tätä ei tiennyt Herr Jansson silloin kun hän laIttoi ensimmäisen Jannsonin kiusauksen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.