Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ohueksi viipaloitu raaka kala Tony Ilmonin tapaan

Raaka kala Tony Ilmonin tapaan on Sikke Sumarin miehen loistokas kalaruoka. Kalan salaisuutensa on yksinkertaisuus ja tuoreet raaka-aineet. Raaka kala maustetaan sormisuolalla ja juuri oikealla määrällä tilliä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4 annosta

Ainekset

Raaka kala Tony Ilmonin tapaan

  • 1 tuore lohi- tai siikafilee
  • 1 tl laadukasta sormisuolaa esim. Maldon
  • 2 oksaa tuoretta tilliä

Valmistusohje

Ohueksi viipaloitu raaka kala Tony Ilmonin tapaan valmistuu helposti näin:

  1. Ota yksi todella tuore lohifilee tai siikafilee. Kalan täytyy olla todella tuoretta ja laadukasta. Tähän ohjeeseen ei käy useita päiviä sitten pyydetty kala. Varmista siis pyyntipäivä kalakauppiaaltasi. Tämä on niin sanottu pohjoismaalainen versio sashimista.
  2. Jos kalakauppias ei ole putsannut fileitä, tee se itse. Lohen kohdalla leikkaa terävällä veitsellä pois kylkiruodot ja vatsalihan rasvaisemmat osat. Nypi huolellisesti pois kaikki pystyyn nousevat ruodot.
  3. Aloita viipaloiminen pään puolelta. Leikkaa erittäin ohuita ja tasaisia viipaleita, mieluiten yhdellä vedolla. Se ei ole vaikeaa, jos veitsi on terävä ja tarpeeksi pitkä. Muista leikata pois selkäruodon molemmin puolin olevat lihan tummat osat. Se onnistuu parhaiten taittamalla sivu (taittokohta on selkäruodon kohdalla) ja vetämällä tummat osat yhdellä vedolla. Aseta haluamasi määrä viipaleita isolle laakealle vadille. Tärkeää on, että viipaleet laitetaan vieri viereen, ei päällekkäin.
  4. Ota nteelusikallinen sormisuolaa kämmenelle ja riko suolakiteet kevyesti sormilla. Sirota suolaa tasaisesti lohiviipaleiden päälle. Anna vetäytyä tunti tai pari kylmässä.
  5. Juuri ennen tarjoilua voit laittaa kalan päälle pari oksaa tuoretta tilliä. Ei siis missään nimessä liian paljoa, muutama tillinoksa riittää. Haluttaessa lisämausteena voi käyttää hiukan mustapippuria. Myös suolaa voi lisätä hiukan, oman maun mukaan.
  6. Siian käsittely on periaatteessa sama kuin lohiohjeessa muutamalla käytännön erolla. Siian koko on huomattavasti pienempi ja tummia lihan osia ei pidä leikata pois. Käytä suolaa vähemmän suhteessa loheen. Toimi muutoin samoin kuin lohen kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 13/20.

Lue myös: Kalan graavaus – näin onnistut

Lue myös Anna.fi: Sashimiveneet

Raakaa lohta Sikke Sumarin miehen Tony Ilmonin tapaan.
Raakaa lohta Sikke Sumarin miehen Tony Ilmonin tapaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ohueksi viipaloitu raaka kala Tony Ilmonin tapaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.