Reseptit
30-60 min

Runebergintorttu

Runebergintorttu on mehevä, mantelilla ja korppujauhoilla tai keksimuruilla höystetystä taikinasta valmistettu leivos, joka koristellaan tomusokerikuorrutuksella ja vadelmahillolla. Perinteisesti runebergintorttu kuuluu 5. helmikuuta vietettävän Runebergin päivän kahvipöytään. Voit leipoa runebergin tortut muffinivuokiin tai suorakaiteen muotoiseen vuokaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Runebergintorttu:

200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria (200 g)
2 kananmunaa
2 dl jauhettua mantelia (120 g)
2.5 dl korppujauhoja(jossa mukana hienonnettu hapankorppu ja muutama piparkakku)
2 dl vehnä- tai grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

koriste:

vadelma- tai omenahilloa
noin 1 dl tomusokeria
0,5-1 rkl vettä tai mehua

Valmistusohje

1.. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa ne hyvin joukkoon.

2. Rouhi mantelit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon hapankorppu ja muutama piparkakku. Yhdistä ne ja korppujauhot, vehnä- tai grahamjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos rasva-munavaahtoon.

3. Voitele suorakaiteen muotoinen (koko noin 20 x 25 cm) ja levitä taikina vuokaan tasaisesti.

4. Kypsennä 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes leivonnainen on kypsä. Kumoa kakku ritilälle jäähtymään.

5. Jaa runebergintortun päälle teelusikalla hillonokareita. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, sitruuna- tai muuta mehua tai munanvalkuaista, että seos on sopivan notkeaa valutettavaksi tai pursotettavaksi renkaaksi hillosilmän ympärille.

6. Leikkaa neliöiksi ja tarjoa runebergintortut Runebergin päivän tee- tai kahvipöydässä.

Katso myös: Himahella-blogin Runebergintortut Fredrikan tapaan

Keskustelu

Kommentoi juttua: Runebergintorttu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X