
Mustikkakukko
Mustikkakukko tuoreista mustikoista valmistettu , rättänä, on ikimuistoisen hyvä suomalainen kesäherkku. Samaan tapaan voit valmistaa pienissä ruukuissa annoksina tarjottavia pikkurättänöitä. Syksyllä täytteeksi sopivat mainiosti myös puolukat. Rättänän voi pakastaa, sulattaa ja kuumentaa uunissa ennen tarjoamista.on parhaimmillaan, kun se tehdään tuoreista mustikoista. Mutta onnistuu rättänä myös pakastemustikoista, joukkoon voi lisätä myös pakastevadelmia.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Ainekset
Mustikkakukko:
- 250 g voita tai juoksevaa margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- noin 1 dl ohrajauhoja
- 3-3,5 dl ruisjauhoja
täyte:
- 1.5 l mustikoita, sokeria
Valmistusohje
Mustikkakukko eli rättänä valmistuu näin:
- Sekoita sulatettuun rasvaan sokeri ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikinaa ohueksi kuoreksi voideltuun uunivuokaan tai saviruukkuun ja sen reunoille. Säästä vajaa kolmannes taikinasta kanneksi.
- Kaada keskelle mustikat ja ripottele mausteeksi sokeria. Taputtele loput haprakasta taikinasta pieniksi levyiksi ja rakenna niistä mustikkakukkoon kansilevy. Ummista reunat pyyhkimällä reuna tasaiseksi.
- Paista noin 200 asteessa tai kiertoilmauunissa 175 asteessa noin tunnin ajan. Kuori ei saa palaa hitaan kypsymisen aikana. Tarjoa jälkiruoaksi haaleana tai kylmänä vaniljakastikkeen tai vaniljasokerilla maustetun (Hyla-)kermavaahdon kanssa.
Lue myös: Kesän parhaat mustikkaherkut
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Mustikka-talkkunajuoma
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mustikkakukko