Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Oskarinleipä

Oskarinleipä on tuttu klassikko, johon kuuluu parsa ja katkaravut. Possunleike tekee leivästä kokonaisen aterian.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
2  annosta

Ainekset

Oskarinleipä

  • 2 vaaleaa leipäviipaletta
  • 2 rkl voita

Täyte

  • 2 valmiiksi leivitettyä porsaan wienerleikkettä
  • 2 rkl voita ja rypsiöljyä
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • 4 vihreää tuoretta parsaa
  • 1 ½ dl katkarapuja suolaliemessä
  • 1 rkl sitruuanmehua

Choronkastike

  • 1 salottisipuli
  • 2 rakuunanoksaa
  • 2 persiljanoksaa
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • ½ dl vettä
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 125 g voita
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • ¼ tl suolaa

Koristelu

  • 1 dl pieniä salaatinversoja

Valmistusohje

Oskarinleipä valmistuu helposti näin:

  1. Nosta puolitoista desilitraa katkarapuja suolaliemessä siivilään valumaan ja siirrä jääkaappiin. Valmista choronkastike. Hienonna iso salottisipuli. Ota kaksi rakuunanoksaa ja kaksi persiljanoksaa. Riivi yrttien varsista lehdet ja hienonna. Mittaa kattilaan desilitra punaviinietikkaa, puoli desilitraa vettä, salottisipulit, rakuunan ja persiljan varret sekä viisi kokonaista valkopippuria. Keitä kastikepohjaa kasaan, kunnes jäljellä on puolet. Siivilöi liemi ja lisää paksupohjaiseen kattilaan tai vesihaudekattilaan. Sulata toisessa kattilassa 125 grammaa voita.
  2. Lisää kastikepohjaan kaksi keltuaista ja kuumenna aineksia miedolla lämmöllä kunnolla vispaten, kunnes seos hieman sakenee. Siirrä kattila liedeltä ja jatka sekoittamista. Lisää voisulaa joukkoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen.
  3. Mausta kastike ruokalusikallisella tomaattipyreetä, yrteillä ja neljäsosa teelusikallisella suolaa. Älä enää kuumenna, vaan peitä kastike kelmulla, kunnes leivän loput ainekset ovat valmiita.
  4. Ota neljä tuoretta parsaa. Katkaise parsoista kova tyvi pois. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 2–3 minuuttia. Kuumenna kaksi ruokalusikallista voita ja rypsiöljyä vaahtoavaksi. Paista kaksi valmiiksi leivitettyä porsaan wienerleikettä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Mausta ravut ruokalusikallisella sitruunanmehua. Voitele leivät kahdella ruokalusikallisella voita ja paista samalla pannulla pihvien kanssa. Kokoa leivät nostamalla pihvit leipien päälle. Lisää kastike, parsat ja ravut. Koristele pienillä salaatinversoilla.

Vinkki! Tarjoa oskarinleipä brunssilla mimosan kanssa.

oskarinleipä

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 19/2023.

Lue myös Anna.fi: Savukalaleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Oskarinleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.