Reseptit

Marjapuuro uunissa

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

  • 1 l vettä
  • 3 dl karkeita ruisjauhoja
  • 2 dl puolukkasurvosta
  • noin 1 dl sokeria
  • 0.5 tl suolaa

Valmistusohje

Marjapuuro uunissa

1. Vispaa ruisjauhot kiehuvaan veteen. Lisää puolukkasurvos, sokeri ja suola.

2. Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä miedolla lämmöllä ensin 150-asteessa puoli tuntia. Alenna lämpö 100-asteiseksi ja jatka kypsennystä vähintään 1,5 tuntia. Puuroa voi hauduttaa 100-asteessa vaikka yön yli tai viitisen tuntia, jolloin se imeltyy makeammaksi.

3. Makeuttamiseen voi käyttää sokerin sijasta siirappia tai ruokokidesokeria. Puuron voi valmistaa myös mustikoista tai karpaloista.
Puuro nautitaan kylmänä tai lämpimänä maidon kera.

  • Ohje: Terttu Laaksonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marjapuuro uunissa

MaireE

Monessa ohjeessa on liikaa sokeria kuten tässäkin. Laitoin vain 1 rkl ja hyvää tuli. Nesteeksi veden sijaan laitoin kotijuuston teosta jäänyttä juustoheraa. Teen toistekin.

Imelletyt erilaiset puurot

Kun puuron imeltää viljan amylaasilla, niin silloin sokerilla ja siirapilla makeuttaminen on turhaa. Jos makeutta tarvitaan lisää niin silloin lautaselle lisätään sirotesokeria.

Oikeaoppisesti imelletty puuro:

1. Sekoita puuroainekset kattilassa alle 78 asteiseen veteen. Hyvä lämpötila on 72-75 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa. Kaikki puuron raaka-aineet ei imelly, koska joitakin on valmistusvaiheessa lämpökäsitelty 78 asteessa tai kuumemmassa. Imeltymiseen riittää kun osa raaka-aineista sisältää aktiivista imeltymisentsyymiä. Suolaa ei tässä vaiheessa lisätä.
Sekoittamisen jälkeen puuron tulee olla notkeaa.

2. Laita puurokattila noin 65-70 asteiseen uuniin. Anna puuron imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita puuroa imeltymisen aikana 2-3 kertaa.

3. Puuro valmistuu kätevästi uunissa, mutta puuron voi kypsentää myös keittämällä. Keittämällä kypsentämien on suuritöistä, koska puuroa tulee sekoittaa koko keittämisen ajan.

Siis kypsennä uunissa. Laita puuro uunivuokaan ja kypsennä 120-130 asteisessa uunissa 3-4 tuntia.

Imellettyä puuroa voi valmistaa käytännössä kaikista viljoista ja puuroaineksista. Lisäämällä runsaasti marjoja tai hedelmää, saadaan erilaisia imellettyjä marja ja hedelmäpuuroja.
Nesteenä voi käyttää vettä, maitoa tai erilaisia mehuja.

Merja

Hurjan pitkä valmistusaika.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.