
Oskarinleipä
Oskarinleipä on tuttu klassikko, johon kuuluu parsa ja katkaravut. Possunleike tekee leivästä kokonaisen aterian.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
Ainekset
Oskarinleipä
- 2 vaaleaa leipäviipaletta
- 2 rkl voita
Täyte
- 2 valmiiksi leivitettyä porsaan wienerleikkettä
- 2 rkl voita ja rypsiöljyä
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 4 vihreää tuoretta parsaa
- 1 ½ dl katkarapuja suolaliemessä
- 1 rkl sitruuanmehua
Choronkastike
- 1 salottisipuli
- 2 rakuunanoksaa
- 2 persiljanoksaa
- 1 dl punaviinietikkaa
- ½ dl vettä
- 5 kokonaista valkopippuria
- 125 g voita
- 2 kananmunan keltuaista
- 1 rkl tomaattipyreetä
- ¼ tl suolaa
Koristelu
- 1 dl pieniä salaatinversoja
Valmistusohje
Oskarinleipä valmistuu helposti näin:
- Nosta puolitoista desilitraa katkarapuja suolaliemessä siivilään valumaan ja siirrä jääkaappiin. Valmista choronkastike. Hienonna iso salottisipuli. Ota kaksi rakuunanoksaa ja kaksi persiljanoksaa. Riivi yrttien varsista lehdet ja hienonna. Mittaa kattilaan desilitra punaviinietikkaa, puoli desilitraa vettä, salottisipulit, rakuunan ja persiljan varret sekä viisi kokonaista valkopippuria. Keitä kastikepohjaa kasaan, kunnes jäljellä on puolet. Siivilöi liemi ja lisää paksupohjaiseen kattilaan tai vesihaudekattilaan. Sulata toisessa kattilassa 125 grammaa voita.
- Lisää kastikepohjaan kaksi keltuaista ja kuumenna aineksia miedolla lämmöllä kunnolla vispaten, kunnes seos hieman sakenee. Siirrä kattila liedeltä ja jatka sekoittamista. Lisää voisulaa joukkoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen.
- Mausta kastike ruokalusikallisella tomaattipyreetä, yrteillä ja neljäsosa teelusikallisella suolaa. Älä enää kuumenna, vaan peitä kastike kelmulla, kunnes leivän loput ainekset ovat valmiita.
- Ota neljä tuoretta parsaa. Katkaise parsoista kova tyvi pois. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 2–3 minuuttia. Kuumenna kaksi ruokalusikallista voita ja rypsiöljyä vaahtoavaksi. Paista kaksi valmiiksi leivitettyä porsaan wienerleikettä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Mausta ravut ruokalusikallisella sitruunanmehua. Voitele leivät kahdella ruokalusikallisella voita ja paista samalla pannulla pihvien kanssa. Kokoa leivät nostamalla pihvit leipien päälle. Lisää kastike, parsat ja ravut. Koristele pienillä salaatinversoilla.
Vinkki! Tarjoa oskarinleipä brunssilla mimosan kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 19/2023.
Lue myös Anna.fi: Savukalaleipä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Oskarinleipä