Lämminsavulohi
Lämminsavulohi ja lipstikkamajoneesi on juhannuksen hitti! Pikantti lipstikkamajoneesi, saaristolaisleipämurut ja kevyesti suolatut kurkut nostavat lohen uudelle tasolle.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 5 annosta
Ainekset
Lämminsavulohi
- 750 g lämminsavulohta
- 1 avomaankurkku
- 1 tl sormisuolaa
Lipstikkaöljy
- 1 iso nippu lipstikkaa (käytä vain lehdet)
- (jääpaloja jääkylpyä varten)
- 1 ½ dl oliiviöljyä
- 1 ½ dl rypsiöljyä
Majoneesi
- 2 kananmunan keltuaista
- 2 tl dijoninsinappia
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- ¼ tl suolaa
Viimeistely
- 1-2 saaristolaisleipäviipaletta
- 2 rkl syötäviä kukkia
- 1 tl timjamia
Valmistusohje
Lämminsavulohi, lipstikkamajoneesi ja suolatut kurkut valmistuvat helposti näin:
- Valmistele kurkut. Pese avomaankurkku ja viipaloi se mahdollisimman ohueksi. Laita kurkkuviipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon teelusikallinen sormisuolaa. Jätä tekeytymään.
- Valmistele jääkylpy. Kaada kulhoon kylmää vettä ja lisää kourallinen jääpaloja.
- Ryöppää iso nippu lipstikanlehtiä. Kiehauta kattilassa vettä. Lisää lipstikat kiehuvaan veteen ja anna pehmetä noin 10 sekunnin ajan. Nosta lipstikat reikäkauhalla jääveteen ja jätä jäähtymään hetkeksi.
- Purista lipstikasta vesi pois. Lisää se ja puolitoista desilitraa oliiviöljyä sekä puolitoista desilitraa rypsiöljyä tehosekoittimeen. Sekoita kovalla teholla niin kauan, että lipstikan lehtivihreä irtoaa ja lopputuloksena on tasaisen vihreä seos. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi. Käytä vain vihreä öljy. Lehtiaineksen voi pakastaa pastakastiketta tai pestoa varten.
- Valmista majoneesi kapeassa ja korkeassa kannussa. Lisää kaksi kananmunankeltuaista, kaksi teelusikallista dijoninsinappia, ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja neljäsosa teelusikallinen suolaa pohjalle. Kaada puolet vihreästä öljystä päälle. Aseta sauvasekoitin kannun pohjalle ja käynnistä. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylös, koko ajan sekoittaen niin että majoneesista tulee paksua. Lisää loppu öljy ja sekoita sauvasekoittimella tasaisen vihreäksi majoneesiksi. Siirrä majoneesi pursotinpussiin odottamaan.
- Nosta 750 grammaa lämminsavulohta tarjoiluvadille. Levitä pehmenneet, suolatut kurkut lohen päälle limittäin ohueksi kerrokseksi. Murusta päälle yhdestä kahteen viipaletta saaristolaisleipää. Pursota sinne tänne pieniä nokareita lipstikkamajoneesia ja viimeistele lämminsavulohi syötävillä kukilla ja tuoreilla yrteillä.
Vinkki! Tarjoa majoneesi pienestä kulhosta perunoiden ja misovoin kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 13/2033.
Lue myös Anna.fi: Grillattu entrecôte ja lipstikka-sitruunavoi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lämminsavulohi