Mamsellin piparkakut
Kotilieden ruokatoimittajana toiminut Inga Aaltonen on 1970-luvulla kehitellyt näiden mamsellin piparkakkujen ohjeen. Hän halusi taikinan, jota voi ryhtyä leipomaan ilman seisottamista. Hän pyrki myös löytämään ratkaisun samoihin aikoihin valalla olleen suomalaiseen seitsemän sortin kahvipöytä-villitykseen; Ingan mielestä yksi hyvä pipari riittää tarjottavaksi ja piparin voi tarjota vaikka sinihomejuuston parina.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 107 annosta
Ainekset
Mamsellin piparkakut:
- 125 g voita tai margariinia
- 1.5 dl sokeria
- 1 dl siirappia
- 2-3 tl kanelia
- 1-2 tl inkivääriä
- 1-2 tl neilikkaa
- 1-2 tl kardemummaa
- (maustepippuria)
- 1 kananmuna
- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
Valmistusohje
- Hiero pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi, mausteet ja kananmuna. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää jauhot taikinaan nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten pipareista ei tule rapeita.
- Voit kaulia taikinan saman tien jauhotetulla leivinpöydällä. Taikina maustuu ja tulee kuitenkin helpommin kaulittavaksi, jos sen annetaan olla viileässä seuraavaan päivään.
- Ota taikinasta osa kerrallaan, pyöritä palloksi ja taputtele jauhotetuin käsin litteäksi. Kauli kevyesti jauhotetulla kaulimella ja varmista, ettei taikina tartu pöytään. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikinaa on helppoa kaulia. Ota taikinalevystä muotilla kakkuja leivinpaperille.
- Paista 175 asteessa 5-10 minuuttia pipareiden koosta ja paksuudesta riippuen. Jäähdytä piparit ja säilytä tiiviissä tölkissä.
Katso myös: Kuorrutus kruunaa piparkakut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mamsellin piparkakut