Reseptit
yli 60 min
16
Kiitos

Kylmäsavulohipiirakka ja graavattu keltuainen

Kylmäsavulohipiirakka on suolaisten piirakoiden klassikko ja varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tämän lohipiirakan juju on graavattu keltuainen, jota raastetaan valmiin leivonnaisen pinnalle.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Pohja

100 g voita
100 g vehnäjauhoja
100 g juustoraastetta (esim. emmentaalia)

Täyte

100 g kylmäsavulohta
1/3 purjoa
50 g juustoraastetta (mietoa mozzarellaraastetta)
1/2 dl tilliä hienonnettuna
150 g ranskankermaa
2 kananmunaa
Mainos

Graavattu keltuainen

2 keltuaista
2 dl sokeria
2 dl hienoa merisuolaa

Koristelu

70 g versoja

Valmistusohje

  1. Kylmäsavulohipiirakka maistuu taivaalliselta graavattujen keltuaisten kanssa. Valmista graavatut keltuaiset kolme päivää ennen piirakan tarjoamista. Niiden pitää graavautua vähintään kolme päivää. Sekoita syvän lautasen pohjalla yksi desilitra sokeria ja yksi desilitra hienoa merisuolaa. Erottele kahdesta kananmunasta valkuainen ja kaada keltuainen suoraan kuoresta sokeri-suolapedille. Toista toisen munan kanssa. Sekoita yksi desilitra sokeria ja yksi desilitra hienoa merisuolaa. Peitä seoksella keltuaiset. Vuoraa lautanen kelmulla, nosta jääkaappiin kolmeksi päiväksi. Sen jälkeen keltuaiset huuhdellaan ylimääräisestä sokeri-suolaseoksesta ja raastetaan ruoan päälle.
  2. Tee piirakan pohja. Sekoita sata grammaa huoneenlämpöistä voita, sata grammaa vehnäjauhoja ja sata grammaa juustoraastetta käsin tiiviiksi palloksi. Litistä littanaksi ja nosta jääkaappiin tunniksi. Painele viilentynyt pohja piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Kostuta käsiä vähän kylmällä vedellä tai ota paineluavuksi jauhoja. Taikinasta riittää kahteen pienempään pitkulaiseen tai yhteen suureen (28 cm) pyöreään vuokaan.
  3. Pilko sata grammaa kylmäsavulohta kuutioiksi. Pese pala purjoa hyvin ja viipaloi se ohuen ohueksi. Ripottele pohjan päälle lohta, purjoa ja 50 grammaa mietoa juustoraastetta esimerkiksi mozzarellaa. Sekoita puoli desilitraa hienonnettua tilliä, 150 grammaa ranskankermaa ja kaksi kananmunaa kevyesti haarukalla. Kaada vuokaan. Paista kylmäsavulohipiirakka 220-asteisen uunin keskitasolla 25-35 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Koristele kylmäsavulohipiirakka versoilla ja raasta päälle graavattua keltuaista.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/20.

Katso myös: Täydellinen lohipiirakka syntyy Kotilieden ohjeella

Anna.fi/ruoka:  Savulohi-parsapiirakka

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kylmäsavulohipiirakka ja graavattu keltuainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X