Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Lämminsavulohi

Lämminsavulohi ja lipstikkamajoneesi on juhannuksen hitti! Pikantti lipstikkamajoneesi, saaristolaisleipämurut ja kevyesti suolatut kurkut nostavat lohen uudelle tasolle.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
5  annosta

Ainekset

Lämminsavulohi

  • 750 g lämminsavulohta
  • 1 avomaankurkku
  • 1 tl sormisuolaa

Lipstikkaöljy

  • 1 iso nippu lipstikkaa (käytä vain lehdet)
  • (jääpaloja jääkylpyä varten)
  • 1 ½ dl oliiviöljyä
  • 1 ½ dl rypsiöljyä

Majoneesi

  • 2 kananmunan keltuaista
  • 2 tl dijoninsinappia
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • ¼ tl suolaa

Viimeistely

  • 1-2 saaristolaisleipäviipaletta
  • 2 rkl syötäviä kukkia
  • 1 tl timjamia

Valmistusohje

Lämminsavulohi, lipstikkamajoneesi ja suolatut kurkut valmistuvat helposti näin:

  1. Valmistele kurkut. Pese avomaankurkku ja viipaloi se mahdollisimman ohueksi. Laita kurkkuviipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon teelusikallinen sormisuolaa. Jätä tekeytymään.
  2. Valmistele jääkylpy. Kaada kulhoon kylmää vettä ja lisää kourallinen jääpaloja.
  3. Ryöppää iso nippu lipstikanlehtiä. Kiehauta kattilassa vettä. Lisää lipstikat kiehuvaan veteen ja anna pehmetä noin 10 sekunnin ajan. Nosta lipstikat reikäkauhalla jääveteen ja jätä jäähtymään hetkeksi.
  4. Purista lipstikasta vesi pois. Lisää se ja puolitoista desilitraa oliiviöljyä sekä puolitoista desilitraa rypsiöljyä tehosekoittimeen. Sekoita kovalla teholla niin kauan, että lipstikan lehtivihreä irtoaa ja lopputuloksena on tasaisen vihreä seos. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi. Käytä vain vihreä öljy. Lehtiaineksen voi pakastaa pastakastiketta tai pestoa varten.
  5. Valmista majoneesi kapeassa ja korkeassa kannussa. Lisää kaksi kananmunankeltuaista, kaksi teelusikallista dijoninsinappia, ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja neljäsosa teelusikallinen suolaa pohjalle. Kaada puolet vihreästä öljystä päälle. Aseta sauvasekoitin kannun pohjalle ja käynnistä. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylös, koko ajan sekoittaen niin että majoneesista tulee paksua. Lisää loppu öljy ja sekoita sauvasekoittimella tasaisen vihreäksi majoneesiksi. Siirrä majoneesi pursotinpussiin odottamaan.
  6. Nosta 750 grammaa lämminsavulohta tarjoiluvadille. Levitä pehmenneet, suolatut kurkut lohen päälle limittäin ohueksi kerrokseksi. Murusta päälle yhdestä kahteen viipaletta saaristolaisleipää. Pursota sinne tänne pieniä nokareita lipstikkamajoneesia ja viimeistele lämminsavulohi syötävillä kukilla ja tuoreilla yrteillä.

Vinkki! Tarjoa majoneesi pienestä kulhosta perunoiden ja misovoin kanssa.

lämminsavulohi ja lipstikkamajoneesi

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 13/2033.

Lue myös Anna.fi: Grillattu entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi


Kommentoi

Kommentoi juttua: Lämminsavulohi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.