Pullakranssi
Pullakranssi tuo vaihtelua perinteiselle pullapitkolle. Sisältä paljastuu mehevä vanilja-luumutäyte. Sido kultainen nauha kranssin ympärille ja anna se lahjaksi.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
Ainekset
Sahramiliemi
- 1-2 ps (à 0,5 g) sahramia
- 1 sokeripala tai 1 tl sokeria
- 1 ½ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa
Pullataikina
- 5 dl maitoa tai vettä
- 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 2 dl rypsiöljyä
- 14 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 200 g vaniljakreemiä (Valio)
- 1 ½ dl luumumarmeladia
Voiteluun
- 1 kananmuna
Pinnalle
- 1 rkl tomusokeria
Valmistusohje
Pullakranssi valmistuu helposti näin:
- Valmista ensin sahramiliemi. Murskaa morttelissa yhdestä kahteen pussia sahramia ja yksi sokeripala tai teelusikallinen sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle puolitoista ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
- Mittaa viisi desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon kaksi pussia kuivahiivaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista jauhettua kardemummaa, teelusikallinen suolaa, kaksi desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla. Lisää loput eli toiset seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla.
3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala kapeaksi (30 cm x 38 cm), suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä levyn keskiosaan, 10 cm:n alueelle puolet eli 3/4 desilitraa luumumarmeladia. Levitä päälle puolet eli sataa grammaa vaniljakreemiä.
4. Leikkaa molempiin reunoihin 2 cm:n levyisiä kaistaleita täytteeseen saakka.
5. Aloita punominen jommastakummasta päästä kääntämällä molemmin puolin kaistaleet ristiin. Jatka punomista koko pullapitko. Kierrä pullapitko kranssin muotoon ja aseta keskelle pieni uunin kestävä kulho tai kuppi. Nipistä päät yhteen. Tee toinen taikinapala samoin. Nosta kohoamaan kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Voitele kranssit kananmunalla.
6. Paista yksitellen 175-asteisessa tai molemmat pellit samaan aikaan 160 asteisessa kiertoilmauunissa ensin 30 minuuttia. Poista varovasti keskeltä kulhot ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä ja koristele pullakranssi tomusokerilla.
Vinkki! Tarjoa pullakranssi lämpimän rosee-persimonglögin kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.
Lue myös Anna.fi: Pähkinä-toffeeboston
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pullakranssi