Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Paraisten piparkakut

Paraisten piparkakut ovat yksi Suomen leivotuimmista pipareista. Suosittu resepti on alkuperin peräisin saaristosta, mutta ohje on muuttunut vuosien varrella, eikä alkuperäisestä ohjeesta ole tietoa. Monessa kodissa on oma Paraisten piparkakkujen ohje. Perinteisesti taikinaan tulee vehnäjauhojen lisäksi perunajauhoja, joka tekee pipareista ihanan rapeat.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Paraisten piparkakut

  • 250 g voita
  • 200 g sokeria
  • 1 kananmuna
  • 100 g siirappia
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 200 g perunajauhoja
  • 300 g vehnäjauhoja

Valmistusohje

Paraisten piparkakut leivotaan helposti näin:

  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  2. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja siirappi. Jatka sekoittamista kunnes kananmuna on sekoittunut hyvin taikinaan.
  3. Sekoita mausteet jauhoihin ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sulje sekoituskulho kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin yöksi.
  5. Ota kulhon huoneenlämpöön ja jaa taikina muutamaan osaan. Jätä yksi osa pöydälle kaulittavaksi. työstä taikinaa vain sen verran, kuin paistat kerralla. Kylmää taikinaa on helpompi käsitellä. Säilytä loput kelmuun käärittynä jääkaapissa.
  6. Kauli taikina ohueksi. Voit ripotella pöydälle vähän jauhoja, mutta älä lisää niitä liikaa, ettei pipareista tule kovia.
  7. Ota muotilla haluamasi muotoisia piparkakkuja ja nosta piparit leivinpaperin päälle pellille.
  8. Siirrä samankokoiset kuviot samalle uunipellille. Näin ne kypsyvät yhtä aikaa.
  9. Paista Paraisten piparkakut 200 asteessa uunin keskiosassa 6–8 minuuttia.

Kurkkaa mummin piparkakkutaikinan ohje tästä.

Lue myös Anna.fi: Testaa piparipalloja tällä ohjeella

Paraisten piparkakut pysty
Paraisten piparkakut ovat Suomen yksi suosituimmista pipariohjeista. © iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paraisten piparkakut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.