Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pullakranssi

Pullakranssi tuo vaihtelua perinteiselle pullapitkolle. Sisältä paljastuu mehevä vanilja-luumutäyte. Sido kultainen nauha kranssin ympärille ja anna se lahjaksi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
30  annosta

Ainekset

Sahramiliemi

  • 1-2 ps (à 0,5 g) sahramia
  • 1 sokeripala tai 1 tl sokeria
  • 1 ½ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa

Pullataikina

  • 5 dl maitoa tai vettä
  • 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 14 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 200 g vaniljakreemiä (Valio)
  • 1 ½ dl luumumarmeladia

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Pinnalle

  • 1 rkl tomusokeria

Valmistusohje

Pullakranssi valmistuu helposti näin:

  1. Valmista ensin sahramiliemi. Murskaa morttelissa yhdestä kahteen pussia sahramia ja yksi sokeripala tai teelusikallinen sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle puolitoista ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
  2. Mittaa viisi desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon kaksi pussia kuivahiivaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista jauhettua kardemummaa, teelusikallinen suolaa, kaksi desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla. Lisää loput eli toiset seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla.
pullakranssi vaihe1

3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala kapeaksi (30 cm x 38 cm), suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä levyn keskiosaan, 10 cm:n alueelle puolet eli 3/4 desilitraa luumumarmeladia. Levitä päälle puolet eli sataa grammaa vaniljakreemiä.

pullakranssi vaihe 2

4. Leikkaa molempiin reunoihin 2 cm:n levyisiä kaistaleita täytteeseen saakka.

pullakranssi vaihe 3

5. Aloita punominen jommastakummasta päästä kääntämällä molemmin puolin kaistaleet ristiin. Jatka punomista koko pullapitko. Kierrä pullapitko kranssin muotoon ja aseta keskelle pieni uunin kestävä kulho tai kuppi. Nipistä päät yhteen. Tee toinen taikinapala samoin. Nosta kohoamaan kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Voitele kranssit kananmunalla.

6. Paista yksitellen 175-asteisessa tai molemmat pellit samaan aikaan 160 asteisessa kiertoilmauunissa ensin 30 minuuttia. Poista varovasti keskeltä kulhot ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä ja koristele pullakranssi tomusokerilla.

Vinkki! Tarjoa pullakranssi lämpimän rosee-persimonglögin kanssa.

pullakranssi

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Pähkinä-toffeeboston


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pullakranssi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.