
Kesäkurpitsalasagne
Gluteeniton lasagne tehdään kesäkurpitsoista. Maku tiivistyy, kun viipaleet paistetaan kuivalla pannulla ja niistä haihdutetaan ylimääräinen neste pois. Mukana ovat lasagnen klassiset täytteet, jauhelihakastike ja parmesaanilla maustettu valkokastike. Vain pastalevyt vaihdetaan kesäkurpitsaan.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Kesäkurpitsalasagne
- 4 kesäkurpitsaa
Jauhelihakastike
- 2 sipulia
- 2 valkosipulia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 400 g naudan jauhelihaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 rkl tuoretta oreganoa
- 1 rkl tuoretta timjamia
- 2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl balsamicoa
Parmesaani-valkokastike
- 3 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 8 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- ¼ tl jauhettua muskottipähkinää
- 2 dl parmesaanijuustoa raastettuna
Pinnalle
- 3 dl juustoraastetta
Valmistusohje
Kesäkurpitsalasagne valmistuu helposti näin:
1. Leikkaa neljä kesäkurpitsaa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paahda viipaleet kuivalla parilalla tai pannulla molemmilta puolilta, kunnes viipale on ruskistunut kauniisti ja neste lähes haihtunut. Nosta sivuun odottamaan. Tämä välivaihe vie aikaa, mutta on sen arvoinen. Kesäkurpitsasta haihtuu neste ja paahteisuus tuo oman vivahteen ruoalle.
2. Hienonna kaksi sipulia ja kaksi valkosipulinkynttä. Ruskista paistokasarissa 400 grammaa naudan jauhelihaa tilkassa rypsiöljyä. Lisää puolessa välissä paistoa sipulit ja jatka paistamista, kunnes jauheliha on ruskistunut hyvin. Lisää kaksi ruokalusikallista tomaattipyreetä, ruokalusikallinen tuoretta oreganoa, ruokalusikallinen tuoretta timjamia, kaksi tölkkiä tomaattimurskaa sekä teelusikallinen suolaa, teelusikallinen sokeria ja teelusikallinen balsamicoa. Anna porista noin 20 minuuttia.
3. Sulata teräskattilassa kolme ruokalusikallista voita ja lisää kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja. Vatkaa voi ja jauhot muruksi. Lisää pari desiä maitoa ja sekoita koko ajan. Lisää maitoa pikkuhiljaa ja jatka sekoittamista. Tarvitset yhteensä kahdeksan desilitraa maitoa. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Sekoita välillä. Mausta teelusikallisella suolaa ja 1/4 teelusikallisella muskottipähkinää. Lisää kaksi desilitra parmesaania ja sekoita hyvin. Siirrä kastike pois levyltä.
4. Kokoa lasagne uunivuokaan (20 cm x 30 cm) niin, että pohjalle tulee vähän jauhelihakastiketta ja valkokastiketta. Lado päälle kesäkurpitsaviipaleita. Jatka kokoamista ja ripottele väleihin myös juustoraastetta. Jätä viimeiseksi kerrokseksi valkokastiketta ja juustoraastetta.
5. Paista kesäkurpitsalasagne 190 asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä ennen syömistä.
Vinkki: Jos haluat hukata kesäkurpitsasadon herkullisiin ruokiin, kokeile kesäkurpitsa-halloumipihvejä ne kokataan vain kuudesta raaka-aineesta!
Lue myös Anna.fi: Keittoa, pastaa, lasagnea, gratiinia – poimi parhaat kesäkurpitsareseptit ja loihdi kesän ihanimmat herkut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesäkurpitsalasagne
Tätä täytyy kokeilla
Tätä täytyy kokeilla
Täytyy kokeilla
Ohje on hieman ristiriitainen, kun kesäkurpitsan itketykseen ohjeistetaan käyttämään reilusti suolaa ja samalla ohjeessa lukee 1/4 tl, mikä ei todellakaan ole reilusti.. Suolahan kuitenkin pestään pois kesäkurpitsoista. Kastikkeesta tulee melko vetinen tällä vesimäärällä, liekö tarkoituksenmukaista..?
Painovirhepaholainen kasvisliemen määrässä korjattu reseptiin. Alkuvaiheessa suolaa ripotellaan kesäkurpitsaviipaleisiin todellakin runsaasti, suolan määrää on vaikea arvioida, ehkä noin ruokalusikallinen tai vähän enemmän. Suola huuhdotaan sitten pois. Ja kesäkurpitsaviipaleet pitää kuivata hyvin huuhtelun jälkeen.